kat odchylenia sredniej

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Obrazek

W podobny sposób można mierzyć prędkość ucieczki kursu od średniej bez potrzeby wyznaczania kąta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

LowcaG pisze:Tak jak napisano, jednak nie ma żadnego kryterium które było by dość obiektywne wyznaczałą tą wartość
A czas ? Możę być astro :D
Ale może to być ilość świec.. choć jak se przypomne dyskusje o naukowasci AT i nirozumienie katow Ganna.. to mnie znow skreca :D
Ale polecam jednak przestudiowanie problemu. Żaden to problem ustawić stala skale wykresu w opcjach... jesli kogos wkurza fakt dynamicznej skali to co za problem odniesc wartość kata do subokna ?

Dodano po 3 minutach:
LowcaG pisze:Odpowiedź jest zła. Czytałeś wątek?
Powtórzę się, mam pkt. 0, mineły 2 świeczki 15 minutowe, i wykres poszedł "w góre 50" pipsów powiedz mi jaki to kąt?
Na TF m15 to nie problem. bo mozna wziac swiece z TF m1.. gorzej z wyznaczeniem kata na 2swiecach z M1.. ale trzeba to znormalizowac ze n swiec to tyle i odnosic do tego i to sie raczej sprawdzi.. ale trzeba brac pod uwage luki w feed.. ktore bywaja masakrczne i sa tu problemem.. stad polecam inne podstawy..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

reptile pisze:Na TF m15 to nie problem. bo mozna wziac swiece z TF m1.. gorzej z wyznaczeniem kata na 2swiecach z M1.. ale trzeba to znormalizowac ze n swiec to tyle i odnosic do tego i to sie raczej sprawdzi.. ale trzeba brac pod uwage luki w feed.. ktore bywaja masakrczne i sa tu problemem.. stad polecam inne podstawy..
Wracamy do punktu wyjścia trzeba przyjąc ile sekund/minut jest równe jednemu pipsowi. Czyli łopatologicznie, ustalamy na sztywno ile to jest 45 stopni, czy 50 pipsów na świeczke to 45 stopni czy nie?

I nie ma żadnego znaczenia jak sobie skalowanie w okienku ustalimy..chodzi o matematyczne podejście a nie jakieś "na oko".

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

No u Gann to zostało przyjęte .. na podstawie ilosci swiec
Juz kiedys ten temat walkowalem ale linki padly..
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 218#211218

http://forum.mql4.com/5672

LowcaG pisze:I nie ma żadnego znaczenia jak sobie skalowanie w okienku ustalimy..chodzi o matematyczne podejście a nie jakieś "na oko".
Chodzi o to ze na oko to ten kat sie zmienia gdy sie wykres przesuwa.. no ale ok.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=14966

http://ensign.editme.com/t20automated
Wskazniki ze zrodlami sa w temacie ganna
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:No u Gann to zostało przyjęte .. na podstawie ilosci swiec
Czyli jak dokładniej?

Z resztą nie ma co tu się rozwodzić. Jak pisałem. Matematycznie nie ma to sensu. (Powtórzę po raz n-ty ;) ) Jedynie kiedy ustalimy że np. 10 świeczek(np. h) i 500 pipsów daje kąt 45 stopni, czyli wychodzi że 1 h = 50 pipsów. No i wtedy możemy sobie dowolnie liczyć "nasze kąty". OCzywiście ktoś inny może przyjąc 1h = 100 pipsów i też będzie miał swoją racje i swoje kąty.

Ostatecznie ja będę twierdził ze na tym samym wykresie jest >45 stopni ty że mniej i w sumie obaj możemy miec rację (oczywiście mój kąt jest najmojszy ;) )

Tu na prawdę nie ma wiele do dyskutowania.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

No nieeee...
Znów to samo co przy naukowosci AT..
A przyszlo ci do glowy ze statystycznie ktos przyjal ile to ma byc czas u aby bylo te 45stopni albo 33? I da sie to zbadac :lol:
http://www.foretrade.com/angle_of_repose.htm

To tak jak z tym DMA200 itd..
No i zgdoda.. swieczki to w pewnym sensie zguba.. stad wyjscie po inny wspolczynnik... ale tak samo DMA na kazdym innym TF moze gubic,a jednak jak DMA to DMA.. znaczy Daily..

Tak se pomyslalem ze nie docenaisz empiryzmu i jestes przesadnym matematycznym teoretykiem.. a co sprobowane to rozpoznane
:wink:

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

@Reptile

No nieeee... ;)
Znwów skupianie się na elementach które nie są kluczowe...
reptile pisze:A przyszlo ci do glowy ze statystycznie ktos przyjal ile to ma byc czas u aby bylo te 45stopni albo 33? I da sie to zbadac
To nie jest kwestia badania.. to jest kwestia przyjecia... ;)
Wykres jest tylko prezentacją(nie chciałem użyć słowa iluzja :P), 1 świeczka to może być pixel, może być 10 pixeli.. podobnie z wielkościa 10 pipsów...

Jestem właśnie praktykiem, i daje konkretne rozwiązanie... (powtórzę po raz (n+1) -ty) trzeba przyjąć ile czaseu = pipsów, to jest jedyne i słuszne rozwiązanie. Empirycznie to mogę sobie sprawdzać skuteczność danej strategii w stosunku do danej proporcji i tyle...
jednak statystycznie nie sa sie ustalić ile pipsów to 45 stopni, no bo jak? Znów na "oko", jak sobie oddalisz wykres? (wiem, jak przymujesz wzorzec, który jest już przyjęciem tego oczym cały czas mówię ;) )jak podziałki ustalisz, bez sensu ? Mnie interesuje podejście tylko i wyłącznie sensowne i obiektywne.

reptile pisze:No i zgdoda.. swieczki to w pewnym sensie zguba.. stad wyjscie po inny wspolczynnik... ale tak samo DMA na kazdym innym TF moze gubic,a jednak jak DMA to DMA.. znaczy Daily..
No właśnie tak się skupiasz na to czy świeczki czy coś innego, że nie zauważasz, że to w ogóle nie jest żadne problem czy to świeczki dniowe minutowe, jakiekolwiek. to jest po prostu czas i tyle.

Nawet w Twoim linku, gośc po prostu transponuje czas na pipsy. Jednym słowem to co od początku mówię :D .Jednak pomimo (przejrzałem pobieżnie) tej transpozyji (jak najbardziej dopuszczalnej, bo czemu nie) dokonuje swojej oceny na oko, co jest bez sensu.

PS.
Bez konkretnej strategii to każde przyjęcie n sekund = m pipsów , jest jak najbardzije właściwe. Jednak to dalej będzie twoje 45 stopni a a mojej strategii(używjącej kątów) 45stopni będzie miało inne parametry...

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Zaraz zaczne pisac jak polarise..
LowcaG pisze:to jest po prostu czas i tyle.
czas to pochodna odleglosci... hehe
LowcaG pisze:Wykres jest tylko prezentacją(nie chciałem użyć słowa iluzja Razz),
No ale to tak samo koło z bliska jest plaskie wiec kolo jest iluzja w pewnej wartosci pochodnej
LowcaG pisze:trzeba przyjąć ile czaseu = pipsów, to jest jedyne i słuszne rozwiązanie.
no ale jaki porblem w przyjeciu... bo np. przyjelo sie ze pelne kolo to 360stopni i jest git..albo ze rok to 365dni.
LowcaG pisze:ednak statystycznie nie sa sie ustalić ile pipsów to 45 stopni
No to jak ktos stwierdzil,ze 365dni dla roku to jets oki ? :lol:

No przyjmijmy ze 1 pips =1pips albo 1$ i zobaczymy :D
LowcaG pisze:No właśnie tak się skupiasz na to czy świeczki czy coś innego, że nie zauważasz, że to w ogóle nie jest żadne problem czy to świeczki dniowe minutowe, jakiekolwiek. to jest po prostu czas i tyle.
Tak mi sie przypomnial uklad SI i przetwarzanie jednego w 2.. :D
I niektorzy to potrafia wage w julach przedstawic.. inni sekundy w metrach..

LowcaG pisze:Bez konkretnej strategii to każde przyjęcie n sekund = m pipsów , jest jak najbardzije właściwe. Jednak to dalej będzie twoje 45 stopni a a mojej strategii(używjącej kątów) 45stopni będzie miało inne parametry...
To chinska sekunda jest inna od polskiej ? :lol:

Dynka mi peka.. :D

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:czas to pochodna odleglosci... hehe
ładnie brzmi ale jest bez sensu (wg. mnie). Czas to czas..i nie jest pochodną odległości. ale to nie jest kluczowe.
reptile pisze:No ale to tak samo koło z bliska jest plaskie wiec kolo jest iluzja w pewnej wartosci pochodnej
Nie to miałem na myśli (znów skupianie się na niekluczowych elementach ;) ). Chodzi o to, że czas i pipsy, mają niezależne skale. i cały czas chodzi o uystlenie tej relacji. Iluzja polega na tym..że każdy może ustawić te proprocje dowolnie i zawsze będzie miał rację, kwestia wygody.

reptile pisze:no ale jaki porblem w przyjeciu... bo np. przyjelo sie ze pelne kolo to 360stopni i jest git..albo ze rok to 365dni.
Jaki problem? Dla to jest pytanie z kategorii czy uznaniowość jest ok czy nie.

No i jeden ustali to, inny to obaj mają racje(albo po prostu obaj jej nie mają ;) ). A to, że jednemu system działa przy danych ustawieniach to inna historia. Jednak bez systemu tego po prsotu się nie da.

Co do 360 stopni sprawa jest prosta. Ustlono, że tyle to jest kąt pełny i tyle. Tutaj mamy coś w stylu ustalamy, że 360 stopni to 15 centymetrów. I jeżeli tak wszyscy ustalą to ok. Ale jeżeli ty ustalasz że to 15 cm a ja 25 cm. to nie znaczy ze ty masz bardziej rację ;) no i jak przeprowadzisz "badania" empiryczne, że jednak 360 stopni to 15 cm.? To ta sama klasa problemu ;)

reptile pisze: niektorzy to potrafia wage w julach przedstawic.. inni sekundy w metrach..
Tak z ciekawości jakiś przykład? np. sekundy w metry poproszę ;)

reptile pisze:To chinska sekunda jest inna od polskiej ?

Dynka mi peka..
Masz przykład. o stopniach... odpowiedz ile cm przypada np. na 40 stopni?

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:no i jak przeprowadzisz "badania" empiryczne, że jednak 360 stopni to 15 cm.?
szukajac wzorca ?
LowcaG pisze:Tak z ciekawości jakiś przykład? np. sekundy w metry poproszę Wink
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rok_%C5%9Bwietlny
kg na m^3 tez chcesz ? :D

lol

skoro droga determinuje czas.. to co to za stwierdzenie o niezaleznosci skali?
Fakt zmiany wektoru nie dyskryminuje jakiegos wzorca bo to ten jest odniesieniem do perspektywy. Jakas schizma.. hehe
LowcaG pisze:Masz przykład. o stopniach... odpowiedz ile cm przypada np. na 40 stopni?
40 8)

jaja se robisz.. a tu trzeba pinadze robic..

Za chwile zaczniesz sie pytac jak w bankach to robia ze 100$ to 0,07% ? :lol:

Albo ze z tymi kelvinami to bujda :lol:

I nie czas to czas..bo zmiana potencjalu nie wymaga czasu tylko sily.Bo odleglosc A od B w wartosciach granicznych na stycznosci to odleglosc przyjmijmy 1 jako min.A styczna 0. Aze ktos wymyslil czas jak innym boga no coz... we like simple czy tam KISS

ODPOWIEDZ