Test zaczal sie 12.04.2012 o 16:45 (troche sie pospieszylem ale o tym za chwile).
Obserwacje testu:
1. Brak hedgingu odbiera glos MM - oczywiscie przed rejestracja jasny list w sprawie dlugosci trzymania pozycji oraz depo do jakiego poziomu na stratnej pozycji
2. Swapy wyplacane regularnie i jestem na plus
3. W pewnym momencie konto pokazywalo ponad 700 straty a dzisiaj jest juz tylko 120
4. I tu che wyjasnic dlaczego zle wlazlem: wejscie w ta pozycje, czyli krotko na ote pary musi nastapic w momencie duzego UJEMNEGO wychylenia dziennego w ramach godzina zalozonych przez test (ja ustalilem w czasie badan, po zajeciu pozycji, ze powinna to byc 11:00 czasu polskiego. Wtedy NBP oblicza kursy dnia i w sumie musi byc powod dla ktorego jest to ta godzina. Nie o 14:00 bo rynek szaleje z przyczyn iadomosci i ponadto o 14:15 EBC ustala kursy w stosunku do EUR i USA ustala USD)
5. W/g wykresu jaki stworzylem na podstawie godzinnych cen open na wykresie od poczatk roku, stwierdzam, ze maksymalne wychylenie na nasza niekorzyc po zajeciu pozycji prawidlowo moze wyniesc 1.4% i to w takiej sytuacji:
11:00dzienX 11:00dzien X+1 11:00 DzienX 11:00 DzienX+1
1.3168 1.3005 3 1667 3.2503
1.4% z jednego lota to 1400 Zabezpieczenie w postaci depo wymagaloby kwoty 5 razy wiekszej aby bylo spokojnie.
6. Jest jeszcze wazna sprawa jaka stala sie np w zeszly piatek, godz. 22.58 (wykresy zapewne zainteresowani ogladal) - czy warto ustawiac stopy przy takim depo? chyba nie *wg mnie. Stopy to zachetka dla MM a bez tapniecia z dobrym depo nie ma szans na wyrzucenie!
7. Wyjscie z pozycji nastepuje w momencie interwencji BGK/NBP

Dobre wejscie moze byc wtedy gdy na jednym koncie, koncie demo mamy te pozycje otwarte w dobrym czasie, pozostawiamy do pierwszego zejscia na ponad -0.5% calej pozycji i wtedy w realnym koncie zakladamy pozycje no a wtedy to juz tylko z gorki
Test prowadze nadal i z czasem bede musial nakreslic wysokosci odpowiednie zawieranych pozycji i tu chcialby uklonic sie do matematykow/inwestorow - czy moglibyscie okreslic wysokosc lotow dla tej inwestycji? Spread 35 na U/P i 2.8 na E/U - wysoki ale chyba na tym zarabiaja i jak dla mnie - bomba!
Wdzieczny jestem za KAZDA opinie!
powodzenia