W podobny sposób można mierzyć prędkość ucieczki kursu od średniej bez potrzeby wyznaczania kąta.
A czas ? Możę być astroLowcaG pisze:Tak jak napisano, jednak nie ma żadnego kryterium które było by dość obiektywne wyznaczałą tą wartość
Na TF m15 to nie problem. bo mozna wziac swiece z TF m1.. gorzej z wyznaczeniem kata na 2swiecach z M1.. ale trzeba to znormalizowac ze n swiec to tyle i odnosic do tego i to sie raczej sprawdzi.. ale trzeba brac pod uwage luki w feed.. ktore bywaja masakrczne i sa tu problemem.. stad polecam inne podstawy..LowcaG pisze:Odpowiedź jest zła. Czytałeś wątek?
Powtórzę się, mam pkt. 0, mineły 2 świeczki 15 minutowe, i wykres poszedł "w góre 50" pipsów powiedz mi jaki to kąt?
Wracamy do punktu wyjścia trzeba przyjąc ile sekund/minut jest równe jednemu pipsowi. Czyli łopatologicznie, ustalamy na sztywno ile to jest 45 stopni, czy 50 pipsów na świeczke to 45 stopni czy nie?reptile pisze:Na TF m15 to nie problem. bo mozna wziac swiece z TF m1.. gorzej z wyznaczeniem kata na 2swiecach z M1.. ale trzeba to znormalizowac ze n swiec to tyle i odnosic do tego i to sie raczej sprawdzi.. ale trzeba brac pod uwage luki w feed.. ktore bywaja masakrczne i sa tu problemem.. stad polecam inne podstawy..
Chodzi o to ze na oko to ten kat sie zmienia gdy sie wykres przesuwa.. no ale ok.LowcaG pisze:I nie ma żadnego znaczenia jak sobie skalowanie w okienku ustalimy..chodzi o matematyczne podejście a nie jakieś "na oko".
Czyli jak dokładniej?reptile pisze:No u Gann to zostało przyjęte .. na podstawie ilosci swiec
To nie jest kwestia badania.. to jest kwestia przyjecia...reptile pisze:A przyszlo ci do glowy ze statystycznie ktos przyjal ile to ma byc czas u aby bylo te 45stopni albo 33? I da sie to zbadac
No właśnie tak się skupiasz na to czy świeczki czy coś innego, że nie zauważasz, że to w ogóle nie jest żadne problem czy to świeczki dniowe minutowe, jakiekolwiek. to jest po prostu czas i tyle.reptile pisze:No i zgdoda.. swieczki to w pewnym sensie zguba.. stad wyjscie po inny wspolczynnik... ale tak samo DMA na kazdym innym TF moze gubic,a jednak jak DMA to DMA.. znaczy Daily..
czas to pochodna odleglosci... heheLowcaG pisze:to jest po prostu czas i tyle.
No ale to tak samo koło z bliska jest plaskie wiec kolo jest iluzja w pewnej wartosci pochodnejLowcaG pisze:Wykres jest tylko prezentacją(nie chciałem użyć słowa iluzja Razz),
no ale jaki porblem w przyjeciu... bo np. przyjelo sie ze pelne kolo to 360stopni i jest git..albo ze rok to 365dni.LowcaG pisze:trzeba przyjąć ile czaseu = pipsów, to jest jedyne i słuszne rozwiązanie.
No to jak ktos stwierdzil,ze 365dni dla roku to jets oki ?LowcaG pisze:ednak statystycznie nie sa sie ustalić ile pipsów to 45 stopni
Tak mi sie przypomnial uklad SI i przetwarzanie jednego w 2..LowcaG pisze:No właśnie tak się skupiasz na to czy świeczki czy coś innego, że nie zauważasz, że to w ogóle nie jest żadne problem czy to świeczki dniowe minutowe, jakiekolwiek. to jest po prostu czas i tyle.
To chinska sekunda jest inna od polskiej ?LowcaG pisze:Bez konkretnej strategii to każde przyjęcie n sekund = m pipsów , jest jak najbardzije właściwe. Jednak to dalej będzie twoje 45 stopni a a mojej strategii(używjącej kątów) 45stopni będzie miało inne parametry...
ładnie brzmi ale jest bez sensu (wg. mnie). Czas to czas..i nie jest pochodną odległości. ale to nie jest kluczowe.reptile pisze:czas to pochodna odleglosci... hehe
Nie to miałem na myśli (znów skupianie się na niekluczowych elementachreptile pisze:No ale to tak samo koło z bliska jest plaskie wiec kolo jest iluzja w pewnej wartosci pochodnej
Jaki problem? Dla to jest pytanie z kategorii czy uznaniowość jest ok czy nie.reptile pisze:no ale jaki porblem w przyjeciu... bo np. przyjelo sie ze pelne kolo to 360stopni i jest git..albo ze rok to 365dni.
Tak z ciekawości jakiś przykład? np. sekundy w metry poproszęreptile pisze: niektorzy to potrafia wage w julach przedstawic.. inni sekundy w metrach..
Masz przykład. o stopniach... odpowiedz ile cm przypada np. na 40 stopni?reptile pisze:To chinska sekunda jest inna od polskiej ?
Dynka mi peka..
szukajac wzorca ?LowcaG pisze:no i jak przeprowadzisz "badania" empiryczne, że jednak 360 stopni to 15 cm.?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rok_%C5%9BwietlnyLowcaG pisze:Tak z ciekawości jakiś przykład? np. sekundy w metry poproszę Wink
40LowcaG pisze:Masz przykład. o stopniach... odpowiedz ile cm przypada np. na 40 stopni?