Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów
- potrzebujący ;)
- Bywalec
kolejna prośba o pomoc...
przy odnośniku do iCustom pokazuje mi błąd...
rozumiem, że musze gdzieś dopisać jakąś wartość dla iCustom, czy tak?
tylko jaką i gdzie?

przy odnośniku do iCustom pokazuje mi błąd...
Kod: Zaznacz cały
'iCustom' - variable expected C:\Program Files\Markets.com MetaTrader\experts\bot.mq4 (47, 8)
tylko jaką i gdzie?
5% z czegoś jest lepsze niż 100% z niczego 

Witam,
Dzieki za wczesniejsze porady. Mam taki problem, jesli ma ktos ochote i czas mi pomoc to z gory dziekuje. Potrzebuje zrobic taki warunek: porownaj zdarzenie X ze wskaznikiem trendu MACD, jesli wskaznik rosnie to zrob Y jesli maleje to zrob Z. Zdarzenia X,Y,Z sa zdarzeniami ktore znam i wiem jak wykonac ale mam problem z implementacja i wykorzystaniem danych ze wskaznika. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Dzieki za wczesniejsze porady. Mam taki problem, jesli ma ktos ochote i czas mi pomoc to z gory dziekuje. Potrzebuje zrobic taki warunek: porownaj zdarzenie X ze wskaznikiem trendu MACD, jesli wskaznik rosnie to zrob Y jesli maleje to zrob Z. Zdarzenia X,Y,Z sa zdarzeniami ktore znam i wiem jak wykonac ale mam problem z implementacja i wykorzystaniem danych ze wskaznika. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Musisz zdefiniować wartość aktualnego słupka MACD i wartość poprzedniego słupka MACD ( ostatnia wartość shift = 1 ). Jeśli je porównasz to będziesz wiedział, czy MACD rośnie, czy maleje.
I warunek :
double macd1 = iMACD(Symbol(),Period(),12,26,9,0,0,0);
double macd2 = iMACD(Symbol(),Period(),12,26,9,0,0,1);
if(macd1>=macd2)....//rośnie
if(macd1<macd2)...//maleje
Solą życia jest kasa.
Witam.
Dopiero zaczynam interesować się programowaniem, więc pytania dla niektórych mogą być banalne
Czy da się zrobić test dla całej grupy średnich (np. od 2- okresowej do 10-okresowej) na danych historycznych? Chodzi o to by zrobić 1 test i otrzymać wyniki dla różnych okresów średnich zamiast robić kilka czy kilkanaście osobnych testów.
Czy jest możliwe takie coś np. dla 2 grup średnich? Tzn. w jednym teście sprawdzamy przecięcia 2 średnich (jedna z grupy powiedzmy 2-10, a druga z grupy np. 11-20). Jak wygląda wykres takiego testu? Kilkadziesiąt osobnych wykresów czy jeden trójwymiarowy czy coś w tym stylu?
Jeśli to możliwe gdzie można znaleźć info jak to zrobić?
Z góry dzięki:)
Dopiero zaczynam interesować się programowaniem, więc pytania dla niektórych mogą być banalne

Czy da się zrobić test dla całej grupy średnich (np. od 2- okresowej do 10-okresowej) na danych historycznych? Chodzi o to by zrobić 1 test i otrzymać wyniki dla różnych okresów średnich zamiast robić kilka czy kilkanaście osobnych testów.
Czy jest możliwe takie coś np. dla 2 grup średnich? Tzn. w jednym teście sprawdzamy przecięcia 2 średnich (jedna z grupy powiedzmy 2-10, a druga z grupy np. 11-20). Jak wygląda wykres takiego testu? Kilkadziesiąt osobnych wykresów czy jeden trójwymiarowy czy coś w tym stylu?
Jeśli to możliwe gdzie można znaleźć info jak to zrobić?
Z góry dzięki:)
Wystarczy, że będziesz miał strategię z parametrami konfigurowalnymi. Wtedy ustawiasz optymalizację tych parametrów i otrzymujesz mapę 2d jako wynik tej optymalizacji.
Przykład:
Strategię moving average masz w strategiach standardowych. Parametr Moving Average oznacza okres średniej. Wystarczy że puścisz optymalizację od 1 do 10. Aby przetestować dwie grupy średnich musiałbyś mieć strategię umożliwiającą określenie parametru pierwszej średniej i drugiej. W praktyce sprowadza się to do określenia zmiennych extern
Przykład:
Strategię moving average masz w strategiach standardowych. Parametr Moving Average oznacza okres średniej. Wystarczy że puścisz optymalizację od 1 do 10. Aby przetestować dwie grupy średnich musiałbyś mieć strategię umożliwiającą określenie parametru pierwszej średniej i drugiej. W praktyce sprowadza się to do określenia zmiennych extern
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2012, 23:52 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.
fx-forum