hedge plus swap na EUR/HUF

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
wucash
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wucash »

Ok... Posiedzialem, poanalizowalem i byc moze mam odpowiedz... otworzylem sobie konto demo u brokera x. Wczesniej zbadalem 3 miesieczna zaleznosc (wachowiec powie korelacje) miedzy ruchami na EUR/USD i USD/PLN. Ameryki nie odkryje gdy powiem, ze swapy/rollovery czy jakby to zwac na krotkie E/U sa ujemne czyli jestemy za nie kasowani a na U/P sa dodatnie wiec konto jest kredytowane. Odszedlem od koncepcji hedge na tej samej parze i postanowilem zajac pozycje krotkie na obu parach EUR/USD i USD/PLN o wartosci 1 lot kazda... Swap na EU -3.7 jednostki monetarnej/lot i 8.11 na pozycji krotkiej U/P...
Test zaczal sie 12.04.2012 o 16:45 (troche sie pospieszylem ale o tym za chwile).
Obserwacje testu:
1. Brak hedgingu odbiera glos MM - oczywiscie przed rejestracja jasny list w sprawie dlugosci trzymania pozycji oraz depo do jakiego poziomu na stratnej pozycji
2. Swapy wyplacane regularnie i jestem na plus
3. W pewnym momencie konto pokazywalo ponad 700 straty a dzisiaj jest juz tylko 120
4. I tu che wyjasnic dlaczego zle wlazlem: wejscie w ta pozycje, czyli krotko na ote pary musi nastapic w momencie duzego UJEMNEGO wychylenia dziennego w ramach godzina zalozonych przez test (ja ustalilem w czasie badan, po zajeciu pozycji, ze powinna to byc 11:00 czasu polskiego. Wtedy NBP oblicza kursy dnia i w sumie musi byc powod dla ktorego jest to ta godzina. Nie o 14:00 bo rynek szaleje z przyczyn iadomosci i ponadto o 14:15 EBC ustala kursy w stosunku do EUR i USA ustala USD)
5. W/g wykresu jaki stworzylem na podstawie godzinnych cen open na wykresie od poczatk roku, stwierdzam, ze maksymalne wychylenie na nasza niekorzyc po zajeciu pozycji prawidlowo moze wyniesc 1.4% i to w takiej sytuacji:

11:00dzienX 11:00dzien X+1 11:00 DzienX 11:00 DzienX+1
1.3168 1.3005 3 1667 3.2503
1.4% z jednego lota to 1400 Zabezpieczenie w postaci depo wymagaloby kwoty 5 razy wiekszej aby bylo spokojnie.

6. Jest jeszcze wazna sprawa jaka stala sie np w zeszly piatek, godz. 22.58 (wykresy zapewne zainteresowani ogladal) - czy warto ustawiac stopy przy takim depo? chyba nie *wg mnie. Stopy to zachetka dla MM a bez tapniecia z dobrym depo nie ma szans na wyrzucenie!

7. Wyjscie z pozycji nastepuje w momencie interwencji BGK/NBP ;) lub gdy w sposob naturalny (srednio co 2/3 dni) jedna z par traci szybciej niz druga zyskuje. mysle, ze w czasie realizacji zyskow moze byc to okolo +150 - wszystko zalezy od dobrego wejscia.
Dobre wejscie moze byc wtedy gdy na jednym koncie, koncie demo mamy te pozycje otwarte w dobrym czasie, pozostawiamy do pierwszego zejscia na ponad -0.5% calej pozycji i wtedy w realnym koncie zakladamy pozycje no a wtedy to juz tylko z gorki

Test prowadze nadal i z czasem bede musial nakreslic wysokosci odpowiednie zawieranych pozycji i tu chcialby uklonic sie do matematykow/inwestorow - czy moglibyscie okreslic wysokosc lotow dla tej inwestycji? Spread 35 na U/P i 2.8 na E/U - wysoki ale chyba na tym zarabiaja i jak dla mnie - bomba!

Wdzieczny jestem za KAZDA opinie!
powodzenia

silent

Nieprzeczytany post autor: silent »

chlopie jak ty chcesz postawic jedna noge w xtb to Ci gratuluje...
nie dosc ,ze umow nie czytasz to z forum rowniez na bakier...

anuluja Ci transakcje jesli zyskowna i sie nauczysz ;)

wucash
Stały bywalec
Stały bywalec

a gdzie jest napisane, ze stawiam jakas noge w xtb? Od prawie roku obserwuje rynek, wykresy, wiadomosci i gram offline i szykuje sie do poszerzenia troche horyzontow inwestycyjnych. Nie stresuj sie kolego i troszeczke dystansu. Zamiast siedziec i czytac forum to cwicze, gram i analizuje, czytanie zostawie Tobie bo widze, ze lubisz i czytac i duzo gadac. Mimo wszystko dziekuje za uwage ;)

P.S.
Ty chyba juz uwage za brak czytania forum dostales ;)

silent

Nieprzeczytany post autor: silent »

wucash pisze:Swissquote Bank's swap rates are essentially the interbank fee for positions held overnight and are expressed in USD/100'000 lot, with a separate rate for each currency pair. - to tyczy sie sprzedazy pary np w ACM

http://www.ac-markets.com/trading_condi ... ons.action

Co do drugiej nie jestem pewien bo pochodzi z watlego zrodla wiec pozostawie to bez komentarza ale bardziej chodzilo mi o to aby porozmawiac o tym czy ogole taki pomysl ma sens, moze ktos juz przerabial temat osobisciei ma sluszne lub nie spostrzezenia...

XTB EUR/HUF wyrazony w pipsach za jednostke wychodzi -7.383 czego nie ogarniam bo jest to dla mnie nie jasne...

Nie istotne, rzuc okiem na:

http://www.coolforex.pl/pl/spot_forex/p ... _aud_forex

Stad pomysl... Roznice da sie wykopac...
Zawsze jest tak, ze jak jest cos proste to musi bys jakis haczyk... (tego sie trzymam i lepiej raz zalowac niz 9 razy stracic) ale tu jakos brak...

Pomozecie? Hahahaha

Dodano po 16 godzinach 10 minutach:

Dzien Dobry.
Otworzylem konta w XTB i ACM - oba dema.

XTB: Buy 0.1 lot EUR/HUF (spread 50) - pomijam obliczania zysk/strata na pips obserwuje wynik na ruchach - konto zlotowkowe 04.04.2012 13:23
ACM: Sell 0.1 lot EUR/HUF (spread 30) - pomijam obliczania zysk/strata na pips obserwuje wynik na ruchach - konto dolarowe 04.04.2012, 13:23

Jest 05.04.2012, 11:00 z minutami:

XTB: zysk 36.44zl w tym swap -10.37
ACM:strata $35.42 w tym brak swapu (konto demo moze nie miec funkcji, napisze do nich pozniej) swap na stronie wynosi $96.20/lot czyli 9.6/0.1lota = 30.33zl (kurs liczony po 3.16)

jasno wynika, ze swap wychodzi ogolnie + 19.96 na 0.1 lota (okolo $6.5)
ACM: 2.25 pip/$ co wychodzi, ze spread odrobie po 2 dniach plus 3 dni na XTB. Lacznie po okolo 6 dniach powinienem zarabiac

Znalazlem jednak pewne ryzyko, ktore wymaga glebszych poszukiwan. ACM przez noc obnizylo swap z 96.20 do 21.34 wiec absolutnie nieoplacalny interes!!! Ale co z reszta par? Wegrey maja najwyzsze stopy w UE wiec zaczalem badania odm tej pary. Poszukam dalej... Chyba, ze to wahniecie w swapach zmieni sie z powrotem za chwile (jutro) - dosyc gwaltowne to posuniecie

Prosbe mam, czy moglibyscie sprawdzic u swoich brokerow jakie sa swapy na sell/buy na tej parze? Rozbieznosci sa ogromne a zmiana z 96 na 21 jest duza. Moze bardziej stabilne pary?
Na pewno jest pieniadz do zarobienia.

przytykał kocioł garnkowi ....
ale dzieki za cynk na drugi raz nie pomoge początkującemu :)

wucash
Stały bywalec
Stały bywalec

silent! Nie unos sie, czytaj kolejny post! nie ma w nim niczego o XTB! I napisalem, ze przemyslalem i ze badalem inne pary. Pomagaj, pomagaj, juz sie nie unos. hahaha, bedzie git?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Moim zdaniem to co robisz skazane jest na porażkę.
Otwarłeś:
short 1 lot EUR/USD i short 1 lot USD/PLN

Czyli:
- sprzedałeś 100K EUR i kupiłeś ~130K USD
- sprzedałeś 100K USD i kupiłeś ~300K PLN

Innymi słowy Twoja ekspozycja to
- trochę USD (30K).
- sporo EUR i PLN.
Prawie to samo miałbyś gdybyś otworzył short 1 lot EUR/PLN (pomijając inne swapy). I jesteś wystawiony na ryzyko takie jakbyś właśnie miał otwartą taką pozycję. Jeden większy ruch, umocnienie się EUR w stosunku do PLN i masz po ptokach. Swapy tego nie nadrobią.
Green
Obrazek
Obrazek

wucash
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie bardzo rozumiem... Otwierajac pozycje short na EUR/PLN to zachowanie bardziej ryzykowne niz otworzenie 2 pozycji par, ktore wzajemnie sie koreluja (raz mocniej, raz slabiej). Tendencja jest taka, ze zawsze korelacja przebiega nad zero do maks 1,5% lub pod kreska 1,5%. Co do "ruchu" - musialby byc on niesamowicie wielki i dlugi aby druga para na niego nie zareagowala. Nawet ruch o 200 pips/5sek nie jest w stanie zamknac pozycji przy odpowiednim depozycie. Czy jestes w stanie pokazac mi wybicie trwajace dluzej niz 20 sekund o wartosci wiekszej niz 200pips na naszych przykladowych parach, bez kontrreakcji drugiej? Rozumiem, ze znajacy sie na rzeczy jestesmy i zgodzimy sie, ze w srodowisku Interbanku gdzie handel opiera sie na ofertach kupno sprzedaz nie wyobrazam sobie sytuacji, gdzie roznica pomiedzy kupnem a sprzedaza wynioslaby 200pipsow w ciagu zaledwie kilku sekund. Przeliczenie par PLN znamy wiec trwac to moze zaledwie kilka sekund zanim pozycje sie zrownowaza a w tym czasie nasze konto zaswieci sie na czerwono w kwocie -1500 co przy depozycie wiekszym 5 krotnie pozostawia pozycje otwarta. Jezeli korzystamy z nieregulowanego, slabego brokera, ktory oferuje mega niskie spready i szybkosc i Bog wie co jeszcze to tak, jest sie czego bac bo to wolna amerykanka ale jezeli handlujemy za pomoca odpowiedniego, drogiergo, audytowanego i bardzo przejzystego brokera to moze miec to racje bytu. Pisalem juz o korelacji tych par, ze wystepuja ujemne bilanse dniowe/tygodniowe i dodatnie. Wchodzac w czasie dodatniego (ponad 0.5%) bilansu jest raczej pewne, ze aby korelacji stalo sie za dosc, jedna z par bedzie tracila w najblizszym czasie szybciej niz druga rosla i to jest pewne! W tym czasie doliczane sa swapy. Ito nie jest to samo co otworzenie pozycji short na E/P absolutnie! Pytanie powielam do milosnikow cyfr. Czy bedziecie w stanie okreslic wielkosc pozycji dla tych par aby bilans wyszedl odpowiedni? Moze tez to zalezec od tego dlaczego korelacja np, jest +0.70% w danym tygodniu i wtedy nalezy zobczyc, ktora para popedzila szybciej w gore i zajac pozycje wieksza (w proporcji 1/1.2 lota) gdzie wieksza liczba bedzie inwestowana w pare, ktora ten bilans przeciagnela in plus w poprzedzajacym tygodniu/dniu?

green7
Maniak
Maniak

wucash pisze:Otwierajac pozycje short na EUR/PLN to zachowanie bardziej ryzykowne niz otworzenie 2 pozycji par, ktore wzajemnie sie koreluja (raz mocniej, raz slabiej)
Korelacja jest albo nie ma. A nie że raz jest "słabsza raz mocniejsza". Policzyłeś ją ?
wucash pisze:Wchodzac w czasie dodatniego (ponad 0.5%) bilansu jest raczej pewne, ze aby korelacji stalo sie za dosc, jedna z par bedzie tracila w najblizszym czasie szybciej niz druga rosla i to jest pewne!
Ktoś mądry powiedział:
jeśli na forexie coś dla Ciebie jest pewne to albo właśnie zaczynasz albo zaraz będziesz kończył.
wucash pisze: Ito nie jest to samo co otworzenie pozycji short na E/P absolutnie!
Nie? No to odnieś się do mojej rozpiski wyżej. Gdzie się mylę ?

Jak Ci pisałem: EUR w stosunku do PLN nie będzie miało wiecznie takiej samej wartości.
W Twoim przykładzie masz 3 waluty: EUR USD i PLN.
Równianie Cena EUR/USD * USD/PLN * PLN/EUR zawsze musi dawać w wyniku 1. Matematyki nie oszukasz. Ty patrzysz na początek tego równania, na pierwsze dwie pary i widzisz tam korelacje. Zgadza się - często ruch EUR/USD pociągnie ruch na USD/PLN. Ale niestety możliwości jest tu więcej. Ot równie dobrze może zamiast USD/PLN ruszyć może się PLN/EUR.

Innymi słowy: Twoje pozycje rozjadą się tak, że będziesz tracił na nich sporo więcej niż zarabiał na swapach.

wucash pisze:Pytanie powielam do milosnikow cyfr. Czy bedziecie w stanie okreslic wielkosc pozycji dla tych par aby bilans wyszedl odpowiedni? Moze tez to zalezec od tego dlaczego korelacja np, jest +0.70% w danym tygodniu i wtedy nalezy zobczyc, ktora para popedzila szybciej w gore i zajac pozycje wieksza (w proporcji 1/1.2 lota) gdzie wieksza liczba bedzie inwestowana w pare, ktora ten bilans przeciagnela in plus w poprzedzajacym tygodniu/dniu?
Heh ... no to Ty powinieneś odrobić to zadanie domowe i policzyć ewentualne proporcje.
Green
Obrazek
Obrazek

wucash
Stały bywalec
Stały bywalec

Korelacja jest lub jej nie ma - nie prawda! W zaleznosci od sytuacji rynkowej, wplywow fundamentalnych przede wszystkim - zmienia sie w czasie utrzymujac ciagle dazenie do 0
Ktos madry powiedzial, ok - pewnym jest, ze kiedys kurs danej pary sie zmieni. Wiec sa rzeczy, ktore sa pewne! Kwestia jest czasu i odpowiednie wejscie w pozycje.
Jezeli sie rozjada - to nawet lepiej! w moja strone - realizuje zysk, W przeciwna strone - otweiram kolejne 2 pozycje. "Kazde rozjechanie" jest w marginesie 1,5% i dalej jest albo reakcja odwrotna na drugiej prarze lub powrot pary wibijajacej. Bo jak sam trafnie zauwazyles wynik musi wrocic do 1 a w tym czas (czasie odchylenia), jezeli jest w moja strone to zamykam z zyskiem.

Co do obliczenia wysokosci pozycji, OK, zrobie to sam, mialem nadzieje, ze ktos juz testowal podobny schemat ale jest cisza.

green7
Maniak
Maniak

wucash pisze:Wiec sa rzeczy, ktore sa pewne
Tak są. Śmierć i podatki :)
wucash pisze:Jezeli sie rozjada - to nawet lepiej! w moja strone - realizuje zysk, W przeciwna strone - otweiram kolejne 2 pozycje
A na ile tych otworzeń wystarczy Ci depo ? I jaki rozjazd wytrzymasz ?
Z tego co opisujesz to widzisz tu Graala - po prostu stracić się nie da. A ja twierdzę, że nie. Niestety nie ma tak łatwo.
wucash pisze:Bo jak sam trafnie zauwazyles wynik musi wrocic do 1 a w tym czas (czasie odchylenia), jezeli jest w moja strone to zamykam z zyskiem.
Nie rozumiesz. To ZAWSZE jest 1. A nie, że coś musi wrócić do 1. Wszelkie ewentualne rozjazdy możesz pominąć - trwają milisekundy.
Weź ceny w dowolnym momencie i przemnóż wg. wzoru jak podałem wyżej. Potem zrób to np. za parę godzin/dni/tygodni - przekonasz się, że wynik będzie taki sam.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ