Optymalizacja

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

leszczu pisze:Zakładając, że mam strategię która ma 2 parametry (SL i TP) i działa na świeczkach m1 jaki okres do optymalizacji i ilość transakcji byście zalecali?
Poza tym, po jakim czasie warto brać pod uwagę ponowną optymalizację?
Jeśli dobrze wnioskuję to SL/TP są małe, więc zalecałbym jak najkrótsze okresy optymalizacji, biorąc pod uwagę że musisz mieć te 100 transakcji minimum. Reoptymalizacja jak najczęściej. Oczywiście to co piszę to wróżenie z fusów, mało danych o strategii. Zrób sobie walk forward, to powinno podpowiedzieć jakie okresy optymalizacji/reoptymalizacji były najlepsze.. w przeszłości ;) Są do tego zewn. narzędzia np. u Birt'a.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

matka pisze:
leszczu pisze:Zakładając, że mam strategię która ma 2 parametry (SL i TP) i działa na świeczkach m1 jaki okres do optymalizacji i ilość transakcji byście zalecali?
Poza tym, po jakim czasie warto brać pod uwagę ponowną optymalizację?
Jeśli dobrze wnioskuję to SL/TP są małe, więc zalecałbym jak najkrótsze okresy optymalizacji, biorąc pod uwagę że musisz mieć te 100 transakcji minimum. Reoptymalizacja jak najczęściej. Oczywiście to co piszę to wróżenie z fusów, mało danych o strategii. Zrób sobie walk forward, to powinno podpowiedzieć jakie okresy optymalizacji/reoptymalizacji były najlepsze.. w przeszłości ;) Są do tego zewn. narzędzia np. u Birt'a.
Jeśli chodzi o wielkość SL i TP to strategia (w optymalizacji na danych z około miesiąca czasu) najlepiej sprawdzała się kiedy jeden i drugi parameter ma kilkadziesiąt pips.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

rayzeel pisze:Tak, aczkolwiek dopiero zaczynam studiować te teorie więc na razie za dużo na ten temat nie wiem. Mam tylko wizję co chciałbym osiągnąć i teraz muszę zebrać odpowiednią wiedzę. Zajmowałem się tym zagadnieniem pod kątem parametrów strategii ?
Jeśli ktoś ma ochotę porozmawiać lub coś wspólnie zrobić w tym temacie, zapraszam na PM. Trochę się tym już bawię ale nie pod kątem parametrów strategii (btw. ciekawe podejście).

Dodano po 1 minutach:
leszczu pisze:Jeśli chodzi o wielkość SL i TP to strategia (w optymalizacji na danych z około miesiąca czasu) najlepiej sprawdzała się kiedy jeden i drugi parameter ma kilkadziesiąt pips.
Tzn. im większe TP/SL tym lepsze wyniki ale mniej transakcji?
Obrazek

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Nie do końca - średnio można przyjąć, że zostało zawartych od 20-30 transakcji zachowując podobne wyniki

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

leszczu pisze:Nie do końca - średnio można przyjąć, że zostało zawartych od 20-30 transakcji zachowując podobne wyniki
Musisz sobie sprawdzić jak to wychodzi na tzw. out-of-sample. Tzn. optymalizujesz na tym oknie czasowym dającym 20-30 transakcji (załóżmy styczeń) i sprawdzić jak zoptymalizowane parametry wyszły by na lutym. Potem adekwatnie luty-marzec, marzec-kwiecien (lub mniejszy skok, np. tygodniowy). Oczywiście to tylko uproszczony przykład, szczegóły w książce Pardo.
Obrazek

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Jeśli ktoś ma ochotę porozmawiać lub coś wspólnie zrobić w tym temacie, zapraszam na PM. Trochę się tym już bawię ale nie pod kątem parametrów strategii (btw. ciekawe podejście).
Na razie nie jestem w stanie pociągnąć głębszej dyskusji, muszę ogarnąć temat, a wtedy na pewno przyda się wymiana opinii :)

ODPOWIEDZ