Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Łatwo to zweryfikować(jak dużo daje ta inforamcja), jak to się sprawdza na tradycyjnej giełdzie? Ma ktoś jakieś większe doświadczenia?

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Setup ktory dobrze pokazuje orderflow w obrebie silnego tygodniowego wsparcia na EURZAR.

Egzotyki to swietne instrumenty na ktorych czasami pojawiaja sie swietne setupy kiedy wszyscy sie koncentruja na majorsach :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

brother pisze: Nie dość, że historia............

Przecież nie chodzi o to aby wiedzieć o każdym zleceniu które napłynęło w konkretnej chwili i o każdym które właśnie wychodzi z każdego komputera na każdym biurku. Tu chodzi o sentyment

Cena kreowana jest przez order flow, zlecenia napływają na rynek gdy spotkają się na jakimś poziomie na nim właśnie ustala się cena. W tym momencie część zleceń jest już zaspokojona, napływają następne, cena ustala się na innym poziomie. Ruch ceny tworzy wykres.

To co przedstawia Greenhaze ( całkiem słuszne zresztą ) to rodzaj "inżynierii wstecznej". Nie mam możliwości tak jak pisałem w pierwszym akapicie zdobycia informacji o każdym zleceniu ale na podstawie wykresu wiem co działo się wcześniej, wiem więc o zleceniach już zrealizowanych. Sentyment szczególnie dużych graczy nie zmienia się ot tak sobie ( zamknięcie dużych pozycji trwa nie zawsze starczy płynności na jakimś poziomie aby zrobić to po atrakcyjnej cenie itd... ) teraz kwestia zidentyfikowania gdzie były i są duże pieniądze.

Pozdrawiam

EDIT:
matka pisze:.......... czy te same metody działają podobnie u różnych brokerów. Cyfry mogą się niezgadzać ale "sezonowość" może być podobna.
Cyfry nie muszą się zgadzać, ba .. to czy się zgadzają czy nie nie jest w ogóle istotne bo jeśli low pinbara u mnie jest na poziomie 1,5 a u ciebie na poziomie 1,499 to świadczy jedynie o tym że czyjś broker ma kiepski data feed ( słaby LP czy może po prostu MM gra przeciw klientom ) Istotne jest to że jest to pin bar na ważnym poziomie na którym musiał pojawić się znaczący popyt aby w ogóle taka świeczka mogła powstać ( a więc ruch w dół został odwrócony ). Nawet jeśli broker manipuluje kwotowaniami to takie odrzucenie będzie widoczne wszędzie, choć nie zawsze będzie przypominało pinbara. To oczywiście może utrudniać identyfikację ale to już indywidualna sprawa.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 15:45 przez RoLudlum, łącznie zmieniany 2 razy.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Gość ktory był inspiracją do wątku pie czyli Sam Saiden był pracownikiem instytucji gdzie widział order flow, pieknie to okreslił że widząc prawą strone można z dużym prawdopodobienstwem określic odrerflow i reakcje ceny w przyszłości

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Istnieje wskaźnik dzielący zakres zmiany przez wolumen?

Myślę ze ta proporcja niesie najistotniejsza informacje.

Gdyby ktos miał źródło historycznego wolumeny z CME tez bym się nie obraził za wskazanie. Wtedy można by w Mt4 używać już o wiele bardziej reprezentatywnego wolumenu.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Ink. pisze: pieknie to okreslił że widząc prawą strone można z dużym prawdopodobienstwem określic odrerflow i reakcje ceny w przyszłości
Ink to poczytaj sobie temat w którym Greenhaze wrzucił TradingMindmap ty patrzysz tylko na historię i grasz na czuja, on ma metodę jak określić prawdopodobieństwo zadziałania poziomu.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Esco pisze:Istnieje wskaźnik dzielący zakres zmiany przez wolumen?

Wskaźnik zawsze można napisać, tylko trzeba mieć dane.
W MT4 wolumen to ilość zmian cenny na świecy a więc nijak to się ma do wolumenu.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

brother pisze:patrzysz tylko na historię i grasz na czuja
W przyszłość niestety nie zajrzę ;)
A tak jak pisałem w innym wątku nie zamierzam nic u siebie zmieniać bo sie sprawdza, natomiast według prawa murphiego:
Jesli udoskonalasz coś dostetecznie długo to możesz być pewny ze wkońcu to zepsujesz ;)
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 15:53 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Tig3r pisze:
Esco pisze:Istnieje wskaźnik dzielący zakres zmiany przez wolumen?

Wskaźnik zawsze można napisać, tylko trzeba mieć dane.
W MT4 wolumen to ilość zmian cenny na świecy a więc nijak to się ma do wolumenu.
Zdaje sobie sprawę z obu problemów.

Jednak mając wolumen z CME w CSV można podmienić wartości w historii MT4.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

http://www.youtube.com/watch?v=UJthKH0l7Gw

tutaj jest pokazane jak mozna wykorzystac :
Short Term Trading Using Market Depth
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

ODPOWIEDZ