Psychologicznie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy dokonując transakcje w oparciu o TF M5 można zarabiać?

Tak
80
73%
Nie
9
8%
Nie dokonuję transakcji w oparciu o TF M5
21
19%

Liczba głosów: 110

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

adamkaluza pisze:Ciekawi mnie ile zagrań dziennie robicie? Ja około 3, rzadko więcej. Kiedy tylko "trafie" kończe dzień, a kiedy po 3 zagraniach widzę że mi "nie idzie" staram się już nie grać
Ilość zagrań ma zależeć tylko i wyłącznie od tego czy twój system dał ci sygnał czy nie. Jeśli dał 1 sygnał to grasz 1 raz, jeśli więcej to więcej.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Stforex pisze:żeby wygrać trzeba grać
Dokładnie, innej opcji nie ma :)
Stforex pisze:Gratuluję wyniku i dalszych sukcesów życzę
Jeśli wyjście ledwo na plus można nazwać sukcesem :) Chociaż patrząc na te wszystkie miesiące kiedy każdy był kończony pomniejszeniem salda na rachunku, to miesiące kiedy się nie traci lub lekko na plusie, są jakimś krokiem do przodu.
Jeśli chodzi o ilość sygnałów jakie daje mi system. Niektóre zasady jakie decydują o tym czy wchodzę w pozycję są trochę zasadami na wyczucie, jak np. nie wchodzić kiedy rynek jest uśpiony. Jako day-trader w takich chwilach, czy w sytuacji wyraźnej konsolidacji, nie widzę sensu otwierać pozycji. Być może moje zasady nie są jeszcze w 100% określone co do warunków otwarcia pozycji, być może nigdy nie będą. Szczegóły mojego planu nadal staram się dopracować. Jeśli chodzi o zamknięcie pozycji, to jest w każdym przypadku sztywna, jednoznaczna zasada której zawsze się trzymam.
Na jakim poziomie są wasze oczekiwania co do miesięcznego zysku? Ja na początek chciałbym zyskiwać 2%, Wiem że to nie możliwe każdy miesiąc tak kończyć (zyskiem), bo wiadomo raz bywa gorzej raz lepiej, ale takie mniej więcej są moje oczekiwania.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

adamkaluza

Na jakim poziomie są wasze oczekiwania co do miesięcznego zysku? Ja na początek chciałbym zyskiwać 2%, Wiem że to nie możliwe każdy miesiąc tak kończyć (zyskiem), bo wiadomo raz bywa gorzej raz lepiej, ale takie mniej więcej są moje oczekiwania.

Patrzysz na rynek życzeniowo, a to się źle kończy.
Inwestuj to co widzisz a nie to co chcesz zobaczyć.

Cytat z Sun Zi
Na wojnie chodzi o zwycięstwo, nie o upór.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

krystian74 pisze:Inwestuj to co widzisz a nie to co chcesz zobaczyć.
Zgadzam się z tym. Pisząc oczekiwania miałem na myśli procent z jakiego będziesz zadowolony, a nie sztywny cel jakiego się będę trzymał. Kiedy 29tego jakiegoś miesiąca będę miał 1.5% zysku to 30tego nie będę wchodził we wszystko co się da żeby tylko te 2% uzyskać w miesiącu. Zapewne skończyło by się to na -2% :)

Dzisiejsze zagrania:
-3pipsy, zgodne z planem, brak zastrzeżeń
+1pips, lekko naciągnięte wejście, mimo że na plus nie powinno go być
-6pips, tak jak poprzednie naciągane wejście, nie powinno go być

Przerwa. Za bardzo odbiegam od planu, najważniejsze to trzymać się zasad a dzisiaj je trochę ponaciągałem. Jest trochę niska zmienność dzisiaj, ale to żadne usprawiedliwienie.

Kolejne wejścia:
0pips
-3pipsy, wejście zgodne z systemem

Trochę za dużo wejść jak na jeden dzień, 3 wejścia były naciągane. Jutro jest kolejny dzień i kolejne okazje :)

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Kolejny dzień:
4pipsy, wzorowy dla mnie setup, zysk i poprawne wejście i wyjście
4pipsy, lekko naciągnięte i ryzykowne wejście bo po danych, dobrze zamknięte

Dzień na plus, na tym koniec :)

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj:
-5 pips, takie sobie wejście, do idealnego trochę brakowało
0 pips, wejście z małym SL
1 pips, wejście łamiące jedną z podstawowych zasad mojego planu, nie powinno go być
16 pips, nie do końca idealne wejście, ale spełniające podstawowe kryteria dla mnie aby otworzyć pozycję.

Tutaj mogę śmiało napisać coś więcej. Kiedy widziałem jak cena podąża w moim kierunku kilka razy miałem w głowie myśl żeby zamknąć szybciej niż powinienem. Za każdym razem udało mi się uspokoić mówiąc sobie "ważniejsze jest kilka pipsów więcej czy to żeby trzymać się planu?". Na szczęście wygrał spokój i zamknąłem prawidłowo pozycję :) Kolejny dylemat. Z reguły kiedy trafię kończę grę, bo znając siebie staje się forexowym mistrzem, który do końca dnia traci to co zyskał wcześniej. Na tyle jeszcze swoich emocji nie potrafię opanować. Może przyjdzie to kiedyś z czasem.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj:
0 pips - znowu wejście łamiące podstawową zasadę mojego planu, zamknięte z ręki z myślami "co ty robisz? masz trzymać się planu!", nie powinno tego wejścia być
4 pipsy - dobre wejście, poprawnie zamknięte, jedyny minus tego zagrania to że rozpiętość ruchu od rana to jakieś 40 pipsów więc zdecydowanie za mało

Może coś się ruszy później, jeśli nie to na dzisiaj koniec :)

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

-6 pips - słabe wejście
2 pipsy - taki sobie setup, najgorsze że się zagapiłem na coś innego i wszedłem po fakcie, ale tylko jeden pips wiecej by był
-1 pips - trochę na siłę wejście bo nic się nie dzieje

Słaby dzień, trzeba odpuścić na razie.

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

Ja na początek chciałbym zyskiwać 2%, Wiem że to nie możliwe każdy miesiąc tak kończyć (zyskiem), bo wiadomo raz bywa gorzej raz lepiej, ale takie mniej więcej są moje oczekiwania.
Miesięcznie 2 % i grasz na 5M ? Zakładając podstawowy kapitał 1000 złotych, to będzie 20 złotych, grając 0,01 lota, daje Ci to cel około 65 pipsów. O wiele prościej będzie CI uzyskać to grając z trendem na H4, czy nawet D1.

Z tego co widzę większość twoich zagrań kończy się w przedziale 5-15 pipsów straty lub zysku, więc tak naprawdę najwięcej zgarnia twój broker.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

David_Plavko pisze: O wiele prościej będzie CI uzyskać to grając z trendem na H4, czy nawet D1.
Jakoś nie bardzo potrafię ogarnąć TF większe od M30. To chyba nie dla mnie (chodzi mi o cierpliwość i psychikę podczas otwartej pozycji). Jeśli masz pod ręką jakieś screeny wejść opartych na H4 to możesz podrzucić tutaj. Kiedy wejść w pozycję, wyjść i jaki SL? Jeśli chodzi Tobie o wejście zgodne z trendem na H4 ale na mniejszym interwale to tak właśnie robię. Na początek 2% mnie ucieszy, bo do niedawna nie było nawet 0% :) Nie pamiętam SL większego od 10 pipsów a zysk czasem się trafi ponad 30 pips. Tak wygląda mój obecny plan, jak na razie nie jest źle więc staram się go trzymać.

Kolejne zagranie:
-4 pipsy - dobre wejście, dobrze zamknięte
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, 00:20 przez adamkaluza, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ