silent pisze:jak Ci dawniej szlo na danych ? byles do przodu i dlaczego skonczyles z nimi ?
Kiedyś podchodzilem do tego mało profesjonalnie. Ręcznie dawalem 2 zlecenia : Bstop i Sstop. Broker utrudniał limitami zleceń, min. SL, czasem przez lukę nie weszlo zlecenie ( teraz robot otworzy po pierwszej cenie ), czasem TP zamknął, a cena poszybowała dalej ( teraz robot sam to powinien wykryć i odpowiednio zamknąć ). A jak się cena zakiwała jeszcze przd danymi to najczęściej wycięła jedno zlecenie oczekujące ( teraz nie wytnie, bo go tam po prostu nie ma

)
Dużo testów robiłem, ale nic to nie dało.
Wczorajsze payrollsy nie wyszły najlepiej, ale przez błąd robota. I to dzięki takim testom live taki błąd można wykryć. Już naprawiłem i wyciągłem odpowiednie wnioski.
Błąd polegal na tym, że robot zaczął działać dopiero 13 sekund po 14:30.
Te 13 sekund w taki sposób opónilo otwarcie pozycji, że to był już szczyt

I za 3 sekundy zamknęło ze stratą -10 pips. Na szcęście tylko tyle.
Analizowałem ticki i jakby robot zaczął działać normalnie to wyszedłby z zyskiem.
A wszystko przez to, że robot naliczał czasem lokalnym, a nie brokera.
Jak widzicie - rozbieżność jest duża.
Poniżej zamieszczam dynamiczny tickowy wykres ( czas/tick ) wczorajszych payrollsów. Zauważcie, że jak cena osiągnęła szczyt ( tuż po 14:30 ) to za chwilę wróciła po StopLosty prawie do ceny z otwarcia świecy.
Wszystko rozgrywa się w milisekundach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.