Psychologicznie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy dokonując transakcje w oparciu o TF M5 można zarabiać?

Tak
80
73%
Nie
9
8%
Nie dokonuję transakcji w oparciu o TF M5
21
19%

Liczba głosów: 110

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Psychologicznie

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Witam.
Swoich sił na rynku walutowym próbuję od roku, wcześniej rok na GPW (akcje, kontrakty FW20). Od ponad roku czytam to forum i w tym momencie chciałbym podziękować wszystkim tym którzy chcą się tutaj dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem. To forum jest kopalnią wiedzy i gdyby nie wypowiedzi bardziej doświadczonych "graczy" myślę że było by bardzo ciężko przechodzić na kolejne etapy ewolucji tradera. No właśnie. Ewolucja tradera, temat opisany w dziale dla początkujących. Pierwsze dwa etapy ewolucji przeszedłem na GPW (FW20). Magiczne wskaźniki, odrabianie strat na szybko, zwiększanie wartości pojedynczej transakcji, święty gral, brak planu itp. Po tym przyszedł czas na forex, konto micro real. Pierwsze depo wyzerowane po 9 miesiącach, w tym czasie szukałem stylu gry, dopracowywałem strategie, wejścia i wyjścia z pozycji. Można powiedzieć że była to końcówka etapu 2 ewolucji tradera. Na wykresie nie było już żadnych magicznych wskaźników i choinki, tylko zachowanie ceny i ewentualnie MA. Przez ten czas dopracowałem strategię gry jaka mi odpowiada. Czas na drugie depo. Cztery miesiące minęły jestem na zero, nie tracę już, ale też nie jestem na plus. Mam swoje zasady których staram się przestrzegać. Ci którzy zarabiają twierdzą że ważniejszy niż system jest plan i jego konsekwentne przestrzeganie. Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie założenie takiego dziennika i opisywanie w nim nie sposobu wejścia/wyjścia, lecz jak transakcja wygląda pod względem psychologicznym. Czytałem gdzieś że zyskowny trader może pokazać komuś jak wchodzi i wychodzi z pozycji, ale ktoś nawet znając tą "tajemną" wiedzę nadal może tracić, bo nie będzie na tyle konsekwentny aby przestrzegać zasad. Dlatego ważniejsza jest psychika gracza, nie system jakiego używa. Myślę że system każdy sam powinien opracować pod siebie i swój charakter. Ja transakcji dokonuję w oparciu o TF M5, gdzieś tutaj na forum czytałem że na TF M5 zyskowna gra w dłuższym okresie czasu jest bardzo ciężka, Wypowiadała się tak osoba utrzymująca się z gry na rynku walutowym, stąd ankieta. Chciałbym wiedzieć ile osób jest zdania że tak niski time frame może być wykorzystany do zarabiania pieniędzy. Mam tu na myśli regularne wychodzenie na plus w dłuższym okresie czasu. Chyba wszyscy na tym forum do tego dążymy. No chyba że ktoś szuka tutaj adrenaliny i gra jak hazardzista, bo czuje taką potrzebę. Moim celem jak na razie jest 2% miesięcznie i przestrzeganie zasad, oraz udoskonalanie szczegółów swojej strategii. Tylko raz osiągnąłem swój cel, jednak jeśli tylko miesiąc nie jest na minus to też jest dobrze. Gram cały czas taka samą wielkością pozycji i do czasu regularnych zysków nie zamierzam tego zmieniać.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę dużo pipsów :)

nazwa tematu zmieniona na prośbę autora Esco

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

moim zdaniem zeby jednoznacznie odpowiedziec na Twoje pytanie o TFy, musialbys doglebniej zdefiniowac pojecie grania na niskich TFach.
Z moich obserwacji wychodzi ze kilku uzytkownikow tego forum zajmuje tranzakcje na niskich TFach (od M1 do M15) ale maja na wykresie jakies linie narysowane z wyzszych TFow np H4, D1 ktore biora pod uwage podczas zawierania tranzakcji. Czy wedlug Ciebie oni graja na niskich TFach czy na wysokich?
powodzenia.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

CENA jest jedna i to niezależnie od TF. Także co to za różnica na jaki TF patrzymy?
Może przez pierwsze pół roku tradingu jest to zauważalne, ale później to się zaciera i patrzy się ogólnie na FX jako taki z każdego punktu i różnych TF, samemu układając sobie w głowie jak wyglądają inne TFy patrząc na ten niski.
Z początku przestrzegałbym od gry na TF 1M, bo dla nowych traderów może być dużym zaskoczeniem jak szybko wzrośnie zmienność i z wolnego rynku nagle strzeli 60 i więcej pips w minucie.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

adamkaluza pisze:Dlatego ważniejsza jest psychika gracza, nie system jakiego używa.
Psychika to jedynie element całości, zobacz ile wejść na 100 wg. zasad twojego systemu było zyskownych, ile pipsów średnio po sygnale cena poleciała w kierunku twojego TP albo ile cofała się. Wtedy zobaczysz czy twój system generuje zysk czy straty, psychika będzie istotna tylko wtedy gdy system będzie ZYSKOWNY, a ty pomimo tego nie będziesz zarabiał. Psychologia musi być "zaczepiona" na jakimś fundamencie, a tym jest właśnie system. Jeśli system generuje straty to psychika nie pomoże w osiąganiu zysku, możesz jedynie przez rozsądne MM ograniczyć straty i oscylować wokół 0.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

CENA jest jedna i to niezależnie od TF
o ajj.
Wysokie TFy to tylko kompresja niskiego TFu (tickowego albo M1 dla latwiejszego zrozumienia) tylko po to zeby wykres zmiescil sie nam na monitorze.
pracujac na monitorze 24" mozemy zobaczyc jak cena zachowywala sie przez ostatnie 7 lat uzywajac TF D1.
pracujac na tym samym monitorze przelaczajac na TF M1 mozemy zobaczyc dokladniej jak cena zachowala sie przez ostatnie 36 godzin MAX (bez zadnego przesuwania wykresu w lewo)
ot i cala filozofia roznych TFow.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Szwajcar pisze:CENA jest jedna i to niezależnie od TF. Także co to za różnica na jaki TF patrzymy?
Może przez pierwsze pół roku tradingu jest to zauważalne, ale później to się zaciera i patrzy się ogólnie na FX jako taki z każdego punktu i różnych TF, samemu układając sobie w głowie jak wyglądają inne TFy patrząc na ten niski.
:clap: :564:

To jest to, co ostatnio zaczęło działać w mojej głowie.

PS. Wskaźnik typu CustomCandle pomaga zwizualizować to sobie :)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

mah1y pisze:pracujac na monitorze 24" mozemy zobaczyc jak cena zachowywala sie przez ostatnie 7 lat uzywajac TF D1.
U mnie wychodzi gdzieś od połowy grudnia 2006 - też 24"
Szwajcar pisze:CENA jest jedna i to niezależnie od TF. Także co to za różnica na jaki TF patrzymy?
Dokładnie - nawet sam nie wiem kiedy to się zaczęło układać tak jak piszesz - tak jak pisze Stforex takie wskaźniki bardzo pomagają - można np. nałożyć sobie W1 na h1 i ładnie wszystko widać - to wbrew pozorom może się wydawać mało przydatne - ale naprawdę ma ogromne znaczenie.

:wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze:
mah1y pisze:pracujac na monitorze 24" mozemy zobaczyc jak cena zachowywala sie przez ostatnie 7 lat uzywajac TF D1.
U mnie wychodzi gdzieś od połowy grudnia 2006 - też 24"
wylacz przesuwanie wykresu w lewo (ta czerwona strzalka w gornym panelu kolo zoom in/zoom out) i zobaczysz wiecej :)

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Kwiecień był drugim miesiącem w jakim udało mi się być na plus. Wczoraj rozpoczął się kolejny miesiac. Rynek wykazywał niską zmienność, jeden trejd strata 2 pipsy. Zagranie całkowicie zgodne z moim systemem, więc wszystko okej. Emocje wyłączone, zastąpione przez zasady we/wy z pozycji których się trzymam.
Jesli chodzi o określenie czy ktoś gra na M5 czy nie to rzeczywiście w niektórych przypadkach może to być problem. Ja mogę powiedzieć że gram na M5, nie musze widzieć innego TF aby zagrać. Tak jak ktos napisał, zawsze można pomniejszyć wykres i zobaczyć zachowanie ceny w dłuższym okresie czasu. Ja na moim monitorze przy dużym powiększeniu na M5 widze świeczki z całego dnia i to mi wystarcza. Poglądowo mam fibo z D1 ale żadnego wpływu na zagrania to nie ma.
Ciekawi mnie ile zagrań dziennie robicie? Ja około 3, rzadko więcej. Kiedy tylko "trafie" kończe dzień, a kiedy po 3 zagraniach widzę że mi "nie idzie" staram się już nie grać, bo bywało tak że wchodziłem później na siłę i były kolejne straty.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Ja robię 1-4 zagrania. Staram się codziennie coś ustawić - żeby wygrać trzeba grać :lol:

Osobiście patrzę na aktualny tydzień i poprzedni tydzień oraz aktualny i poprzedni dzień. Szerszy kontekst oczywiście jest konieczny, ale to głównie przegląd z rana robię. Potem głównie H1 (dwa tygodnie widzę na monitorze) i M15 (dwa dni).

Gratuluję wyniku i dalszych sukcesów życzę :)

ODPOWIEDZ