mgl czy c++ ?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cf16 »

crn pisze: praktycznie bez roznicy - to jest obslugiwane po stronie brokera. Niewazne czgo uzyjesz po swojej stornie. Predkosc zalezy od algorytmow u brokera (tez w sumie pisanych w c++ i pod api metaquostow)
absolutnie. (uswiadom sobie, ze wazne jest jak egzekucja zlecen jest zaimplementowana na platformie: jest connection, jest silnik MT4, potem znowu connection - ta sama benzyne lejesz do roznych samochodow i jedne jezdza szybko inne wolniej, hmm.)
mogloby sie zdarzyc cudem, ze MT4 jest swietnie zaprojektowane, no po prostu maszynka do HFT, a nie dziala szybko bo po prostu brokerzy kijowi. gdyby nie to, ze MT4 nie jest po to wlasnie, a jedynie zeby bylo mozna na facebooku napisac, ze platforma do "inwestycji" walutami, na rynkach swiatowych, dodajmy.

crn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: crn »

a uwazasz, ze implementacja po stornie brokera nic nie wnosi do tematu ? prosty przyklad organizacji danych. Jezeli ktos to spieprzyl to co trwa dluzej? Nie twierdze ze MT4 jest idealny ale uwazam ze wiekszosci przyadkow problemy wynikaja z nieumiejetnosic programsitow u brokerow. Porownaj sobie rozne platformy polskich brookerow to zobaczysz roznice.

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

idealny, jest totalnie do bani, o czym ty mowisz. sorry. :569:

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

bariera nie do przejscia jest chocby egzekucja zlecen - MT4 pod tym wzgledem bedzie
hm.. w sumie ci którzy nie używają MT4 nie mają się co uczyć MQL4, w sumie logiczne.
cf16 pisze: dla zabawy mozna, ale na powaznie to ja wzialbym sie od razu za C++
I co tym C++ zrobisz? Przyspieszysz, egzekucje zleceń? W 90%, performerce samego algorytmu, nie ma nic do czasu egzekucji zleceń.

Esco pisze:Ten język jak i środowisko MT4 jest zaprojektowane w taki sposób aby sprzyjać popełnianiu błędów.
hm.. może przypomnę co napisałem ;)
LowcaG pisze:Dla większości traderów i jeszcze używających MT4 . MQL4 jest jak najbardziej wystarczający.
Tak więc, używanie środowiska MT4 czy innego, to jedna sprawa...i nie zachęcam (i nie odradzam, bo to nie ten temat) aby używać MT4.
Jednak, jeżeli ktoś używa już MT4 (i nie jest żadnym programistą) MQL4 na prawdę wystarczy..(jak pisałem na początek)
Jeżeli ktoś nie używa MT4, to po co ma się w ogóle uczyć MQLa, bez sensu.

Tak na boku, sprzyja popełnianiu jakich błędów? To ciekawy temat.

Cała rozmowa jest w ogóle dla mnie bez sensu..Bo jeżeli ktoś się pyta o MQL4 to siłą rzeczy musi używać MT4, więc nie ma co psioczyć na MT4. Bo nie jest pytanie o platformę. Temat platformy jest całkiem inny, jednak znów trzeba wrócić do pierwszego posta, ktoś chce nauczyć się programować proste strategie A wy mu z C++, ale jakoś nie podaliście mu gdzie na użyć tego C++.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

LowcaG pisze: Tak na boku, sprzyja popełnianiu jakich błędów? To ciekawy temat.
Nierozwijany od blisko 20 lat 16- bitowy Turbo Pascal ma debuger w którym mogę w dowolnym momencie zatrzymać program i podejrzeć zawartość dowolnej zmiennej. A w MT4 co jest?

Mogę sobie wypisać do CS i później analizę logów robić? :lol:

Ma też obsługę struktur. Nie trzeba kombinować z równoległymi tablicami co sprzyja kolejnym błędom komplikując kod.

Kompilując program jestem pewny że po uruchomieniu będę miał wyniki z aktualnie skompilowanej wersji w przeciwieństwie do MQL gdzie często jest to zgadywanie a do otrzymania nowej wersji potrzeba restartu systemu.

Także proszę nawet mnie nie rozśmieszaj.

To jakby proponować naukę jazdy starym maluchem z rozpadająca się podłogą uszkodzonymi hamulcami i szybami tak brudnymi ze nie widać prawi nic na zewnątrz a później pobrać opłatę za kurs i dziwić się że doszło do wypadku.

Chociaż pewnie twoim zdaniem początkującemu nic więcej nie potrzeba. :lol:
crn pisze:Nie twierdze ze MT4 jest idealny ale uwazam ze wiekszosci przyadkow problemy wynikaja z nieumiejetnosic programsitow u brokerow. Porownaj sobie rozne platformy polskich brookerow to zobaczysz roznice.
To tak jakby brokerowi zależało na dobrej obsłudze klienta z kilkudziesięcioma dolarami na koncie :lol: .

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Esco pisze:Nierozwijany od blisko 20 lat 16- bitowy Turbo Pascal ma debuger w którym mogę w dowolnym momencie zatrzymać program i podejrzeć zawartość dowolnej zmiennej. A w MT4 co jest?

Mogę sobie wypisać do CS i później analizę logów robić? Laughing
Aaa, to takie rzeczy ci chodziło... co racja to racja...
Ok, nie ma też obiektywności itd. itd. myślałem, że chodziło o wyuczanie jakiś dziwnych (błędnych) nawyków, mój błąd źle zrozumiałem.
Także proszę nawet mnie nie rozśmieszaj.
Oj tam od razu rozśmieszaj.. :P To rzeczywiście jest uciążliwe i upierdliwe...
Trzeba zrobić po prostu więcej testów i rozumieć co się pisze.
Chociaż pewnie twoim zdaniem początkującemu nic więcej nie potrzeba
hm... jak poprzednie zadnie o rozśmieszaniu było ok. bo faktycznie źle zrozumiałem treść, tak to już jest twoja nadinterpretacja, a tego nie lubię :evil:

Piszesz, o strukturach (z debugowaniem się akurat w pełni zgadzam), dochodzi jeszcze wiele dobrych elementów takie jak obiektywność itd.
Jakieś przykłady o maluchu itd. Jednak zapominasz o paru prostych elementach.
1. 90 % (a może więcej) początkujących zaczyna od MT4. (więc mieszkamy w krainie gdzie większość jest skazana na pracę przy maluchu ;) )
Czyli ich C++ i tak by się wiązało z MQLem bo jakoś trzeba przekazać, czytanie wskaźników itd.
2. Większość problemów jakie widać w pytaniach początkujących jest na poziomie, jak "zrobić" przecięcie się średnich. (Trzeba pamiętać, że to nie są i pewnie nie będą programiści). A Ty o strukturach. A język jest na prawdę banalny wystarczy F1 i tyle.
3. Najważniejsze... społeczność((polski) support, że tak powiem i )... to jest rzecz która jest potrzebna początkującemu może nawet bardziej niż debuger (tu się nie upieram, debuger to moje podstawowe narzędzie). Zapytał by gdzieś na forum C++ dlaczego mu się pozycja nie otwiera to raczej mały byłby odzew, tutaj też zakładam, że byłby mniejszy odzew. A później początkujący zapytał by jak sobie prosty wskaźnik narysować za pomocą C++.

Dalej trzymam się tego, że MQL na początek(w tych realiach) jest ok, jest prosty(nawet banalny) do nauczenia jest stosunkowo łatwo uzyskać pomoc, jest darmowy i jest mnóstwo darmowych wskaźników. A i tak ten ktoś używa MT4. Oczywiście, że jest mnóstwo lepszych rzeczy, ale co z tego, jak problemy początkującego polegają na przysłowiowym przecięciu się średnich. A gdy nie będzie już początkujący.. będzie wiedział. Zwłaszcza, że już będzie miał opanowaną składnię, jeżyków C podobnych...(reszty się douczy)

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

nie przeczytalem twego stronicowego postu, ale na pewno nie masz racji. jak ty sie pytasz co ci C++ da. ha ha, pozdrowienia. jeny

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

cf16 pisze:nie przeczytalem twego stronicowego postu, ale na pewno nie masz racji. jak ty sie pytasz co ci C++ da. ha ha, pozdrowienia. jeny
hm...jeżeli nie przeczytałeś to po co się odzywasz.... :roll:

"Nie wiem co mówisz, ale na pewno mówisz, źle.." hm..trochę to żałosne....

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

LowcaG dlatego ja się nie udzielam w temacie ;) .... bo dla mnie teamt jest bez sensu ...
od siebie dodam tyleze jezeli mialbym znowuzaczynac od czegoszaczal bym znowu od MQLa;) ilosc dostepnych materialow przewyzsza wszystkie inne jezyki (mowie tu oprogrmowaniu pod platformy)

pozatym MQL4-MT4 ma jedna duzadla mnie zalete MagicNumber i komentarz co pozwala w bardzo prostu i szybki sposob zarzadzania otwartymi transakcjami nawet po restarcie platformy , co w innych platformach wymaga troche wiekszej gimnastyki ;) ( wiem bo pisalemgrida na NT i troche sie na wkur...wialem :D)

a jezeli chodzi o HFT to na mt4 da sie pograc ( dalo sie pograc ) bo sam tak gralem i wymiatalo naprawde niezle , jedynie broker mial probelm bo nie zdazal sie zabezpieczac ;) .. poznie jporobili jakies STP :D pluginy itp .. tak ze z kijowa realizacja zlecen MQL4 niema nic wspolnego to druga strona leci w CH...

pozdrawiam
Andrzej PIerz
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Awatar użytkownika
cf16
Stały bywalec
Stały bywalec

Andrzej Plerz? kurde, ty sie nawet podpisac nie umiesz, parodia jest te forum. tematy o tym, ze kata na FX nie ma i MQL lepszy od C. jeny

ODPOWIEDZ