Gra na dane - inne podejście EA

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Archanioł
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Archanioł »

silent pisze:@Archanioł dlaczego tak myslisz ? moglbys to poprzec jakąs teoria ?
JAREK67 pisze:Też chętnie posłucham. Jeśli nie broker, to co ma być przyczyną takiej zmiany od zysków do strat?
Prawdopodobnie Esco to wyjaśnił ...
Esco pisze:Zmiana charakteru rynku na bardzo krótkich interwałach czasowych (ticki)
Też miałem robota działającego na podobnej zasadzie. Po pół roku zaczął tracić. Czas egzekucji był bez zmian (600-800 ms), a robot tracił.
Wcześniej po otwarciu transakcji wykres szedł przeważnie w dobrą stronę, a nagle zaczął chodzić w złą ...

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

Archanioł pisze:Też miałem robota działającego na podobnej zasadzie. Po pół roku zaczął tracić. Czas egzekucji był bez zmian (600-800 ms), a robot tracił.
Wcześniej po otwarciu transakcji wykres szedł przeważnie w dobrą stronę, a nagle zaczął chodzić w złą ...

jezeli zaczal tracic to nic sie nie dzieje ;) wystarczy zminic zasade dzialania EA i wchodzic w druga strone :P , gorzej jak EA zacznie wychodzic na 0
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Awatar użytkownika
Archanioł
Gaduła
Gaduła

Pierz Andrzej pisze:jezeli zaczal tracic to nic sie nie dzieje wystarczy zminic zasade dzialania EA i wchodzic w druga strone , gorzej jak EA zacznie wychodzic na 0
Wiesz, ale tutaj jest jeden problem, że jedyny wiarygodny test, to puścić EA na realnym rachunku....

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Archanioł pisze:Wcześniej po otwarciu transakcji wykres szedł przeważnie w dobrą stronę, a nagle zaczął chodzić w złą ...
Grałem na dane już kiedyś. Teraz tylko powróciłem do tematu.
I zawsze byly tylko trzy warianty :
- cena wystrzeli
- nic sie nie wydarzy
- cena się zakiwa do góry na dół i zaliczy 2 SL :)
Myślę, że to się nie zmieniło. Jeśli taki robot nie zarabia to po prostu pechowa seria ruchów ceny.
I tutaj najważniejsze jest, aby tak skonstruować warunki Open-Close, aby takie zakiwanie się ceny nie pomniejszyło drastycznie naszego depozytu.
W moim robocie też o tym pomyślałem. Napewno nie uchroni mnie przed jakąkolwiek stratą, ale powinien ewentualną stratę zminimalizować.

Dodano po 36 sekundach:
Archanioł pisze:Wiesz, ale tutaj jest jeden problem, że jedyny wiarygodny test, to puścić EA na realnym rachunku....
I na real pójdzie najprawdopodobniej już po świętach ;)

Dodano po 45 minutach:

Dzisiaj również szału nie było :
9:15 USDCHF brak pozycji
13:00 GBPUSD, EURUSD brak pozycji
14:30 EURUSD open 14:31 po 1.3054 close 14:32 po 1.3054 >= 0 pips

Jutro payrollsy.
Solą życia jest kasa.

silent

Nieprzeczytany post autor: silent »

jak Ci dawniej szlo na danych ? byles do przodu i dlaczego skonczyles z nimi ?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

silent pisze:jak Ci dawniej szlo na danych ? byles do przodu i dlaczego skonczyles z nimi ?
Kiedyś podchodzilem do tego mało profesjonalnie. Ręcznie dawalem 2 zlecenia : Bstop i Sstop. Broker utrudniał limitami zleceń, min. SL, czasem przez lukę nie weszlo zlecenie ( teraz robot otworzy po pierwszej cenie ), czasem TP zamknął, a cena poszybowała dalej ( teraz robot sam to powinien wykryć i odpowiednio zamknąć ). A jak się cena zakiwała jeszcze przd danymi to najczęściej wycięła jedno zlecenie oczekujące ( teraz nie wytnie, bo go tam po prostu nie ma :) )
Dużo testów robiłem, ale nic to nie dało.

Wczorajsze payrollsy nie wyszły najlepiej, ale przez błąd robota. I to dzięki takim testom live taki błąd można wykryć. Już naprawiłem i wyciągłem odpowiednie wnioski.
Błąd polegal na tym, że robot zaczął działać dopiero 13 sekund po 14:30.
Te 13 sekund w taki sposób opónilo otwarcie pozycji, że to był już szczyt :(
I za 3 sekundy zamknęło ze stratą -10 pips. Na szcęście tylko tyle.
Analizowałem ticki i jakby robot zaczął działać normalnie to wyszedłby z zyskiem.
A wszystko przez to, że robot naliczał czasem lokalnym, a nie brokera.
Jak widzicie - rozbieżność jest duża.
Poniżej zamieszczam dynamiczny tickowy wykres ( czas/tick ) wczorajszych payrollsów. Zauważcie, że jak cena osiągnęła szczyt ( tuż po 14:30 ) to za chwilę wróciła po StopLosty prawie do ceny z otwarcia świecy.
Wszystko rozgrywa się w milisekundach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

EA wcale nie jest potrzebne do gry na danych, więcej z tym problemów niż pożytku.
Zwykłe zlecenia oczekujące są o wiele lepsze. Główny problem to dobry broker a ten przy zleceniach 5-10 lot od razu zmieni warunki i nic z takiej gry nie będzie.

Wystarczy porobić sobie skrypty klawiszowe i można otwierać i zamykać pozycje z szybkością pingów do i od brokera, jeśli oczywiście broker nie kładzie żadnych pluginów na egzekucji zleceń.
Przeważnie 3 zlecenia na 1s można zrobić bez problemu, także cała operacja wrzucenia oczekujących i zdjęcia ich przy ręcznym wklepaniu może trwać tylko 1,3sek.
Zresztą gra na danych przypomina licytowanie na allegro w ostatnich sekundach, kto tego nie robił to nie wie jak trzeba być dokładny.

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Szwajcar, robiąc takie coś ręcznie (skrypty) i tak się ograniczasz, no bo na ilu terminalach jesteś w stanie zrobić to na raz? Przy pomocy EA można to robić na nieograniczonej ilości terminali/brokerów. Wiadomo, że lepiej wysłać kilka mniejszych zleceń zamiast jednego dużego. Wg mnie lepiej zamiast wysyłać szeregowo 3 zlecenia z jednego terminala, to lepiej zrobić to równolegle z 3 jednocześnie. Z mojego doświadczenia po prostu, w tych newralgicznych momentach egzekucja się pogarsza (opóźnienia, offquotes), a tak mamy szanse przebić się jakimś zleceniem metodą brute-force.
Pamiętać jedynie trzeba, żeby wzorować się na zsynchronizowanym zegarze systemowym zamiast serwera (czasem mógłby nie dojść tick aktualizujący godzinę w porę).
Zupełnie inna sprawa, że od kilku miechów jest padaka na danych i nawet GBP (dawniej św. Graal ;) ) się nie rusza.

Awatar użytkownika
Archanioł
Gaduła
Gaduła

Szwajcar pisze:Zresztą gra na danych przypomina licytowanie na allegro w ostatnich sekundach, kto tego nie robił to nie wie jak trzeba być dokładny.
Do tego od kilku dobrych lat są odpowiednie serwisy ...

Piotrek91
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotrek91 »

Próbowałeś dzisiaj testować skrypt ?

ODPOWIEDZ