Japońskie Świece - stań się japońskim wojownikiem
ja zapoznasz się z podstawami analizy technicznej to wszystko pojawi się w lepszych barwach.stapik pisze:zeuss
Twój wykres jest kompletnie nie zrozumiały, jak dla mnie. I nie wiem o który pin bar ci chodzi.
Moja propozycja dla ciebie to kolejno zapoznawac się z materiałem poniżej:
-Nison, Steve - Świece i Inne Japońskie Techniki Analizowania Wykresów
-john_j._murphy_-_analiza_techniczna_rynkow_finansowych( trendy, wsparcia opory,zniesienia...itd)
-międzyrynkowa analiz techniczna john murphy (zależności międzyrynkowe, czyli forexem nie żądzą stop lossy i brokerzy)
-Joe DiNapoli-Poziomy DiNapolego(metody wejścia wyjścia w rynek)
następnie zapisz się na jakieś szkolenie

Materiał który mi proponujesz jest mi doskonale znany. Tyle że całkowicie nie rozumie zaśmiecania sobie wykresu, taką ilością linii (więcej niż w zeszycie w kratkę) i pokazujesz go w temacie gdzie omawiana jest technika analizy świec.
A co do pin baru (spadającej gwiazdy) to bardziej przypomina mi ona Doji (skoro czytałeś polecane mi lektury, nie będę przytaczał jej definicji).
Ps. Nie ma formacji Spadającej Gwiazdy, nazywa się ona Gwiazda Wieczorna.
Wyczyść sobie wykres, a życie stanie się proste.
Pozdrawiam.
A co do pin baru (spadającej gwiazdy) to bardziej przypomina mi ona Doji (skoro czytałeś polecane mi lektury, nie będę przytaczał jej definicji).
Pozdrawiam.
Fajnie było by gdybys w końcu zdecydował się co krytykujesz, czy nieczytelność trendu, czy pin bary??stapik pisze:Materiał który mi proponujesz jest mi doskonale znany. Tyle że całkowicie nie rozumie zaśmiecania sobie wykresu, taką ilością linii (więcej niż w zeszycie w kratkę) i pokazujesz go w temacie gdzie omawiana jest technika analizy świec.
Pozdrawiam.
Omawiana była sytuacja,, kiedy pin bar nie działa'' a nie problematyka korzystania z linii równoległych.
Wyobraż sobie, że znalazłem w jednej z podanych książek ,,spadającą gwiazdę'' i ,,gwiazdę wieczorną'' co podważa twoją znajomość materiału nie mówiąc o jego rozumieniu.

Jak sądzisz, która z poniższych formacji przypomina bardziej formacje ,,pin bara''??

Ładnie przedstawiłeś Formacje Gwiazdy wieczornej na dolnym obrazku składającej się z trzech świec. I pod spodem kolejny obrazek przedstawiający Spadającą Gwiazdę jako jedną zaznaczam jedną świece też znaną jako pin bar.
Jednak na wykresie, bądź nie bądź, bardziej klarownym, gdzie ładnie widać formację Gwiazdy Porannej (u dołu), następnie wskazujesz strzałką na Doji twierdząc że jest to Spadająca Gwiazda (pin bar) który nie zadziałał.
Moim zdaniem interpretujesz, nie mając pojęcia co, przy tym starasz się innym udowodnić że to oni są w błędzie posuwając się do obrazy innych.
Spadająca gwiazda
Sesja, która na wykresie tworzy długi górny cień i mały korpus położony w pobliżu dolnego końca przedziału cenowego, nazywa się spadającą gwiazdą .Tak jak długi dolny cień w formacji młota zapowiada wzrosty, tak długi górny cień spadającej gwiazdy zwiastuje spadki. Świadczy on o tym, że „niedźwiedzie" były w stanie w szybkim tempie ściągnąć ceny w dół.
Gwiazda wieczorna
Spadająca gwiazda jest formacją składającą się z trzech świec. Powstaje ona wtedy, gdy w czasie trendu wzrostowego po długiej białej świecy pojawia się mały korpus. Korpus ten może być biały lub czarny, ale nie powinien się stykać z korpusem świecy 1. Trzecim elementem formacji jest czarna świeca, której korpus nie może się stykać z korpusem świecy 2, a jej cena zamknięcia powinna przenikać dość głęboko w obszar świecy 1. Jeśli drugą świecą formacji jest doji, nazywa się ją wieczorną gwiazdą doji.Należy zawsze czekać na uformowanie się trzeciej świecy, ponieważ dopiero ona przynosi potwierdzenie pesymistycznej wymowy całej formacji. Po ukształtowaniu się dwóch pierwszych świec wiemy bowiem jedynie tyle, że po trwającej od jakiegoś czasu zwyżce rynek znalazł się w martwym punkcie - mały korpus drugiej świecy wskazuje na chwilową równowagę sił między „bykami" i „niedźwiedziami". O tym, że kontrolę nad rynkiem przejmują „niedźwiedzie", dowiadujemy się dopiero wtedy, gdy długa czarna świeca zagłębia się w obszar wyznaczony przez biały korpus z pierwszej sesji.
Doji
Jednym z najważniejszych rodzajów świec jest doji, czyli świeca, która zamiast korpusu ma poziomą kreskę. Doji powstaje wtedy, gdy ceny otwarcia i zamknięcia są takie same (lub prawie takie same). Jeśli rynek porusza się w trendzie horyzontalnym, doji nie ma znaczenia prognostycznego. Odzwierciedla ono wtedy w małej skali brak zdecydowania uczestników rynku, którego obrazem w skali makro jest sam trend. Natomiast doji następujące po dłuższym wzroście lub spadku może być zapowiedzią zwrotu. Japończycy mówią, że w takich sytuacjach jest ono „oznaką szczytu lub dołka".
Już wiesz czemu nie zadziałał?
Jak dla mnie poprzedzające Doji dwie świece białe z długim cieniem dolnym świadczyły o sile byków, a uformowane tam doji miało dać im czas na złapanie oddechu. Na podstawie zaznaczonej przez ciebie świecy (Doji) można nakreślić strefę wsparcia, z której to każdorazowe wybicie dawało zysk.
Cytaty ze znanej Ci książki
Dodano po 46 minutach:
Dodano po 6 godzinach 42 minutach:
Może to ty wróć do lektur i zapisz się na jakiś kurs.
Jednak na wykresie, bądź nie bądź, bardziej klarownym, gdzie ładnie widać formację Gwiazdy Porannej (u dołu), następnie wskazujesz strzałką na Doji twierdząc że jest to Spadająca Gwiazda (pin bar) który nie zadziałał.
Moim zdaniem interpretujesz, nie mając pojęcia co, przy tym starasz się innym udowodnić że to oni są w błędzie posuwając się do obrazy innych.
Dlatego specjalnie dla ciebie.zeuss pisze:Wyobraż sobie, że znalazłem w jednej z podanych książek ,,spadającą gwiazdę'' i ,,gwiazdę wieczorną'' co podważa twoją znajomość materiału nie mówiąc o jego rozumieniu
Spadająca gwiazda
Sesja, która na wykresie tworzy długi górny cień i mały korpus położony w pobliżu dolnego końca przedziału cenowego, nazywa się spadającą gwiazdą .Tak jak długi dolny cień w formacji młota zapowiada wzrosty, tak długi górny cień spadającej gwiazdy zwiastuje spadki. Świadczy on o tym, że „niedźwiedzie" były w stanie w szybkim tempie ściągnąć ceny w dół.
Gwiazda wieczorna
Spadająca gwiazda jest formacją składającą się z trzech świec. Powstaje ona wtedy, gdy w czasie trendu wzrostowego po długiej białej świecy pojawia się mały korpus. Korpus ten może być biały lub czarny, ale nie powinien się stykać z korpusem świecy 1. Trzecim elementem formacji jest czarna świeca, której korpus nie może się stykać z korpusem świecy 2, a jej cena zamknięcia powinna przenikać dość głęboko w obszar świecy 1. Jeśli drugą świecą formacji jest doji, nazywa się ją wieczorną gwiazdą doji.Należy zawsze czekać na uformowanie się trzeciej świecy, ponieważ dopiero ona przynosi potwierdzenie pesymistycznej wymowy całej formacji. Po ukształtowaniu się dwóch pierwszych świec wiemy bowiem jedynie tyle, że po trwającej od jakiegoś czasu zwyżce rynek znalazł się w martwym punkcie - mały korpus drugiej świecy wskazuje na chwilową równowagę sił między „bykami" i „niedźwiedziami". O tym, że kontrolę nad rynkiem przejmują „niedźwiedzie", dowiadujemy się dopiero wtedy, gdy długa czarna świeca zagłębia się w obszar wyznaczony przez biały korpus z pierwszej sesji.
Doji
Jednym z najważniejszych rodzajów świec jest doji, czyli świeca, która zamiast korpusu ma poziomą kreskę. Doji powstaje wtedy, gdy ceny otwarcia i zamknięcia są takie same (lub prawie takie same). Jeśli rynek porusza się w trendzie horyzontalnym, doji nie ma znaczenia prognostycznego. Odzwierciedla ono wtedy w małej skali brak zdecydowania uczestników rynku, którego obrazem w skali makro jest sam trend. Natomiast doji następujące po dłuższym wzroście lub spadku może być zapowiedzią zwrotu. Japończycy mówią, że w takich sytuacjach jest ono „oznaką szczytu lub dołka".
Jak dla mnie poprzedzające Doji dwie świece białe z długim cieniem dolnym świadczyły o sile byków, a uformowane tam doji miało dać im czas na złapanie oddechu. Na podstawie zaznaczonej przez ciebie świecy (Doji) można nakreślić strefę wsparcia, z której to każdorazowe wybicie dawało zysk.
Dodano po 46 minutach:
Ty ten bełkot nazywasz analizą świec, i w dodatku te bazgroły na wykresie, a pod nimi zajebiste kolorowe szlaczki. pomyliłeś działy z analizą techniczną.zeuss pisze:Bardzo łatwo w takiej sytuacji można ulec wrażeniu, że skoro jest ,,pin bar'' na dziennym to cena musi zawrócić. Dobrze wiemy, że nie musi.I tutaj pojawiają się obiektywne wątpliwości przeczytane z wykresu oraz z przeszłości co do tej zmiany kierunku.
Silne ( bo ponad 40) wartości linii ADX wskaznika siły trendu DMI (wskażnik ruchu kierunkowego) zalecane ustawienia 6, który świetnie nadaję się do filtrowania formacji świecowych.Dopoki linia ADX nie zacznie opadac nie warto odwracac czy otwierac pozycji.
Pokonanie poziomu oporu 1,30827 przez dużą świecę wzrostową oraz poziomu 23,60% zniesienia wewnętrznego Fibo spadków 1,42-1,26.
Dodatkowo oscylator stochastyczny wolny znajduje się w strefie wyprzedania ( co normalnie sugeruje możliwość spadków), ale w połączeniu z wysokimi wartościami histogramu MACDH nie potwierdza spadków.(technika z oscylatorami jest kapkę bardziej skomplikowani, więc musicie uwierzyc mi na słowo)
To wszystko nasuwa wątpliwości i skłania do wstrzymania się z krótką pozycją do zamknięcia świecy potwierdzającej ,,Gwiazdę''.
Gdyby udało się zamknąć sesję ponad najwyższą ceną ,,gwiazdy'' następnym miejscem do odwrotu może być dołek z listopada 1,324400 jest zarazem 38,20% wewnętrznego zniesienia Fibo ostatnich spadków
Jaki skromny, ale tak na marginesie jak oscylator znajduje się w strefie wyprzedania to jest pod linią 20 w stochastycznym, wskazuje na wzrost ceny. Nie używam Stocha ale podejrzewam że znajdował się on w strefie wykupienia.zeuss pisze:Dodatkowo oscylator stochastyczny wolny znajduje się w strefie wyprzedania ( co normalnie sugeruje możliwość spadków), ale w połączeniu z wysokimi wartościami histogramu MACDH nie potwierdza spadków.(technika z oscylatorami jest kapkę bardziej skomplikowani, więc musicie uwierzyc mi na słowo)
wnioski nasuwają sie same.stapik pisze:Ładnie przedstawiłeś Formacje Gwiazdy wieczornej na dolnym obrazku składającej się z trzech świec. I pod spodem kolejny obrazek przedstawiający Spadającą Gwiazdę jako jedną zaznaczam jedną świece(każdy kto czytał o tej formacji wie, ze wymaga ona potwierdzenia) też znaną jako pin bar.
Jednak na wykresie, bądź nie bądź, bardziej klarownym, gdzie ładnie widać formację Gwiazdy Porannej (u dołu), następnie wskazujesz strzałką na Doji(w tym momencie odsyłam cie do wstawionych przez ciebie definicji i przeczytania jeszcze raz i do porównania co jest czym) twierdząc że jest to Spadająca Gwiazda (pin bar) który nie zadziałał.
Moim zdaniem interpretujesz, nie mając pojęcia co, przy tym starasz się innym udowodnić że to oni są w błędzie posuwając się do obrazy innych.(nie obrażam, tylko podważam, i nie innych tylko ciebie.Sądzę nadal ze nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i używasz w swoich argumentach wyrwanych z kontekstu wyrazów do podważania całości wypowiedzi)Dlatego specjalnie dla ciebie.zeuss pisze:Wyobraż sobie, że znalazłem w jednej z podanych książek ,,spadającą gwiazdę'' i ,,gwiazdę wieczorną'' co podważa twoją znajomość materiału nie mówiąc o jego rozumieniu
Spadająca gwiazda
Gwiazda wieczorna
Doji
Dodano po 46 minutach:
Ty ten bełkot nazywasz analizą świec, i w dodatku te bazgroły na wykresie, a pod nimi zajebiste kolorowe szlaczki. pomyliłeś działy z analizą techniczną.zeuss pisze:Bardzo łatwo w takiej sytuacji można ulec wrażeniu, że skoro jest ,,pin bar'' na dziennym to cena musi zawrócić. Dobrze wiemy, że nie musi.I tutaj pojawiają się obiektywne wątpliwości przeczytane z wykresu oraz z przeszłości co do tej zmiany kierunku.
Silne ( bo ponad 40) wartości linii ADX wskaznika siły trendu DMI (wskażnik ruchu kierunkowego) zalecane ustawienia 6, który świetnie nadaję się do filtrowania formacji świecowych.Dopoki linia ADX nie zacznie opadac nie warto odwracac czy otwierac pozycji.
Pokonanie poziomu oporu 1,30827 przez dużą świecę wzrostową oraz poziomu 23,60% zniesienia wewnętrznego Fibo spadków 1,42-1,26.
Dodatkowo oscylator stochastyczny wolny znajduje się w strefie wyprzedania ( co normalnie sugeruje możliwość spadków), ale w połączeniu z wysokimi wartościami histogramu MACDH nie potwierdza spadków.(technika z oscylatorami jest kapkę bardziej skomplikowani, więc musicie uwierzyc mi na słowo)
To wszystko nasuwa wątpliwości i skłania do wstrzymania się z krótką pozycją do zamknięcia świecy potwierdzającej ,,Gwiazdę''.
Gdyby udało się zamknąć sesję ponad najwyższą ceną ,,gwiazdy'' następnym miejscem do odwrotu może być dołek z listopada 1,324400 jest zarazem 38,20% wewnętrznego zniesienia Fibo ostatnich spadków
(tutaj to już dało o sobie znać nadszarpnięte ego przedszkolanki,juz tłumacze specjalnie dla ciebie.jest to metoda odfiltrowywania formacji świecowych za pomocą wskażników instrumentalnych, a szlaczki nie mają tam dla tej metody znaczenia.
Jaki skromny, ale tak na marginesie jak oscylator znajduje się w strefie wyprzedania to jest pod linią 20 w stochastycznym, wskazuje na wzrost ceny. Nie używam Stocha ale podejrzewam że znajdował się on w strefie wykupienia.zeuss pisze:Dodatkowo oscylator stochastyczny wolny znajduje się w strefie wyprzedania ( co normalnie sugeruje możliwość spadków), ale w połączeniu z wysokimi wartościami histogramu MACDH nie potwierdza spadków.(technika z oscylatorami jest kapkę bardziej skomplikowani, więc musicie uwierzyc mi na słowo)
(do tej pory ta pomyłka nikomu nie przeszkadzała w całości,bo każdy wie gdzie leży jaka strefa, a z twojej strony to juz czysta uszczypliwość)
Jeżeli mamy w gimnazjum, przedszkolu, w fabryce jakieś problemy nie podejmujmy się analizowania instrumentów finansowych pod kątem formacji świecowych, bo odbija się to póżniej na całokształcie forum.
Przyganiał kocioł garnkowi
2 Spadająca gwiazda długi górny cień i mały korpus położony w pobliżu dolnego końca przedziału cenowego. A nie jak na twoim wykresie korpus sześć razy mniejszy, o ile nie więcej, niż dolny cień. Wskazujący na Doji powstaje wtedy, gdy ceny otwarcia i zamknięcia są takie same (lub prawie takie same).
3 Może rzeczywiście przesadziłem z bełkotem. Chciałem podkreślić tylko, że ta analiza powinna być w dziale Analizy Technicznej Wykresów Świecowych (jeżeli takowy istnieje) a nie w "Japońskie Świece - stań się japońskim wojownikiem", chyba że go zmienimy na, stań się Japońsko-zachodnim wojownikiem. Napisz co metoda odfiltrowania formacji świecowych za pomocą wskaźników instrumentalnych, powiedziała o tej sytuacji
Że gdyby. To wtedy. Być może. Czyli nic
4 Bardziej niż na strefę wyprzedania czy wykupienia których być może nie rozróżniasz, chciałem zwrócić uwagę na twoją skromność.
I uwierzę ci na słowo że inni nie mają pojęcia o pracy z oscylatorami.
W fabryce idzie całkiem dobrze, praca fizyczna nie hańbi, a raczej dotlenia mózg, czego Ci serdecznie życzę.
I tak możemy w kółko, jedyne co nasuwa mi się teraz, to małe porozumienie do zaistniałej sytuacji.
Gdyby świeca następująca po Doji zamknęła się poniżej ceny otwarcia, tworząc korpus, moglibyśmy powiedzieć o utworzonej formacji trzech świec Gwiazdy Wieczornej Doji.
1 Każda świeca, czy formacja zwiastująca zmianę trendu wymaga potwierdzenia.zeuss pisze:każdy kto czytał o tej formacji wie, ze wymaga ona potwierdzenia
2 Spadająca gwiazda długi górny cień i mały korpus położony w pobliżu dolnego końca przedziału cenowego. A nie jak na twoim wykresie korpus sześć razy mniejszy, o ile nie więcej, niż dolny cień. Wskazujący na Doji powstaje wtedy, gdy ceny otwarcia i zamknięcia są takie same (lub prawie takie same).
3 Może rzeczywiście przesadziłem z bełkotem. Chciałem podkreślić tylko, że ta analiza powinna być w dziale Analizy Technicznej Wykresów Świecowych (jeżeli takowy istnieje) a nie w "Japońskie Świece - stań się japońskim wojownikiem", chyba że go zmienimy na, stań się Japońsko-zachodnim wojownikiem. Napisz co metoda odfiltrowania formacji świecowych za pomocą wskaźników instrumentalnych, powiedziała o tej sytuacji
Że gdyby. To wtedy. Być może. Czyli nic
4 Bardziej niż na strefę wyprzedania czy wykupienia których być może nie rozróżniasz, chciałem zwrócić uwagę na twoją skromność.
zeuss pisze:technika z oscylatorami jest kapkę bardziej skomplikowani, więc musicie uwierzyc mi na słowo
I uwierzę ci na słowo że inni nie mają pojęcia o pracy z oscylatorami.
W fabryce idzie całkiem dobrze, praca fizyczna nie hańbi, a raczej dotlenia mózg, czego Ci serdecznie życzę.
I tak możemy w kółko, jedyne co nasuwa mi się teraz, to małe porozumienie do zaistniałej sytuacji.
Gdyby świeca następująca po Doji zamknęła się poniżej ceny otwarcia, tworząc korpus, moglibyśmy powiedzieć o utworzonej formacji trzech świec Gwiazdy Wieczornej Doji.
W interpretacji formacji świecowych, jak i w całej analizie technicznej, należy zachować pewien margines elastyczności.Na tak dynamicznym rynku jakim jest forex nie spodziewaj się książkowych formacji świecowych, których opis powstawał na przykładzie rynków nielewarowanych z lat osiemdziesiątych.stapik pisze:I tak możemy w kółko, jedyne co nasuwa mi się teraz, to małe porozumienie do zaistniałej sytuacji.
Doji czy nie doji??
Dla mnie to nie było doji tylko nie skonczsona formacja zapowiadajaca krotkoterminowa zmianę kierunku.Czy to gwiazda poranna czy spadająca czy objecie bessy to bez znaczenia, ważne było to aby umiec stwierdzi za pomocą wskazników instrumentalnych czy to bedzie dobre miejsce czy nie.Chodziło o odfiltrowanie formacji.'
Ty potrafisz to stwierdzic na podstawie wcześniejszych świec(szacun) i potrafisz po czasie byc pewnycm, ze to była doji.
Dla przykładu pokaż nam jak się interpretuje świece w czasie terazniejszym.Wybierz sobie jakąś sytuacje rynkową opisz ją, a póżniej do niej wrócimy.Tak jak ja to zrobiłem.
Nic nie znacząca doji jest 9 swieca po zanegowanej spadającej gwiezdzie.
Co sądzisz o 7 swiecy po spadającej, tez doji, 6 i 5 tez??

U mnie to wygląda tak.
Dodano po 2 godzinach 5 minutach:
Ja gram na podstawie świecy wcześniejszej, zaznaczając interesujący mnie obszar.
GBP/JPY
Tak jak na dołączonym wykresie dziennym jest to Doji
po dużym wzroście. Jego dolny cień sięga nisko w poprzedzającą białą, dalej widać, szczyt po czym cena spada, poniżej wytyczonej linii, co otworzyło zlecenie sprzedaj, dołek i nawrót ceny w tym przebiciu nie brałem udziału, a szkoda.
Czerwona strzałka to miejsce otwarcia pozycji, Dzisiaj rano.
Miejsce otwarcia to wykres 4h
Dwie świece czarna i biała tworzą formacje przenikania, nie jest ona książkowa, musimy być jednak elastyczni. Biała jest głęboko ponad linią wyznaczoną od Doji. poprzedzające ją świece ostatnie trzy świadczą że rynek zwolnił.
Zamknięcie dość szybkie SL według 15 minutowego wykresu.Chociaż mogłem przytrzymać.
I to tyle co do mojej interpretacji. nie przewiduje, reaguje.
Dodano po 2 godzinach 5 minutach:
Ani Ja ani Ty ani sam pan Bóg nie jest w stanie interpretować świec w czasie teraźniejszym, jest to nie możliwe, jak pisaliśmy we wcześniejszych postach każda ze świec musi mieć swoje potwierdzenie.zeuss pisze:Ty potrafisz to stwierdzic na podstawie wcześniejszych świec(szacun) i potrafisz po czasie byc pewnycm, ze to była doji.
Dla przykładu pokaż nam jak się interpretuje świece w czasie terazniejszym.Wybierz sobie jakąś sytuacje rynkową opisz ją, a póżniej do niej wrócimy.Tak jak ja to zrobiłem.
Ja gram na podstawie świecy wcześniejszej, zaznaczając interesujący mnie obszar.
GBP/JPY
Tak jak na dołączonym wykresie dziennym jest to Doji

Czerwona strzałka to miejsce otwarcia pozycji, Dzisiaj rano.
Miejsce otwarcia to wykres 4h
Dwie świece czarna i biała tworzą formacje przenikania, nie jest ona książkowa, musimy być jednak elastyczni. Biała jest głęboko ponad linią wyznaczoną od Doji. poprzedzające ją świece ostatnie trzy świadczą że rynek zwolnił.
Zamknięcie dość szybkie SL według 15 minutowego wykresu.Chociaż mogłem przytrzymać.
I to tyle co do mojej interpretacji. nie przewiduje, reaguje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.