Price Action - Asmodeus8 Journal
A taką prośbę, ma ktoś czas i chęci zrobić analizę Appla. Spadło to 14% ni z gruchy i pietruchy. I ciekawym kiedy będzie to można łapać. Ktoś ma dostęp do feeda ?
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Apple
Wygląda na zamknięcie luki (gap).asmodeus8 pisze:A taką prośbę, ma ktoś czas i chęci zrobić analizę Appla. Spadło to 14% ni z gruchy i pietruchy. I ciekawym kiedy będzie to można łapać. Ktoś ma dostęp do feeda ?
W okolicach 540 wydaje mi sie dobrym poziomem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Objective perspective, just businiess...
Witam wszystkich 
Chciałem się Was spytać czy to zagranie było zgodne z PA? Czy po
prostu trade nie wyszedł, czy coś źle zrobiłem.
Na kablu w poniedziałek o 23 zrobiła się formacja gwiazdy porannej i
zająłem pozycję na Longa (tym bardziej, że trend był wzrostowy).
Jednak niestety jak się okazało, pozycja jest od wtorku na minusie i nie
chce wrócić na swój prawidłowy tor i skończyło się na SL.
Przepraszam asmo, że w Twoim dzienniku ale myślę, że ta sytuacja zainteresuje tutaj kilka osób.
Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

Chciałem się Was spytać czy to zagranie było zgodne z PA? Czy po
prostu trade nie wyszedł, czy coś źle zrobiłem.
Na kablu w poniedziałek o 23 zrobiła się formacja gwiazdy porannej i
zająłem pozycję na Longa (tym bardziej, że trend był wzrostowy).
Jednak niestety jak się okazało, pozycja jest od wtorku na minusie i nie
chce wrócić na swój prawidłowy tor i skończyło się na SL.
Przepraszam asmo, że w Twoim dzienniku ale myślę, że ta sytuacja zainteresuje tutaj kilka osób.
Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- FxSpekulant
- Stały bywalec
Tylko tyle, że mi już SL strzelił kabel i zastanawiam się dlaczego
Jak widać po świeczce teraz to znaczy, że ten opór działa, tylko niefortunnie mi SL zaliczyło. No ale trudno
Fxspekulant Twój trade może być dobry, bo jeśli zamknie się pinem to może być jutro ciekawie wzwyż
trzeba czekać na kolejne dni...

Fxspekulant Twój trade może być dobry, bo jeśli zamknie się pinem to może być jutro ciekawie wzwyż

- FxSpekulant
- Stały bywalec
witam wszystkich,
co do GBP/USD to muszę przyznać, że to był pierwszy setup w maju, który mnie zainteresował [tzn złożyłem zlecenie oczekujące Buy Stop].
J16 i Asmo [oraz inni "wyznawcy" PA] wskazują, iż istotne jest ustawić zlecenie oczekujące ponad szczytem formacji PA [dla Buy] lub poniżej minimum formacji PA [dla Sell]. Dla interwału dziennego np 10-15 pips.
Taki "bezpiecznik" uratowałby w sytuacji prezentowanej na kablu od strat.
Po prostu cena nie potwierdziła wymowy formacji [na marginesie wg mnie bardzo fajna lokalizacja] i transakcja jest niezawarta.
10-15 pips to niedużo jak na interwał dzienny a taki filtr wpływa pozytywnie na stan konta.
Oczywiście coś za coś. Można grać bez i jeśli trade idzie po naszej myśli to jest się te dodatkowe 10-15 pips na plus.
Ja jednak wolę używać.
Pozdrawiam
co do GBP/USD to muszę przyznać, że to był pierwszy setup w maju, który mnie zainteresował [tzn złożyłem zlecenie oczekujące Buy Stop].
J16 i Asmo [oraz inni "wyznawcy" PA] wskazują, iż istotne jest ustawić zlecenie oczekujące ponad szczytem formacji PA [dla Buy] lub poniżej minimum formacji PA [dla Sell]. Dla interwału dziennego np 10-15 pips.
Taki "bezpiecznik" uratowałby w sytuacji prezentowanej na kablu od strat.
Po prostu cena nie potwierdziła wymowy formacji [na marginesie wg mnie bardzo fajna lokalizacja] i transakcja jest niezawarta.
10-15 pips to niedużo jak na interwał dzienny a taki filtr wpływa pozytywnie na stan konta.
Oczywiście coś za coś. Można grać bez i jeśli trade idzie po naszej myśli to jest się te dodatkowe 10-15 pips na plus.
Ja jednak wolę używać.
Pozdrawiam
No proszę...!!!
Po miesiącu zaglądam do mojego trading roomu, zdejmuję pajęczyny z monitorów, włączam komp i widzę same dobre wiadomości!
Cześć Asmo!!! Jak tam pogoda na Bali?

Moje pozycje to nie więcej jak 5% depo, ale uwaga... 5% to suma otwartych a nie każdej z osobna, o tym często się zapomina w swoich MM z czego najbardziej cieszy się broker.
Jasne! Z mikrolotami bardzo ciężko o prawidłowy MM i zarządzanie pozycją dlatego grając takimi pozycjami i chcąc zbudować depo pozwalające na zwiększenie pozycji trzeba być bardzo ale to BARDZO... OSTROŻNYM! Czytając czasami wpisy na forum widzę, że nie jest to takie oczywiste.
Kolejna dobra wiadomość to pozycje z przed miesiąca które przedstawiłem parę postów wcześniej czyli:
GBPJPY
Wykonał ostry zwrot i wykosił mojego stopa na 1.3040
wynik 210pips

CHFJPY
cały czas w rynku i pięknie realizuje założenia.
Pierwszy TP na 87.70 osiągnięty i jedziemy dalej, do następnego TP zostało 50pips. Tak na marginesie, widać tu klasyczną harmoniczną korektę ABCD
wynik: narazie 515pips

==================================================
No i teraz Kabel omawiany ostatnio.
Hmmm.... jesteście pewni, że to dobre miejsce na longa...???
GBPUSD z 30.04
Wejście z H1, książkowy S/R, pinbar, wyraźna dywergencja
Mamy tu w prawdzie support ale wystarczy odjechać zoomem i widać piękną TL którą cena wyraźnie respektuje. Jeżeli Long to szukał bym go w okolicach 1.6000-1.6010 tam właśnie stoi moje TP. narazie BE+60pips

=====================================================
Myślę że ten ruch już został przetrawiony przez rynek bo posunięcie Baracka było znane od dawna i reakcja ceny to wynik zamykania pozycji przed wejściem w życie nowego prawa a nie panika, więc jeżeli ktoś ma ochotę to moim zdaniem może się rozglądać za longiem.
Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Wami.
PS: A jedyna zła wiadomość to taka, że dziś w Wawie koncertuje Metallica
a mnie tam niema.
pablo na pewno się wybrał.
. Ale cóż... nieszczęścia chodzą po ludziach
Po miesiącu zaglądam do mojego trading roomu, zdejmuję pajęczyny z monitorów, włączam komp i widzę same dobre wiadomości!
Cześć Asmo!!! Jak tam pogoda na Bali?

Na początek sorry, że tak późno, ale już odrabiam lekcję._/_/Dariusz_/_/ pisze:Commax,
Mozesz powiedziec jakimi pozycjami grasz, bo styl gry bardzo podobny do tego co ostatnio się przymierzam . Jedyny problem to SL rzedu 200-300 pipsów, czyli z małym depozytem jedynie mikroloty. Analiza na M,W,D co przy okazji ogranicza moją ingerencję w pozycję raz lub dwa razy dziennie, co przy okazji redukuje stres i overtrading prawie do zera.
Moje pozycje to nie więcej jak 5% depo, ale uwaga... 5% to suma otwartych a nie każdej z osobna, o tym często się zapomina w swoich MM z czego najbardziej cieszy się broker.
Jasne! Z mikrolotami bardzo ciężko o prawidłowy MM i zarządzanie pozycją dlatego grając takimi pozycjami i chcąc zbudować depo pozwalające na zwiększenie pozycji trzeba być bardzo ale to BARDZO... OSTROŻNYM! Czytając czasami wpisy na forum widzę, że nie jest to takie oczywiste.
Ostatnimi czasy musiałem przestawić się na trading średnioterminowy. Sprawdzam swoje pozycje raz, może dwa razy w miesiącu. I nie jest to wcale takie złe, choć jak jestem na miejscu to lubię intraday._/_/Dariusz_/_/ pisze: Analiza na M,W,D co przy okazji ogranicza moją ingerencję w pozycję raz lub dwa razy dziennie, co przy okazji redukuje stres i overtrading prawie do zera.
Kolejna dobra wiadomość to pozycje z przed miesiąca które przedstawiłem parę postów wcześniej czyli:
GBPJPY
Wykonał ostry zwrot i wykosił mojego stopa na 1.3040
wynik 210pips

CHFJPY
cały czas w rynku i pięknie realizuje założenia.
Pierwszy TP na 87.70 osiągnięty i jedziemy dalej, do następnego TP zostało 50pips. Tak na marginesie, widać tu klasyczną harmoniczną korektę ABCD
wynik: narazie 515pips

==================================================
No i teraz Kabel omawiany ostatnio.
Hmmm.... jesteście pewni, że to dobre miejsce na longa...???
GBPUSD z 30.04
Wejście z H1, książkowy S/R, pinbar, wyraźna dywergencja
Mamy tu w prawdzie support ale wystarczy odjechać zoomem i widać piękną TL którą cena wyraźnie respektuje. Jeżeli Long to szukał bym go w okolicach 1.6000-1.6010 tam właśnie stoi moje TP. narazie BE+60pips

=====================================================
Asmo to nie grucha ani pietrucha tylko Barack zwany Obamą który wyciągnął bat na "Grubasów" i kazał im płacić taką samą prowizję od transakcji jaką płacą indywidualni gracze. Chodzi o to, że do tej pory "Grubasy" unikały płacenia prowizji występując jako firmy zabezpieczające transakcje swoich klientów a nie jako strona transakcji, zarabiali na tym kosmiczne sumy i niejaki Barack postanowił coś z tym zrobić, a jak postanowił tak zrobił. Nowe prawo weszło w życie (nie jestem pewien dokładnie ale chyba) wczoraj o godz 0.00. Skutek? Spora część "Grubasów" postanowiła zamknąć pozycje niż dopłacać 40% prowizjii i stąd obserwowane ruchy na głównych instrumentach, przede wszystkim surowcach (Gold, Oil,) ale i spółkach a jak wiadomo Appel to pozycja której nie mogło zabraknąć w portfelu niejednego "Grubasa".asmodeus8 pisze:A taką prośbę, ma ktoś czas i chęci zrobić analizę Appla. Spadło to 14% ni z gruchy i pietruchy. I ciekawym kiedy będzie to można łapać. Ktoś ma dostęp do feeda ?
Myślę że ten ruch już został przetrawiony przez rynek bo posunięcie Baracka było znane od dawna i reakcja ceny to wynik zamykania pozycji przed wejściem w życie nowego prawa a nie panika, więc jeżeli ktoś ma ochotę to moim zdaniem może się rozglądać za longiem.
Pozdrawiam
Niech Price Będzie z Wami.
PS: A jedyna zła wiadomość to taka, że dziś w Wawie koncertuje Metallica

pablo na pewno się wybrał.

Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly