Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Propeth
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Propeth »

Witam wszystkich.

Mam pewne pytanie, nie wiem czy to dobre miejsce, aczkolwiek warto spróbować. Otóż piszę pracę licencjacką na temat forex i doszedłem do momentu gdzie powinienem opisać jakiegoś przykładowego robota i pokazać jak sobie radzi powiedzmy w okresie 2 tygodni. Z racji, że jestem w tym momencie raczej na kiepskim poziomie jeżeli chodzi o programowanie, to czy byłby ktoś w stanie wskazać mi jakieś miejsce/podzielić się kodem jakiegoś darmowego robota, który mimo wszystko przynosi jakieś zyski, nawet minimalne, chodzi o sam fakt, że nie jest stratny(bo o to chodzi w robotach). Co do kodu, może to być nawet najprostszy robot działający powiedzmy z dwoma wskaźnikami. Jeżeli ktoś nie chce tutaj się ogłaszać to będę wdzięczny za prywatną wiadomość.

Pozdrawiam

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Zainstaluj platofrmę MT4 i wybierz dowolną strategię. Każda przyniesie Ci zyski. Przeoptymalizuj tylko parametry i wybierz krótki okres do testu.
fx-forum

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Witam! Poszukuję fragmentu kodu, który pozwoli mi na podstawie danych zgromadzonych w jedno wymiarowej tablicy (a dokładniej ceny) stworzyć linie poziome na wykresie. Z góry dziękuję za pomoc...

P.S.
W tej chwili mam coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

for (int i = 1;i<300;i++)  
{
      ObjectCreate(i, OBJ_HLINE, 0, tablicajeden[i], tablicadwa[i]);
}
Niestety w pętli nie chce właściwie działać a nie wiem gdzie leży błąd...

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

mikolaj2

Linei pozioma ma jeden parametr - cenę.

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Dzięki - źle zrozumiałem manual... Problem tkwił w rodzaju zmiennej - nazwa obiektu musi być typu string...

Awatar użytkownika
Mateusz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mateusz »

Witam, muszę zrobić projekt na temat EA jak sie robi takie coś i jak działa , praktycznie sam muszę zrobić takie coś ale nie mogę znaleźć żadnej lekcji po polsku od czego zacząć co i jak. Interesowała by mnie platforma MT4

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Mateusz pisze:Witam, muszę zrobić projekt na temat EA jak sie robi takie coś i jak działa , praktycznie sam muszę zrobić takie coś ale nie mogę znaleźć żadnej lekcji po polsku od czego zacząć co i jak. Interesowała by mnie platforma MT4
Słabo szukasz :D
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... php?t=3764
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
potrzebujący ;)
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: potrzebujący ;) »

Witam,

natknąłęm się na kolejny problem, którego nie rozumiem... :wall:
mianowicie chciałbym ustawić sl na 8 pipsów i tp na 13 pipsów od aktualnego poziomu ceny...
sugerując się informacjami z forum wpisywałem np.:

OrderSend(Symbol(),OP_SELL,LOT,Bid,POŚLIZG*Point,Bid+SL*Point,Bid-TP*Point,NULL,0,0,Gold)
ale przy testerze pojawia się błąd #130 invalid stops.
Próbowałem różnych wariantów i okazuje się, że błąd nie wyskakuje tylko przy dokładnym określeniu poziomu sl i tp np.: 1.2750
Ale to mnie w żadnym przypadku nie urządza.
Może mi ktoś to wyjaśnić? Bo wydawało mi się, że moge ustawiać sl i tp jak chce w stosunku do ceny po której ea otworzy transakcje?????

z góry dzięki za pomoc!
5% z czegoś jest lepsze niż 100% z niczego :P

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

potrzebujący ;)
nie może używać poslkich znaków jak POŚLIZG
platforma ma ograniczenia poziomu SL i TP -> Patrz funkcja market info albo w tym wątku zerknij z 1-3 str do tyłu pisałem o niej
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Pierwsza możliwość to że mnożysz Stop Loss/ Take Profit przez Point. Jeśli Twój broker ma kwotowanie 5 cyfrowe to ustawiwszy SL na 10 wcale nie otrzymasz SL 10pkt lecz 1 pkt. I tak jak Tiger pisze możliwe że Twój broker ma minimalne ustawienie Sl oraz Tp i wtedy tych zleceń nie przepuszcza.

Druga możliwość:
to taka że Twój broker to ECN. Wtedy musisz wysłać zlecenie bez Sl oraz Tp i już po otwarciu zedytować zlecenie o te wartości.

Przykład:

int ticket=OrderSend(Symbol(),OP_BUY,lot,Ask,1,0,0);
if(ticket>-1){
OrderSelect(ticket,SELECT_BY_TICKET,MODE_TRADES);                                OrderModify(ticket,OrderOpenPrice(),AskstopLoss*Point,Bid+takeProfit*Point,0,Green); }
fx-forum

ODPOWIEDZ