mgl czy c++ ?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Odgrzewam.. chcialbym se splunac w twarz.. i skopac tych z tego forum ktorzy nie zabronili mi uczenia sie mql4 :lol:

Ale wnioskuje,że mało się nauczyliście na swoich błędach albo to miala być surowa kara :lol: albo to jak z utopionym 1szym depem.. frycowe.. haha

Niemniej jeśli ktosma tego typu dylemat.. i nie chce stracić czasu to ZABRANIAM NAUKI MQL4 i profilaktycznie MQL5 :P

FAK..
LowcaG pisze: green7 napisał:
może dlatego bo jakoś mało sensownych aplikacji w Javie spotkałem.

Nie wiem czy dobrze pamietam, ale np. Rapid miner, WEKA, no i jest kupa ktorych nie widzimy (czyli po stronie serwera).
i widzisz.. jak jest.. :lol: ja coraz wiecej sensownych systemów w java widzę.. coż za paradoks bo jej nie nawidze..

Dodano po 2 minutach:

Kamlo no teraz jarzę ten Twój skrin.. ale teraz sięzastanawiam jakiego typu CALL dominuje pod java.. do baz danych? Ogolnie pamieci?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

tuwlos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tuwlos »

Ja MQLa sobie odpuściłem bo według googla to g... . Jeżeli chodzi o Javę to obecnie próbuję swoich sił z JForex API.

W zakładkach mam (moja lista TODO ;):
- http://aq2o.activequant.org/ - Takie all in one, pobierze dane, zapisze je w BD i prześle do strategi, wyśle zlecenie do brokera, itp.
- http://www.marketcetera.org - (wersja commmunity) Kiedyś zarejestrowanym użytkownikom/developerom umożliwiali podpięcie się do ich serwera testowego po FIXie - to chyba jedyny atut tego projektu. Nie wiem jak to wygoląda teraz.
- LMAX ( http://martinfowler.com/articles/lmax.html http://lmaxtrader.blogspot.com/ http://code.google.com/p/disruptor/ )
- Kilka dni temu przez przypadek trafiłem jeszcze na http://www.numericalmethod.com/wiki/num ... /AlgoQuant
- http://www.quickfixj.org/

@reptile: Znalazłeś jakieś inne ciekawe projekty napisane w Javie, które mogą być źródłem inspiracji?

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

tuwlos pisze:próbuję swoich sił z JForex API.
Ale mam nadzieję, że nie w jForex tylko w ich api z bezpośrednim dostępem do serwera..
Bo testowałem jForex.. tester etc.. nie mniejsze problemy niż w mt4.. coś lepiej ale to ten sam problem uzaleznienia od środowiska.. gorsze jest to,że jak jest nowa wersja Jforex to nie zrobisz jak w mt4.. że wracasz od poprzedniego build.. a przynajmniej przy autoupdate w jFx nie jst to łatwe
Jest jeszcze kwestia na co się nastawiasz w tym dukasie choc fundamentalne znaczenie jest o to ich API czy framework
tuwlos pisze: @reptile: Znalazłeś jakieś inne ciekawe projekty napisane w Javie, które mogą być źródłem inspiracji?
Znam wszystko co wymieniles i jeszcze wiecej.. ale decyzje trudno podjąć..
mam kilka typów

Właśnie zmieniłem myślenie o 330 stopni bo do pelnej praktyki jeszcze pelna droga..
Kontener feed np.kdb+ >Mathematica > api broker + własny Trade Manager :)
Jak to sie nie nada to pier.. całe algo hehe sprowadze chinczykow.. i bede ich batem progamowal ..joke
Ja MQLa sobie odpuściłem bo według googla to g...
BIG TRUE... wraz z moimi rosnącymi umiejętnościami MQ proporocjonalnie zaczął je ograniczać.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

musisz zdac sobie sprawe jasno z tego, ze jedyne po co MQL to MT4. jesli mierzysz wyzej lub wiesz ze bedziesz sie zajmowal czyms bardziej profesjonalnym kiedys, to lepiej za C++ sie zlapac od razu i C#. Java dla urozmaicenia czemu nie.

Dodano po 2 minutach:

mgl : DDD

crn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: crn »

Nie rozumiem zceg ochecie od MQL. w 90% przypadkow jest wystarczajcy. Do tego przyjemny skladniowoi do praktycznei wszstkiego, co potrzeba ma gotowa funkcje.
Jasne, ze niektore rzeczy lepiej zrobic poza MQL. Np. (chociaz to mozliwe) nie wyobrazam sobie implementacji sieci neuronowej w MQL'u - zanim siec by sie nauczyla, wykres by sie zmienil z 50x.

Jasne, mozna wszytko oprzec na dll'kach, ShMem, albo napsiac wlasne API, tylko po co wymyslac kolo 2x ?

P.S. Do autora: Jezeli po nauce c/c++ ( 2-3 MIESIECY laborek (!!!) ) nie jestes w stanie odpowiedziec na glowne pytanie tematu - odpusc, nie wszystko jest dla kazdego. Najlepiej odrazu zmien kierunek - stracisz tylko rok :)

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

nie zgadzam sie. jak czuje ze to lubi, to powinien troche wiecej moze przysiasc. nie kazdemu tez szybko przychodzi, a moze za to trwalej zostaje albo cos.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Zgadzam się z crn, większości przypadków MQL wystarczy, a kiedy dojdzie się do pewnego stopnia skomplikowania koncepcji. Najprawdopodobniej, nie będzie się miało wątpliwości czy zmienić MQLa (pod te konkretne zastosowania).

Trzeba pamiętać, że to nie jest forum programistyczne i większość nie uczy się tu programować, aby zostać programistami, tylko, aby móc zapisać i przetestować swoje koncepcje.

crn pisze:P.S. Do autora: Jezeli po nauce c/c++ ( 2-3 MIESIECY laborek (!!!) ) nie jestes w stanie odpowiedziec na glowne pytanie tematu - odpusc, nie wszystko jest dla kazdego. Najlepiej odrazu zmien kierunek - stracisz tylko rok
Też się w pełni zgadzam, albo się to czuje, albo nie. Znałem takich "programistów" który na pytanie, "to nie miałeś tego na studiach?" powiedział "no wiesz pisało się programy, tu crl+c tam ctrl+v, byle coś z tego wyszło"... ręce opadają...chyba mija pokolenie (albo się rozwadnia) gdzie ktoś chcący programować idąć na studia, miał już za sobą conajmniej podstawy(tak to nazwijmy) programowania, nie w szkole, samemu, bo to po prostu jego pasja i od zawsze próbował coś tam dłubać. A nie dlatego, że to "trendi"...

cf16 pisze:nie zgadzam sie. jak czuje ze to lubi, to powinien troche wiecej moze przysiasc. nie kazdemu tez szybko przychodzi, a moze za to trwalej zostaje albo cos.
Pewnie, że możesz się nie zgadzać, jednak sie opierasz na domniemaniach...nie było napisane, że to lubi, i tutaj nie ma takiego czegoś, że wolniej przychodzi a może trwalej zostaje (albo coś :P) , dwadzieścia pare komend(ze składni) każdy (no może nie każdy) może się wyuczyć, filozofię danego języka się poznaje, ale tutaj też nie ma co trawalej zostawać, bo to nie jest wiedza pamięciowa. Cała reszta opiera się na umiejętności rozwiązywania pewnej klasy problemów i ...umięjętności szukania...czyli też nic, co by miało trwalej zostawać

Podsumowując. MQL czy C++(java itp.). Dla większości traderów i jeszcze używających MT4. MQL4 jest jak najbardziej wystarczający. I jak pisałem, gdy natkną się na pewną klasę problemów (mogą nigdy w tą stronę nie pójść) sami będą wiedzieć co wybrać. I nie będą mieli takich dylematów.

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

bariera nie do przejscia jest chocby egzekucja zlecen - MT4 pod tym wzgledem bedzie Cie zawsze ograniczac i nie wcielisz w zycie na tej platformie strategii wymagajacych szybkiego filla. nie sluchaj LowcyG, zle doradza. dla zabawy mozna, ale na powaznie to ja wzialbym sie od razu za C++.

crn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: crn »

cf16 pisze:bariera nie do przejscia jest chocby egzekucja zlecen - MT4 pod tym wzgledem bedzie Cie zawsze ograniczac i nie wcielisz w zycie na tej platformie strategii wymagajacych szybkiego filla. nie sluchaj LowcyG, zle doradza. dla zabawy mozna, ale na powaznie to ja wzialbym sie od razu za C++.
praktycznie bez roznicy - to jest obslugiwane po stronie brokera. Niewazne czgo uzyjesz po swojej stornie. Predkosc zalezy od algorytmow u brokera (tez w sumie pisanych w c++ i pod api metaquostow)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

LowcaG pisze: Podsumowując. MQL czy C++(java itp.). Dla większości traderów i jeszcze używających MT4. MQL4 jest jak najbardziej wystarczający. I jak pisałem, gdy natkną się na pewną klasę problemów (mogą nigdy w tą stronę nie pójść) sami będą wiedzieć co wybrać. I nie będą mieli takich dylematów.
Nie zgadzam się. Naprawdę nie warto nawet zaczynać z MQL chyba że dla zabawy w testy na demo. Ten język jak i środowisko MT4 jest zaprojektowane w taki sposób aby sprzyjać popełnianiu błędów.

ODPOWIEDZ