Esco pisze:Nierozwijany od blisko 20 lat 16- bitowy Turbo Pascal ma debuger w którym mogę w dowolnym momencie zatrzymać program i podejrzeć zawartość dowolnej zmiennej. A w MT4 co jest?
Mogę sobie wypisać do CS i później analizę logów robić? Laughing
Aaa, to takie rzeczy ci chodziło... co racja to racja...
Ok, nie ma też obiektywności itd. itd. myślałem, że chodziło o wyuczanie jakiś dziwnych (błędnych) nawyków,
mój błąd źle zrozumiałem.
Także proszę nawet mnie nie rozśmieszaj.
Oj tam od razu rozśmieszaj..

To rzeczywiście jest uciążliwe i upierdliwe...
Trzeba zrobić po prostu więcej testów i rozumieć co się pisze.
Chociaż pewnie twoim zdaniem początkującemu nic więcej nie potrzeba
hm... jak poprzednie zadnie o rozśmieszaniu było ok. bo faktycznie źle zrozumiałem treść, tak to już jest twoja nadinterpretacja, a tego nie lubię
Piszesz, o strukturach (z debugowaniem się akurat w pełni zgadzam), dochodzi jeszcze wiele dobrych elementów takie jak obiektywność itd.
Jakieś przykłady o maluchu itd. Jednak zapominasz o paru prostych elementach.
1. 90 % (a może więcej) początkujących zaczyna od MT4. (więc mieszkamy w krainie gdzie większość jest skazana na pracę przy maluchu

)
Czyli ich C++ i tak by się wiązało z MQLem bo jakoś trzeba przekazać, czytanie wskaźników itd.
2. Większość problemów jakie widać w pytaniach początkujących jest na poziomie, jak "zrobić" przecięcie się średnich. (Trzeba pamiętać, że to nie są i pewnie nie będą programiści). A Ty o strukturach. A język jest na prawdę banalny wystarczy F1 i tyle.
3. Najważniejsze... społeczność((polski) support, że tak powiem i )... to jest rzecz która jest potrzebna początkującemu może nawet bardziej niż debuger (tu się nie upieram, debuger to moje podstawowe narzędzie). Zapytał by gdzieś na forum C++ dlaczego mu się pozycja nie otwiera to raczej mały byłby odzew, tutaj też zakładam, że byłby mniejszy odzew. A później początkujący zapytał by jak sobie prosty wskaźnik narysować za pomocą C++.
Dalej trzymam się tego, że MQL na początek(w tych realiach) jest ok, jest prosty(nawet banalny) do nauczenia jest stosunkowo
łatwo uzyskać pomoc, jest darmowy i jest mnóstwo darmowych wskaźników. A i tak ten ktoś używa MT4. Oczywiście, że jest mnóstwo lepszych rzeczy, ale co z tego, jak problemy początkującego polegają na przysłowiowym przecięciu się średnich. A gdy nie będzie już początkujący.. będzie wiedział. Zwłaszcza, że już będzie miał opanowaną składnię, jeżyków C podobnych...(reszty się douczy)