Chciałbym prezentować EA mojej produkcji, a jego wyniki postaram się załączać to przy każdej możliwej okazji.
Robot, który stworzyłem to innowacyjne podejście do gry na dane makro.
Nie chodzi tutaj o postawienie zleceń oczekujących BUYSTOP, SELLSTOP i włączeniu się w ruch.
Jeśli byłoby to takie proste to większość z nas byłaby już milionerami

Mój robot działa na tickach, a nie na świecach. W godzinie i minucie odczytu danych makroekonomicznych robot dokonuje pomiaru kilku parametrów i decyzję o otwarciu pozycji podejmuje na podstawie przyspieszenia ruchów tickowych. Czeka na strzał w górę lub w dół. Jeśli ruchy tickowe nie przyspieszą gwałtownie to robot przestaje działać po 2 minutach. Zamknięcie transakcji również dokonuje się po dokonaniu pomiarów "wyhamowania" ruchów tickowych.
Mierzone parametry widoczne są na załączniku. Wszystko mierzone jest w milisekundach. Nawet średnia MA przerobiona jest na ticki, bo gdyby działała na świecach to byłoby za późno na otwarcie i na zamknięcie pozycji.
Dokonując wielu testów widzę, że podczas odczytu ważnych danych makroekonomicznych robot dość szybko otwiera pozycję, ale najważniejsze, że zamykając ją w odpowiednim momencie potrafi wyciągnąć z ruchu najwięcej jak się da. Zaletą EA jest brak ograniczeń brokera. Jak wiadomo broker przed odczytem danych zwiększa minimalny poziom ustawienia
zleceń oczekujących, zwiększa minimalny poziom SL i TP. Mój robot nie ma tych ograniczeń. Otwiera pozycje na polecenie robota (funkcja otwarcia). Zamyka zlecenia również na polecenie, więc minimalne poziomy SL i TP nie mają znaczenia. Jedyny minus to ewentualny requot lub poślizg.
EA ma zaprogramowany SL na 10 pips i posiada 2 naboje : jeden BUY i jeden SELL. Jeśli cena otworzy zlecenie i nagle zawróci to pozostaje drugi nabój.
Po stracie amunicji robot przestaje działać. Maksymalna strata to 2 x 10 pips ( dwa SL ). Ewentualny zysk to nieskończoność

Robot nie jest przeznaczony tylko na payrolls'y. Załączać go będę na wszystkie ważniejsze dane mające wpływ na parę EURUSD. W tym tygodniu nie ma szału jeśli chodzi i dane makro. Prawdziwym egzaminem będzie pierwszy piątek miesiąca - payrolls.
Zainteresowanych takim robotem zapraszam na PW.
PS. W załączonym przykładzie zamknięcie nie nastąpiło poprzez TP. EA wykrył zmniejszenie aktywności ticków, impetu z jakim poruszała się cena i wtedy zamknął pozycję.