Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Re: Gold

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

_/_/Dariusz_/_/ pisze:
Ja wszedłem w tę pozycję ze zlecenia oczekującego z poziomu 1670 i zamknąłem dzisiaj jako częsciowy profit na 1690.
Wejscie zgodnie z planem, co prawda przestawialem SL coraz wyzej, ale dzisiaj moze byc wycofanie, dlatego zamknalem, mimo to jestem zdanie ze powróci ponad 1700.

Pozdrawiam.
Szacun za wejście związane z opcją buy stop.
Przyznam, że w ogóle tak nie gram, a chyba warto się nad tym zastanowić.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

Raz wychodzi a czasem nie. Zmniejszyłem ryzyko do 1-1.5 % na tranzakcję.
Zazwyczaj w sobotę i niedzielę ustalam sobie co i jak będę grać, rysuję linie wsparcia i oporu zaczynajac od miesiąca i kończę na dziennym przedziale.
Potem analizuję cenę na poziomach historycznych , czasem nawet 20-30 lat wstecz. Następnie czekam na okazję na zleceniu oczekującym, jak załapie to wiem, że cena idzie tam gdzie przewidywałem . Trzeba być cholernie cierpliwym i konsekwentnym. Generalnie uważam, że trudno jest długo być na rynku walutowym ze względu na sprzeczność zachowań z naturą ludzką ;-)
Nawet jak się bardzo chce i jest się super inteligentnym to tutaj nie wychodzi .
Musisz mieć specyficzną konstrukcję osobowości coś pomiędzy żołnierzem a księgowym i mnóstwo pokory.
Objective perspective, just businiess...

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Witajcie,

chciałem grać na zwyżkę złota, ale byłem niekonsekwentny, bo s/l należało ustawiać poniżej młotka (okolice 1628.), więc zmył mnie z rynku pin z czwartku.
Obecnie jednak widać, że analogia z SiP 500 staje się coraz bardziej prawdopodobna, bo na wykresie pojawił się bardzo pozytywny sygnał - druga silna obronna świeca z czwartku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

cd. z mojego pkt.widzenia

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

GBP/JPY

_/_/Dariusz_/_/ pisze:cd. z mojego pkt.widzenia

Teraz pewnie wszyscy widza pozycję krótką na EUR/USD, ale będzie to najlepszy moment na pozycję długą.

Podobnie na GBP/JPY kolejny opór to 134.180.

Awatar użytkownika
Dareczekart
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Dareczekart »

Witam,

Jestem tu nowy, także jednak sądzę że pozycja długa na GBJPY jest propozycją ciekawą i obiecująca :D

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Dareczekart pisze:Witam,

Jestem tu nowy, także jednak sądzę że pozycja długa na GBJPY jest propozycją ciekawą i obiecująca :D

Ja też jestem w sumie nowy, ale najbardziej odpowiadają mi progozy długoterminowe .

Jak widać dzisiaj to jednak nie była to zbyt dobra prognoza, w piątek może być różnie po danych z US.
Na GBP/JPY był podwójny szczyt 133.496, do 134.2 trochę brakło.

Z niecierpliwością czekam na piątek ;-)

Awatar użytkownika
Dareczekart
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Dareczekart »

Długoterminowe?

Jeśli mogę zapytać, jakie okres masz na myśli? Forexem zainteresowałem się niedawno( parę miesięcy temu ) i moja wiedzan dotycząca AT jest jeszcze mocno ograniczona. Fajnie się czyta książkę jednak w praktyce to już zupełnie inna bajka. Jak wiekszość początkujących myślałem że łatwiej będzie na interwale 15min czy 5 min, rezultatów wolę nie wspominać ( i to na real ). Teraz jest już znacznie lepiej...używam 4h i D1. Co sądzisz o GBPJPY ?

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Dareczekart pisze:Długoterminowe?

Jeśli mogę zapytać, jakie okres masz na myśli? Forexem zainteresowałem się niedawno( parę miesięcy temu ) i moja wiedzan dotycząca AT jest jeszcze mocno ograniczona. Fajnie się czyta książkę jednak w praktyce to już zupełnie inna bajka. Jak wiekszość początkujących myślałem że łatwiej będzie na interwale 15min czy 5 min, rezultatów wolę nie wspominać ( i to na real ). Teraz jest już znacznie lepiej...używam 4h i D1. Co sądzisz o GBPJPY ?
-----------------------------------------------------------------------------
1.Długoterminowo M,W,D z mikrolotami dużym SL i dużym TP. (kiepski broker)
2. Krótkoterminowo 4h,1h,15m z minilotami małym SL i dobrym RR TP.(dobry broker).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A reszta to tak jak wszyscy, w forexie nie ma żadnej magii, po prostu widzisz cenę i decydujesz czy jest na tyle niska, że chcesz kupić lub na tyle wysoko , że chcesz sprzedać, bez żadnych wskaźników. Najlepszym wskaźnikiem jest cena i ty sam oceniasz , czy lokalizacja ceny jest dobra przy twoim zagraniu.
MM na poziomie 1-2 %.

GBPJPY zdecydownie w górę pozycja L.

Pozdrawiam i powodzenia !

Awatar użytkownika
commax
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: commax »

Witam wszystkich starych i nowych, widzę że journal ma się dobrze i choć czasem odbiega od swojego pierwotnego tematu to super że się rozwija.
pablo101 pisze:A tak na marginesie, to jedno z bardziej merytorycznych forum w jakim miałem przyjemnośc uczestniczyć. Wogóle przyjemnie czyta się analizy ktore tu są zamieszczane, Szkoda tylko, że Asmo tak nagle znikną. Ale teraz to już się powtarzam.
Pozdrawiam wszystkich uczestników i tych, którzy tu zaglądaja.
To prawda, kupa fajnych ludzi którzy poważnie rozprawiają o forex warto trzymać poziom!
_/_/Dariusz_/_/ pisze:w forexie nie ma żadnej magii, po prostu widzisz cenę i decydujesz czy jest na tyle niska, że chcesz kupić lub na tyle wysoko , że chcesz sprzedać,
Tak.. to prawda, lecz haczykiem w tym zdaniu jest słowo "na tyle..."
Magii nie ma, problem tylko w tym jak określić na ile... i podjąć odpowiednią decyzję.

Przeczytałem parę postów wstecz i widzę że przewija się temat GBPJPY więc ja też wtrącę swoje pięć pipsów w tym temacie.

Wejście z poniedziałku:

GBPJPY
Engolfing
161.8 fibbs D point Gartleya
Trzecia nieudana próba ataku na bardzo mocny opór
Obrazek

Narazie 180 pips Sl ustawione na BE+50pips i czekamy.

Prognozując zachowanie tej pary warto zwrócić uwagę na wykres weekly. widzimy jak cena zareagowała na poziomie 161.8 fibbs kolejne mocne poziomy pokrywają się idealnie z mocnymi wsparciami. Mnie osobiście bardzo interesuje jak zamknie się tygodniowa świeczka czy zrobi nam engolfing...? jeśli tak to jest szansa na głębszą korektę a więc na krótką pozycję na tej parze. (w średnim terminie oczywiście!)

A więc... wróćmy do naszego "haczyka". Cena jest na tyle nisko żeby brać longa na GBPJPY...? Czy na tyle wysoko żeby wejść krótko...? Hmm... i tu przydała by się magia. :-) A już tak na serio, ocena i podjęcie decyzji jest ściśle związane z systemem którym się posługujemy i kryteriami oceny jakie sobie narzucimy.

Pozdrawiam i życzę wszystkim wszystkiego dobrego z okazji świąt!
Never "Drive" Faster Than Your Guardian Angel Can Fly

ODPOWIEDZ