ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Thorez pisze:Damfry bardzo dobrze, tyle że na dole jest raczej z H4 :)
Ok idąc dalej w rozpracowywaniu ZL :)
Kolejne pytania, parę w scrinie, parę tutaj.

A) Zakładamy, że mamy ZL na h4, i ewentualne BO/FBO interesuje mnie tylko i wyłącznie na h4? W myśl zasady, że nie zamknięta świeca to iluzja....
B) Czy cień w kierunku strat i ciało w kierunku zysków mogą być na 1 świecy, czy koniecznie rozdzielnie?

Jest to myślę ważna kwestia, więc prosiłbym głównie Thoreza o odpowiedz :)

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

Midas pisze:Rozumiem.. A czy gdybyś miał podobno sytuację na h1 to też byś grał mimo tego wzrostowego ZL? Bo ja kiedyś miałem podobno sytuację (nawet wrzucałem tutaj w tym temacie chyba) i się przestraszyłem tego ZL wzrostowego, normalnie gdyby poszło na spokojnie to bym zagrał i mógł zgarnąć sporo, ale jakoś to momentum wzrostowe mnie skutecznie od tego odrzuciło..

Konkludując to rozumiem, że jak mamy powiedzmy FBO spadkowe (czyli takie, po którym mają być spadki :P) + ZL spadkową po czym utworzy się momentum wzrostowe to nie ma co się przejmować za bardzo, bo fbo wyznaczyło kierunek + zl potwierdziło?

Pozdrawiam, Midas
z moich obserwacji wynika. ze takie momo jest zmyłką dla zwykłych graczy a dla 'grubych' okazja do wejścia po lepszej cenie/wykoszeniem stop lossów czy sell/buy stop/whatever
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

radoslav47 a ja bym się tam nie rozwodził, dla kogo jakie momentum, tylko, że w tym przypadku za spadkami przemawiała udana obrona ZL z wyższego interwału. Był wyraźny cień w kierunku strat i ciało w kierunku zysków, Osobiście bym tego nie zagrał, tylko z powodu wyglądu świecy, m5 (niżej nie schodzę) więc gratuluje wyczucia.
Chociaż jak kiedyś będę miał opanowaną mechanikę rynku w małym paluszku, TF m1 nie będzie mi taki straszny, a sygnał rzeczywiście tam widać :)
(przynajmniej to czego szukam)

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Damfry pisze:A) Zakładamy, że mamy ZL na h4, i ewentualne BO/FBO interesuje mnie tylko i wyłącznie na h4? W myśl zasady, że nie zamknięta świeca to iluzja....
Tak. Czasami zależnie od sytuacji można to zauważyć wcześniej, ale do tego jest potrzebne duże doświadczenie.
Damfry pisze:B) Czy cień w kierunku strat i ciało w kierunku zysków mogą być na 1 świecy, czy koniecznie rozdzielnie?
W danym okresie czasu, na jednym poziomie cena może stworzyć tylko knot lub tylko ciało.

Screen:
1 nie jest już ZL, ponieważ cena już wcześniej testowała tą ZL.
Masz rację, tam jest też FBO z D1, ale na Twoim wcześniejszym screenie było tylko z H4.
Ruch generowany jest przez profit, a co jest początkiem ruchu można wyczytać ze świec, ZL itp.
I kompletnie nie rozumiem pytania o 2 :D ja tam widzę ciało, knot i ZL.

Panowie celuje ktoś z Was w 1.2800 na EU w najbliższym czasie? :D
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Thorez pisze:
Damfry pisze:b)
Damfry pisze:B) Czy cień w kierunku strat i ciało w kierunku zysków mogą być na 1 świecy, czy koniecznie rozdzielnie?
W danym okresie czasu, na jednym poziomie cena może stworzyć tylko knot lub tylko ciało.
Rzeczą bezdyskusyjną jest, że dzieje się to na jednym poziomie, o to nawet nie pytam.
Z tym cieniem i ciałem głównie mi chodziło o to, czy np sam pinbar jest cieniem w kierunku strat i ciałem w kier zysków?
Czy najpierw widzimy pinbar (straty) i kolejna świeca robi ciało w kier zysków?
Thorez pisze: Screen:
1 nie jest już ZL, ponieważ cena już wcześniej testowała tą ZL.
OK i nie ma już znaczenie, że dany poziom się obronił? rozumiem, ze rzeczą rozdzielną jest przetestowane ZL a nowe które się na nim utworzyło, po FBO np jak na tym scrinie, tyle że patrząc na h4.

Hmmm refleksja mnie właśnie naszła.. skoro BO to profit, a FBO to brak profitu, to czy słusznie jest patrzeć na kierunek 1,2800? Przecież cena zasugerowała poprzez FBO, że tam nie ma czego szukać? :D

Wybaczcie, że tak męczę temat i zaśmiecam dziennik, ale już niewielki ułamek mi został w tej układance, by ogarnąć to wszystko w całość :)

Awatar użytkownika
Raikart
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Raikart »

Wczoraj mnie zjadł spread na usdjpy zebrałem całe 3 pipsy
:roll:

Wszedłem jeszcze z rana na Sp500 była ładna sytuacja, ale to na koncie Demo

radoslav47
Gaduła
Gaduła

moje nieudane wejście z dzisiaj, ładne fbo się wykształciło ale niestety pospieszyłem się z wejściem
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, 12:39 przez radoslav47, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Radoslav47 wszedłem 2 świeczki dalej, SL w tym samym miejscu i też udupiłem...

Tak czy inaczej jak na to patrzę to edek w dół chyba będzie leciał :)

Trzeba szukać następnej okazji.

Pozdrawiam, Midas

radoslav47
Gaduła
Gaduła

dwa fbo na kablu które nadawały ton ruchom na edku dzisiaj, ja byłem właśnie zapatrzony w edka na którym niestety nie było takich klarownych ruchów

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

radoslav47 pisze:dwa fbo na kablu które nadawały ton ruchom na edku dzisiaj, ja byłem właśnie zapatrzony w edka na którym niestety nie było takich klarownych ruchów
Brałem to :lol:
Fakt edek dziś jakiś dziwny ten pin na H1 z dupy wzięty kabel wyznacza ton...
radoslav47 widzę ze mamy bardzo podobne wykresy... :D

ODPOWIEDZ