Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

brother namalował:
Obrazek

Fajne to... hehe! :D Pytanie brzmi PO CO...?
Po co aż tak komplikować sobie życie bracie, nie lepiej napisać "kabel w ciekawym miejscu, czekamy, patrzymy i jak powiada asmo siedzimy na rękach!"
Nie analizuj tego co może się stać w przyszłości. Analizujemy to co już się stało (HISTORIA WYKRESU) i to co dzieje się NOW!!!
A dlaczego...?
Ponieważ to jedyne dane które mamy i jedyne PRAWDZIWE informacje. Reszta to wytwór naszej wyobraźni która jak piesek na smyczy łazi za naszymi pragnieniami, Rynek ma głęboko w... gdzieś nasze pragnienia a brokerzy wypychają sobie nimi kieszenie. Nie wróż z fusów bo to strata czasu, oczu i nerwów a bardzo często również pieniędzy.
zbyszek_w pisze:Nie przypuszczam, że hossa na złocie się zakończyła..
Też jestem tego zadania zbyszek, ale osobiście zainteresuję się złotem jak będzie w tym miejscu (strzałka na wykresie) wtedy będę obserwował z ciekawością a dopóki tam nie dotrze to niech się buja... :D Fakt, jest tutaj wsparcie i to dość wyraźne ale wystarczy spojrzeć jak cena zachowywała się w tym miejscu w przeszłości i ochota na setup maleje.
Aha... i chyba źle postawiłeś fibbsy na swoim screenie, jeśli wyznaczałeś D point dla tej formacji to powinieneś mierzyć falę BC a nie XA wtedy 261.8 wypada w okolicy 1544. Tak czy inaczej ja bym był bardzo ostrożny ze stosowaniem HT w przypadku złota. To diabelski instrument. :D

Obrazek

Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Wami

EDIT:
zbyszek_w pisze:Dołączam się do wymiany zdań na temat edka.
zbyszek czemu piszesz o edku a na screenie masz kabla...?
:D
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, 20:02 przez commax, łącznie zmieniany 1 raz.
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

commax pisze:Nie analizuj tego co może się stać w przyszłości. Analizujemy to co już się stało (HISTORIA WYKRESU) i to co dzieje się NOW!!!
Commax chyba nie skumałeś tam gdzie jest HH pojawił by się teoretyczny sygnał kupna, a tam gdzie linia złamania trendu sprzedaży. Nie wiem co się stanie, wiem że są dwie możliwości albo zrobi nowe HH i będzie sygnał L albo trend się złamie i będzie sygnał w S.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

brother pisze: wiem że są dwie możliwości albo zrobi nowe HH i będzie sygnał L albo trend się złamie i będzie sygnał w S.
No tak! albo, albo.
A co jak otworzy się ze 100 pipsową luką bo okaże się że Królowa puściła w kasynie zamek Windsor a Karol należy do IRA.
A co jak pójdzie bokiem przez następny miesiąc jak EURCHF.
Mi chodzi o to, że takie rozważania są stratą czasu i bywają groźne ponieważ wyrabiają w nas błędne poczucie posiadania racji. Z takim przekonaniem podejmujemy decyzje a potem rynek robi nam to:

Obrazek

Osobiście jestem przeciwnikiem jakichkolwiek prób przewidzenia zachowania rynku, przy każdej okazji to podkreślam i próbuję wyjaśnić. Analiza wykresu za pomocą PA wskazuje gdzie zachowanie ceny będzie dla mnie najbardziej interesujące oraz potencjalne miejsca wystąpienia sygnału i tyle, kropka. Odpowiedni pattern w danym miejscu przesądza o tym czy zajmuję pozycje czy nie. Reszta należy do rynku i statystyki.

Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Tobą

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

commax pisze:Osobiście jestem przeciwnikiem jakichkolwiek prób przewidzenia zachowania rynku, przy każdej okazji to podkreślam i próbuję wyjaśnić
Mam podobne zdanie do twojego, nie chodziło mi o przewidywanie tylko o reakcję ceny w tych newralgicznych punktach. Gra pod wybicie nowego HL lub HH jest tak samo statystycznie skuteczna jak gra pod jakąś formację. Żadna metoda nie jest pewna do końca. Osobiście nie gram na tak dużych interwałach, robię tylko analizę żeby zorientować się co się dzieje ogólnie.

Co do tego sygnału kupna to ja tam nic nie widzę, jest tylko wycinek i trend spadkowy więc raczej szukałbym sygnału w miejscu białej linii skąd spadła cena, ale każdy ma swoją własną interpretację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

nie edek czyli kabel

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Przepraszam, że nie cytuję, ale pogubiłbym się z cytatach,

przede wszystkim dzięki brother, że dodałeś swoje widzenie dwóch wariantów zachowania kabla w oparciu o mój wykres.
To dla mnie lekcja...

Dzięki Commax za wszelkie uwagi, choć ciągle nie wszystkie w pełni rozumiem.
Muszę przemyśleć twoje uwagi o motylu na złocie.
Dla mnie motyl albo wyjdzie w przedziale 1568-1570 albo w ogóle nie ma o czym mówić. Raczej będę próbował w przyszłym tygodniu złoto kupować....

A teraz, co widzimy , co przewidujemy -- to może zależy od tego JAK PATRZYMY.
Szanuję PA i horyzontalne poziomy oporu/wsparcia, ale mam teorię "wredności grubego".
Otóż na kablu gruby miał sporo czasu, by przygotować dystrybucję poprzez fałszywe wybicie z klina zwyżkowego górą i fałszywe wybicie z horyzontalnego oporu. Więc - może tu nie byłem dostatecznie czytelny -- mamy MEGA SILNY sygnał sprzedaży, a każdą podbitkę rynku w górę będę traktował jako próbę (z niewielkim s/l) przyłączyć się do sprzedających.. Kabel spadnie z 2-3 tysiące pipsów w dół... Tak oceniam potencjał tego ruchu....

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

brother pisze:Co do tego sygnału kupna to ja tam nic nie widzę, jest tylko wycinek
Tak to wycinek żeby zobrazować nieprzewidywalność rynku a nie analiza.
zbyszek_w pisze:A teraz, co widzimy , co przewidujemy -- to może zależy od tego JAK PATRZYMY.
Święta prawda!
zbyszek_w pisze:mamy MEGA SILNY sygnał sprzedaży, a każdą podbitkę rynku w górę będę traktował jako próbę (z niewielkim s/l) przyłączyć się do sprzedających.. Kabel spadnie z 2-3 tysiące pipsów w dół... Tak oceniam potencjał tego ruchu....
Bardzo odważna prognoza zbyszek!
Tak właśnie, na wykresie W1 widać dużo więcej. Po pierwsze daleki odjazd zoomem pozwala wyrysować linie którą cena respektuje dość wyraźnie, kiedy natomiast zbliżymy widok to okazuje się że brakuje nam ok 100 pipek, po drugie na poziomie 1.6000 mieliśmy S/R i podobną reakcję ceny a jednak nic z tego nie wyszło, więc dlaczego teraz ma być taka obsuwa, po trzecie motyl z D1 pozwala ocenić zakres ruchu do poziomu 1.6000 a potem to zagadka.
Jak widzisz jestem już w tym trejdzie i sytuacja na kablu dotyczy mnie bezpośrednio ale nie jestem w stanie prognozować zachowania ceny na poziomie 1.600, na razie tam stoi mój SL i czekamy. Wygląda obiecująco ale jak to na rynku, obiecanki cacanki i nie zdziwię się wcale jak rynek postanowi przetestować górne ograniczenie trójkąta.

Obrazek

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Re: nie edek czyli kabel

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

To jeszcze moje 3 grosze do tych dwunastu ;-)

Teraz to już napewno spadnie ;-)
Objective perspective, just businiess...

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

commax pisze: ..... na poziomie 1.6000 mieliśmy S/R i podobną reakcję ceny a jednak nic z tego nie wyszło, więc dlaczego teraz ma być taka obsuwa, po trzecie motyl z D1 pozwala ocenić zakres ruchu do poziomu 1.6000 a potem to zagadka.
Jak widzisz jestem już w tym trejdzie i sytuacja na kablu dotyczy mnie bezpośrednio ale nie jestem w stanie prognozować zachowania ceny na poziomie 1.600, na razie tam stoi mój SL i czekamy. Wygląda obiecująco ale jak to na rynku, obiecanki cacanki i nie zdziwię się wcale jak rynek postanowi przetestować górne ograniczenie trójkąta.
Cześć Commax,

odniosę się do pytania z wykresu.. Teraz ruch w dół jest bardziej prawdopodobny, bowiem wcześniejszą reakcję na poziom 1.600 można pojmować jako TEST oporu w trendzie wzrostowym, a obecnie można mówić o formacji zasłony ciemnej chmury (na wykresie tygodniowym) i fałszywym wybiciu powyżej oporu 1.600 (wykres dzienny). Więc być może cena już nie da rady przetestować górnego ograniczenia trójkąta i wybić nowy HH.
Oczywiście.. mówimy o prawdopodobieństwie, a nie silnym przekonaniu.. .Obecna sytuacja wygląda na pułapkę byków..

Od dawna moim teoretycznym konikiem jest obserwacja zachowania rynku po fałszywych wybiciach w dół lub w górę i muszę powiedzieć, że wydaje się, że stosunkowo często są to dobre setupy (ot choć fałszywe wybicie w dół na złocie parę miesięcy temu..)

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to jesteś w shorcie na GPBUSD i na poziomie 1.600 masz tp z nie s/l?

UWAGA OGÓLNA - generalnie interesują mnie pary z dolarem : EURUSD, AUDUSD, USDCAD, GPBUSD. Otóż zaskakuje mnie od jakiegoś czasu brak analogii między wykresami, albo przynajmniej podobieństwa. To rzadkie, że GPBUSD rosło, a AUDUSD spadało.. USDCAD - w męczącej konsolidacji.... EURUSD w silnym trendzie spadkowym.. To wszystko jest ciekawe i nie wiem jakie wnioski wyprowadzać?

Może takie , że AUDUSD i EURUSD zleci w przepaść, jak teraz GPBUSD zacznie tracić (jako najsilniejsza para?) , czy też, jak zacznie się korekta na tych parach (EURUSD i AUDUSD ) GBPUSD przebije ostatnie szczyty?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

UWAGA OGÓLNA - generalnie interesują mnie pary z dolarem : EURUSD, AUDUSD, USDCAD, GPBUSD. Otóż zaskakuje mnie od jakiegoś czasu brak analogii między wykresami, albo przynajmniej podobieństwa. To rzadkie, że GPBUSD rosło, a AUDUSD spadało.. USDCAD - w męczącej konsolidacji.... EURUSD w silnym trendzie spadkowym.. To wszystko jest ciekawe i nie wiem jakie wnioski wyprowadzać?

Może takie , że AUDUSD i EURUSD zleci w przepaść, jak teraz GPBUSD zacznie tracić (jako najsilniejsza para?) , czy też, jak zacznie się korekta na tych parach (EURUSD i AUDUSD ) GBPUSD przebije ostatnie szczyty?

Pozdrawiam
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Też zauważyłem że niektóre pary są ze sobą skorelowane, ale do określonego poziomu ceny , później po jego przejściu bardzo często wszystko się rozjeżdża i cena nie respektuje zmiany poziomów z poprzednio skorelowanymi parami. Co ciekawe dzieje się tak nawet bez dużej płynności. Może to występuje przy anulowaniu zleceń ???

Pozdrawiam.
Objective perspective, just businiess...

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: CleverGuy »

Witam, mój pierwszy post, ale mniejsza o to :lol:
Zastanawia mnie sytuacja na GBPUSD. W załączniku zaznaczyłem 2 wejścia, które wydaje mi się spełniają warunki opisane przez Asmo, tzn: wsparcie, trend wzrostowy, dyweregencja, formacja swiecowa, a na dodatek fibo 50%. Jednak jak widać nie za bardzo to przyniosło zyski, sam wszedłem na miejscu oznaczonym nr 1 i zostałem wystopowany. Rozumiem, że to forex i nie zawsze cena idzie w oczekiwanym kierunku :roll: , czy to jeden z takich przypadków? Czy może po prostu źle interpretuję sytuację? Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi :wink:

ODPOWIEDZ