mgl czy c++ ?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
stodofox
Stały bywalec
Stały bywalec

mgl czy c++ ?

Nieprzeczytany post autor: stodofox »

Hej,
chciałbym sie nauczyć programować jakieś proste strategie i zastanawiam sie od czego zacząć.C++ czy mgl ? Jestem na informatyce i od jakichś 2-3 miesięcy mam laboratoria z c++ więc podstawy jakieś są. Jest sens zaczynać mql ? A jeśli c++ to skąd wziąć funkcje, które są w mql'u ? Jak program jest napisany to co później z nim zrobić ? kliknij i upuść na mt4 ? Można sobie gdzieś o tym poczytać ?

ps:Nie bądź wiśnia, pomóż zielonemu

:wink:

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Zpytaj brata googla, na studiach powinieneś umieć to robić ;)
Wszystko znajdziesz na stronie mql.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

stodofox
Stały bywalec
Stały bywalec

Wujek google...ostatnio mam szczerze dość tego powiedzenia.
Zamiennik nie wiem, albo nie chce mi sie tobie tłumaczyć.
Oczywiście ja nie mam nic przeciwko, że komuś sie nie chce mi tłumaczyć.

Wujek google mimo swej przydatności... olbrzymiej wiedzy... gotowości do działanie na każde zawolanie... nie wie wszystkiego, a to co wie czasem głęboko ukrywa.

Na stronie mql znajde pewnie wszystko o mql, ale nie znajde nic o c++.Założe sie też, że jak sie spytam tam od czego zacząć to powiedzą mql.Ja nie mówie, że nie mają racji.Ja mówie, że na tym forum będą ciut zbyt stronniczy.

pozdrawiam

:wink:

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

MQL w swojej konstrukcji jest łatwy więc szybko można zacząć (i darmowy), oczywiście ma swoje ograniczenia i wady ale to dopiero na pewnym etapie można dostrzec i wtedy szuka się czegoś więcej (albo teraz):
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=6743

Ogólnie przesiadka z jednego języka prog. na inny dla wprawionego programisty nie powinna nastręczać dużo problemów. Najgorsze są początki - jak zaczynasz z pierwszym.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

No dobra. To ja będę dobrym wujkiem skoro nie możesz się dogadać z wujem G.

Zacznij od mqla. Składniowo właściwie to to samo co C++
Zaletą jest to, że szybko stworzysz strategie, przetestujesz, znajdziesz tysiące przykładów.
Wadą to, że nie jest to prawdziwy język programowania, brak sensownego środowiska, i (przede wszystkim) debugger'a. Ciężko w nim np. tworzyć biblioteki do powtórnego użycia. Przy większych projektach mql szybko zamienić się może w koszmar. Może trochę lepiej jest w wersji 5 mqla gdzie wprowadzono "pseudo" obiektowość. Wersja 5 jednak nie jest właściwie używana jeszcze przez brokerów więc pisanie w niej nie ma sensu.
Ale ogólnie na początek nie widzę prostszej drogi.

Na C++ będziesz miał czas: po pierwsze gdy opanujesz ten język. Po drugie jeśli pojawi się jakieś środowisko umożliwiające pisanie strategii w nim bo nie sądzę byś na obecnym etapie był sam stworzyć takowe (korzystając z API itd.)

A poza tym jest jeszcze C# i platformy go używające.
Green
Obrazek
Obrazek

stodofox
Stały bywalec
Stały bywalec

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki green7.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

A ja się obawiam o przyszłych informatyków-programistów.
Jeżeli tacy są na studiach i nie potrafią sami sobie odpowiedzieć
na takie pytanie to co będzie dalej ?
Z drugiej strony, żeby nosić kable też trzeba mieć studia IT ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Studencie :-) Podaję odnośnik do polskiej nieoficjalnej dokumentacji : http://kjk.za.pl/pliki/Kurs%20MetaQuote ... ge%204.zip

Awatar użytkownika
grzesio
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: grzesio »

Wydaje mi się, że powinieneś zainteresować się javą i platformą dukascopy .

- Duże możliwości języka
- zgrabniejszy niż C++ (mniej kodu, zarządzanie pamięcią, przenośność)
- również wiele przykładów na dukasa
- łatwo możesz podpiąć do innych platform
- platformy MT4 to shit, ale i tak największy problem to stworzyć algorytm, który będzie zarabiał. język to drugoplanowa sprawa. Mi szkoda czasu na mt4. Stawiam na Jave.

Pytanie do ludzi zarabiających automatami ( chodzi mi o stricte zarabiające automaty) Najpierw zaczęliście zarabiać manualnie ? Czy od początku za automaty się wzięliście? ( w sumie można by było nowy temat zrobić z tego)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

grzesio pisze:Wydaje mi się, że powinieneś zainteresować się javą i platformą dukascopy .

- Duże możliwości języka
- zgrabniejszy niż C++ (mniej kodu, zarządzanie pamięcią, przenośność)
- również wiele przykładów na dukasa
- łatwo możesz podpiąć do innych platform
- platformy MT4 to shit, ale i tak największy problem to stworzyć algorytm, który będzie zarabiał. język to drugoplanowa sprawa. Mi szkoda czasu na mt4. Stawiam na Jave.

Pytanie do ludzi zarabiających automatami ( chodzi mi o stricte zarabiające automaty) Najpierw zaczęliście zarabiać manualnie ? Czy od początku za automaty się wzięliście? ( w sumie można by było nowy temat zrobić z tego)
Stawiasz na Javę powiadasz ....
A ja powiem (pewnie mało popularnie), że Java to shit :)
W sumie nie wiem co jest większym shitem mt4 czy Java - chyba jednak masz rację: mt4 .......
Faktem jest, że jest kilka platform forexowych w Javie. Również próbują ją stosować do tradingu całkiem poważne firmy/instytucje. Moim zdaniem niesłusznie ... ale pewnie jestem uprzedzony - może dlatego bo jakoś mało sensownych aplikacji w Javie spotkałem. Na palcach jednej ręki chyba dałoby się wyliczyć ....
- faktem, też jest że Java będzie prostsza "dla studenta" niż C++
- z podpięciem do innych platform nie bardzo bym się zgodził. Do jakich np? Zwłaszcza kod z Dukasa można podpiąć ? Raczej do żadnej się nie nada ....

Co do automatów: mnie osobiście zawsze bardziej interesowały automaty niż granie manualne .....
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ