reptile pisze:szukajac wzorca ?
Wzorca? Jakiego wzorca? Coś błądzisz..
Rozumiem, że żartujesz?
Pozostawię bez komentarza...
(Nie, nie dam rady) Ty poważnie myślisz, że w tym linku jest jakieś przeliczanie czasu na odległość???? a kg ma m^3 możesz sobie darować, tak 1 m^3 wody to około 1000 kg ehh..)
reptile pisze:skoro droga determinuje czas.. to co to za stwierdzenie o niezaleznosci skali?
ehh... na jednej skali masz jednostkę czasu którą ilustrujesz w pixelach..
na drugiej skali masz cenę którą ilustrujesz także w pixelach...
czyli tłumaczysz sekundy na pixele i pipsy na pixele..dwie niezależne skale...
Narysuj sobie trójkąt, przypomnij jak sie liczy tangens, popatrz na jednostki...
reptile pisze:jaja se robisz.. a tu trzeba pinadze robic..
Za chwile zaczniesz sie pytac jak w bankach to robia ze 100$ to 0,07% ? Laughing
Albo ze z tymi kelvinami to bujda Laughing
O to samo chciałem zapytać, jaja sobie robisz, albo totalnie nie rozumiesz podstaw. Teksty o $ i procentach, kelvinach są..hm.. pominę .
reptile pisze:Fakt zmiany wektoru nie dyskryminuje jakiegos wzorca bo to ten jest odniesieniem do perspektywy. Jakas schizma.. hehe
hm....
reptile pisze:I nie czas to czas..bo zmiana potencjalu nie wymaga czasu tylko sily.Bo odleglosc A od B w wartosciach granicznych na stycznosci to odleglosc przyjmijmy 1 jako min.A styczna 0. Aze ktos wymyslil czas jak innym boga no coz... we like simple czy tam KISS
Jeszcze raz hm... widzę, że lubisz ostatnio puszczać potok "słówek" który nic nie znaczy w danym (tym) temacie...
Może jeszcze raz prosty przykład z tangensem...
Tg 45 stopni = 1 po prostu jeden, nie stopni, nie cm, nie czegokolwiek zwykłe jeden... (jeżeli tangens kąta X wynosi mniej niż jeden to kąt jest mniejszy niż 45% i odwrotnie).
Jeżeli mamy trójkąt prostokątny to dzielimy dwie wartości (nie muszę chyba pisać które boki) i jeżeli mamy zwykły wykres na kartce, to mamy dwie wartości wyrażone np. w cm. (mogą być w różnych np. cm i cale, ale trzeba je przekonwertować na wspólną jednostkę).
I jeżeli mamy trójkąt gdzie mamy stosunek przyprostokątnych 20 cm/ 10 cm to cm nam się skracają i w wyniku mamy 2, czyli kąt >45 stopni.
I teraz analogicznie, mamy np. 360 pipsów dzielone na 3600 sekund. i wychodzi 0,1 pip/sekundę... z tego jeszcze nie da się żadnego arctg wyliczyć.
To chyba już jasne.(W związku z tym nie ma żadnych sensownych stopni)
Czyli to co zawsze piszę dochodzimy do konwertowania pipsów na sekundy...
czy można przyjąć jakieś
obiektywne wzorce? może w zależności od szerokości monitora i zooma jaki stosujemy przeważnie? Przyjąć w zasadzie możemy cokolwiek i nikt mi nie powie, że źle dobrałem, bo u niego nie wygląda to na 45 stopni..każdy może mieć swoje umowne "45 stopni"....nic tutaj naukowego nie da się praktycznie zstosować. Bo nie ma żadnego uniwersalnego wzorca...i tyle w temacie...
Czy to jakiś problem? Czy ja tam wiem... pisanie coś o kątach na wykresie typu 45 stopni nie ma żadnego sensu jeśli ktoś nie poda swojego przelicznika który może być dowolny i tylko tyle. Nachodzi mnie pytanie, po co mówić o jakimś 45 stopni skoro każdy może mieć swoje 45 stopni i nie wiadomo co to znaczy.. a np. powiedzienie... jeżeli cena wrosła o X pipsów na Y sekund (te pips/sekundy) to mamy silny trend wzrostowy i odwrotnie mały trend wzrostowy.. to coś mówi, a informacja ,ze przekroczyło 45 stopni tak na prawdę mówi nie wiele...