Gra na dane - inne podejście EA

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Gra na dane - inne podejście EA

Nieprzeczytany post autor: personov »

Witam.
Chciałbym prezentować EA mojej produkcji, a jego wyniki postaram się załączać to przy każdej możliwej okazji.
Robot, który stworzyłem to innowacyjne podejście do gry na dane makro.
Nie chodzi tutaj o postawienie zleceń oczekujących BUYSTOP, SELLSTOP i włączeniu się w ruch.
Jeśli byłoby to takie proste to większość z nas byłaby już milionerami ;)
Mój robot działa na tickach, a nie na świecach. W godzinie i minucie odczytu danych makroekonomicznych robot dokonuje pomiaru kilku parametrów i decyzję o otwarciu pozycji podejmuje na podstawie przyspieszenia ruchów tickowych. Czeka na strzał w górę lub w dół. Jeśli ruchy tickowe nie przyspieszą gwałtownie to robot przestaje działać po 2 minutach. Zamknięcie transakcji również dokonuje się po dokonaniu pomiarów "wyhamowania" ruchów tickowych.
Mierzone parametry widoczne są na załączniku. Wszystko mierzone jest w milisekundach. Nawet średnia MA przerobiona jest na ticki, bo gdyby działała na świecach to byłoby za późno na otwarcie i na zamknięcie pozycji.
Dokonując wielu testów widzę, że podczas odczytu ważnych danych makroekonomicznych robot dość szybko otwiera pozycję, ale najważniejsze, że zamykając ją w odpowiednim momencie potrafi wyciągnąć z ruchu najwięcej jak się da. Zaletą EA jest brak ograniczeń brokera. Jak wiadomo broker przed odczytem danych zwiększa minimalny poziom ustawienia
zleceń oczekujących, zwiększa minimalny poziom SL i TP. Mój robot nie ma tych ograniczeń. Otwiera pozycje na polecenie robota (funkcja otwarcia). Zamyka zlecenia również na polecenie, więc minimalne poziomy SL i TP nie mają znaczenia. Jedyny minus to ewentualny requot lub poślizg.
EA ma zaprogramowany SL na 10 pips i posiada 2 naboje : jeden BUY i jeden SELL. Jeśli cena otworzy zlecenie i nagle zawróci to pozostaje drugi nabój.
Po stracie amunicji robot przestaje działać. Maksymalna strata to 2 x 10 pips ( dwa SL ). Ewentualny zysk to nieskończoność :)
Robot nie jest przeznaczony tylko na payrolls'y. Załączać go będę na wszystkie ważniejsze dane mające wpływ na parę EURUSD. W tym tygodniu nie ma szału jeśli chodzi i dane makro. Prawdziwym egzaminem będzie pierwszy piątek miesiąca - payrolls.

Zainteresowanych takim robotem zapraszam na PW.

PS. W załączonym przykładzie zamknięcie nie nastąpiło poprzez TP. EA wykrył zmniejszenie aktywności ticków, impetu z jakim poruszała się cena i wtedy zamknął pozycję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2012, 20:05 przez personov, łącznie zmieniany 3 razy.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Wygląda ciekawie - założenia są ciekawe - ale szkoda, że nie interesuje się automatami.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

testy robiłeś LIVE czy na tickach?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Podczas otwarcia robot liczy m.in. czas występowania ticków, ich szybkość, przyspieszenie, więc wejścia robiłem na LIVE ( w testerze ticki występują tylko w jednym tempie jaki nadamy przesówakiem w trybie wizualnym ). Dzięki temu ustaliłem pewne parametry.
Zamknięcie zlecenia bierze po uwage już tylko sekwencję ticków, średnią, serię itd. i zamykanie opracowywałem już na testerze.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2012, 20:05 przez personov, łącznie zmieniany 1 raz.
Solą życia jest kasa.

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

da rade przepisac na inne platformy ?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

i tak najsłabsze ogniwo to broker - egzekucja, poślizgi, requoty i rozszerzony spread podczas danych to norma
personov pisze:Maksymalna strata to 2 x 10 pips ( dwa SL ).
Jesteś w błędzie, nie bierzesz pod uwagę LUKI, nie ma czegoś takiego jak gwarancja SL.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Dagu pisze:da rade przepisac na inne platformy ?
Nie wiem. Ja wymęczylem te warunki w MQL4, ale nie wiem jak jest w innych językach.

Dodano po 3 minutach:
Tig3r pisze:i tak najsłabsze ogniwo to broker - egzekucja, poślizgi, requoty i rozszerzony spread podczas danych to norma
personov pisze:Maksymalna strata to 2 x 10 pips ( dwa SL ).
Jesteś w błędzie, nie bierzesz pod uwagę LUKI, nie ma czegoś takiego jak gwarancja SL.
Zdaję sobie z tego sprawę, więc poprawiam : Maksymalna strata to teoretycznie 2 x 10 pips ( dwa SL ).
Nie nastawiam się też głównie na payrollsy, bo tam jest duże ryzyko. Testy live pokażą. Otwarcie pozycji testowałem na live i nie było większych poślizgów. Jednak nie byly to payrollsy, ale np. wystąpienia szefa FED itp.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Helium
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Helium »

Z tego co kiedyś zauważyłem to dużo ruchów dzieje sie na około poł godz. przed danymi. Czasami może być juz za późno.

Dodano po 16 sekundach:

Ale pomysł bardzo ciekawy
Gółwnie elektronika :fuckyou2: :fuckyou2: :509: :516:

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

nie chce nikogo urazic ale jezeli nie da sie tego przepisac na cos blizej inter to mm za dlugo nie da pograc, pisze z wlasnego bolesnego doswiadczenia
mostek srednio mi sie widzi

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Dziś o 16:00 Indeks ISM dla przemysłu USA.
Robot nie wykrył odpowiedniej aktywności i nie otwarł pozycji.

Dodano po 4 minutach:
Dagu pisze:nie chce nikogo urazic ale jezeli nie da sie tego przepisac na cos blizej inter to mm za dlugo nie da pograc, pisze z wlasnego bolesnego doswiadczenia
mostek srednio mi sie widzi
Mój robot może być tylko uzupełnieniem w codziennym tradowaniu. Czy broker wykryje go w gąszczu codziennych transakcji ?
Może...
Założeniem EA jest czekanie na złoty strzał i wyciśnięcie z niego jak najwięcej, a przy słabym ruchu ma bronić depozytu, aby wyjść na 0 lub stracić nie więcej niż kilka pipsów.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ