Price Action - Asmodeus8 Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Re: Gold week, , day i 4h

Nieprzeczytany post autor: _/_/Dariusz_/_/ »

b) wybicie górą z klinu zniżkowego już teraz i próba powrotu do cen powyżej 1700.

Ja bym wybrał wersję B ;-)

http://fxtrade.oanda.com/analysis/forex ... ok#XAU/USD

lekki przegląd na oandzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Objective perspective, just businiess...

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold cd

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Dzisiejsza sesja na złocie okazała się w miarę spokojna i dająca się określić jako - KOREKTA.
Działo się coś, co przypominało formację gartleya, ale reakcja sprzedaży nie była na tyle mocna, by mówić o potwierdzeniu.
Popyt tez nie dał rady zbliżyć się do luki hossy.
Innymi słowy - to się dopiero okaże.

Dalej wyjściowym scenariuszem jest zakończenie korekty na jakimś poziomie w przedziale 1670-1680 i rozpoczęcie silniejszej fali spadkowej w okolice 1600-1580..

Więc dalej myślę o sprzedaży... ale
wariant drugi też staje się coraz bardziej realny - że obecna strefa wsparcia - okolice 1640 jest uklepana i złoto pokona poziom 1700.

Czekam tylko i obserwuję..., szykuje się na ruch..

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Re: Gold cd

4 dniowa konsolidacja, czyli szykuje się jakiś większy ruch .
S( wsparcie) na 1643 z tego poziomu w sierpniu 2011 cena wybiła na 1792
R(opór) na 1664

Ja złota nie obstawiam, raczej poobserwuję z boku spróbuję nabrać doświadczenia i postudiować historię dzień po dniu .

jak dojdzie do granicy klinu to postawię zlecenie oczekujące z malym sl.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

Re: Gold cd

wariant drugi też staje się coraz bardziej realny - że obecna strefa wsparcia - okolice 1640 jest uklepana i złoto pokona poziom 1700.

Czekam tylko i obserwuję..., szykuje się na ruch.
.U jednego z większych brokerów widać sporo zleceń na na pozycję długą z poziomu 1650 w zasadzie do 1800. Dzisiaj dalej konsolidacja na poziomie tygodniowym, zobaczymy jak sie tydzień zamknie.

@ Zbyszek

Moja teoria spiskowa wyglada nastepujaco:
złoto i ropa bardzo zdrożeją , tym samym dolar będzie się osłabiał do innych walut w szczególności do EUR, żeby amerykańska gospodarka za bardzo nie ucierpiała. Złotówka się umocni do poziomu usd -2,7 , eur-3,5..8 . Banki juz wycofuja sie z kredytów walutowych .... bo mogą mocno na tym stracić. Odwrotna sytuacja do 2008 roku. Spustem może być konflikt Izraelsko-Irański.

Daję na to do 4-6 miesięcy. To tak od strony fundamentalnej, chociaż nigdy nie biorę jej pod uwagę w pierwszej kolejności.

Pozdrawiam i udanych zleceń życzę!

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Gold

Darku,

możesz mieć sporo racji w tym co mówisz.
W czwartek na złocie pojawił się młot jako negacja fałszywego wybicia w dół, a w piątek kontynuacja ruchu w górę..
W przyszłym tygodniu może być ciekawie. Już nie myślę o sprzedawaniu i teorię o teście 1600-1580 odstawiam na wysoka półkę (tzn. to mało prawdo[podobne obecnie)
Odnośnie osłabienia dolara, to też tak myślę.
Ekscytowały mnie w tym tygodniu spadkowe pin bary na EURUSD i GBPUSD na 4H , bo były piękne, i omal nie straciłem sporo kasy na grę pod nie, ale na wykresach dziennych sytuacja wygląda inaczej. AUDUSD zaliczył 5 falową korektę, zbudował młotek i idzie do góry. Podobnie EURUSD. Jak przyjrzymy się wykresowi dziennemu to w środę pojawił się inside bar , a potem w czwartek potwierdzenie, a to że na EURUSD buja wte i we wte to druga sprawa.

Podsumowując, te dwa założenia, kupno złota i gra na osłab9ienie dolara biorę jako wyjściowa opcję gry w przyszłym tygodniu. Ewentualnie osłabienie jena do głównych par po młotach negujących spadki..

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Re: Gold

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

zbyszek_w pisze:W czwartek na złocie pojawił się młot
Jeśli masz na myśli świecę, którą podpisałeś ceną, to według mojej wiedzy nie jest to formacja młota, tylko zwykła szpulka, niestety; nie można więc z niej wyciągać takich wniosków, jak z młota, ale ja się nie znam ;-)

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Wirus pisze:
zbyszek_w pisze:W czwartek na złocie pojawił się młot
Jeśli masz na myśli świecę, którą podpisałeś ceną, to według mojej wiedzy nie jest to formacja młota, tylko zwykła szpulka, niestety; nie można więc z niej wyciągać takich wniosków, jak z młota, ale ja się nie znam ;-)

Ja też się nie znam :oops:
ale dla mnie to jest młot, choć ma koniuszek pinopodobny także z góry :lol:
Poza tym , jego znacznie wynika nie tyle z kształtu , co miejsca...
Popyt bronił długo poziomu 1640, w czwartek w ciągu sesji został przełamany, a cena wróciła ponad , w piątek potwierdzając obronę..
Jeżeli to nie są sygnały zmiany (przynajmniej na krótko ) tendencji to ja już nic nie wiem..

Przy okazji chcę pokazać (niezobowiązująco) analogię między dziennym wykresem SiP500 w mocnej korekcie , a wykresem 4H złota.
Analogia to tylko analogia - czyli pewien sposób myślenia hipotetycznego..

Analogia jest ciekawa, ale jest jedna różnica – ta domniemana formacja odwrócenia na SiP500 występowała po średnim spadku, a na złocie po oberwaniu chmury.. To powoduje, że należy do tej koncepcji podchodzić z rezerwą.. Równie dobrze mogą przełamać obecne wsparcie...

Rysunki chyba tłumaczą wszystko.
Jeżeli analogia wyjdzie to możliwe są następujące zachowania ceny:

1. Dno 1627 nie powinno być przebite,
2. Kurs pomęczy się jeszcze z pokonaniem stabilnym poziomu 1665 pokonując go i wracając poniżej, ale nie niżej inż 1640.
3. Będą solidne korekty obecnych potencjalnych wzrostów, ale tendencja w górę utrzyma się dosyć długo

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

zbyszek_w pisze:ale dla mnie to jest młot, choć ma koniuszek pinopodobny także z góry :lol:
Poza tym , jego znacznie wynika nie tyle z kształtu , co miejsca...
Nie chciałbym być odebrany jako wymądrzający się ;-) ale właśnie o to mi chodzi. Według Nisona, formacja młota występuje na końcu silnego trendu spadkowego - czyli kolejne świece muszą być wzrostowe, poprzednie oczywiście spadkowe. Na wykresie D1, który załączyłeś, jest konsolidacja - nie ma trendu, zatem nie ma formacji młota, odwracającej trend. Moim zdaniem nie jest to sygnał zmiany, ale słabości rynku. Zauważ, że jest to świeca o czarnym korpusie, więc cena zamknięcia była niższa niż otwarcia. Dlaczego więc miałaby mówić o wzrostach? Myślę, że jedna biała świeca po niej to za mało, żeby sugerować wzrost.

Oczywiście rynek zrobi swoje, nie zwracając uwagi na nasze analizy ;-) Ale myślę, że warto będzie za kilka dni wrócić do tej rozmowy. W celach edukacyjnych, oczywiście ;-)

Na wykresie Gold H4 jest już lepiej, ale gdyby taka świeca wystąpiła z lewej strony żółtego jaja (Wesołych Świąt! :D), po czarnych świecach, to byłaby to jak najbardziej formacja młota.

Aha, na H4 może tworzyć się objęcie bessy, ale potrzebna jeszcze co najmniej jedna świeca.

Awatar użytkownika
_/_/Dariusz_/_/
Pasjonat
Pasjonat

To moze ja się jeszcze wypowiem jako ten, który się zna, chociaż baran ;-) zodiakalny i zwolennik PA, HT itp. itd. .ok. zaczynamy.

Fundamentalnie

Złoto od 01.12.2001 jest w silnym trendzie wzrostowym, czyli blisko 11 lat, a dokładnie 10 lat 3 miesiące i 24 dni ;-) . Pytanie co może zmienić ten kierunek ??
1.Coś znaczącego, jak odkrycie nowych złóż...... jak nam wiadomo na to się nie zanosi .
2. Wytworzenie sztucznego złota nadal jest nieopłacalne w żaden sposób.
3. Super perspektywy rozwoju tzw.świata zachodniego są pod dużym znakiem zapytania.

Dobry moment na umacnianie chinskiej waluty

1. Najliczniejszy naród świata też nie ma się najlepiej wg. raportu JP Morgan większość indeksów Chin spada miedzy innymi zużycie stali, betonu, eksport.
2. Chińskie rezerwy złota 1270 ton na poziomie 1.7% rezerw walutowych dążą do 10 %, amerykańskie rezerwy złota 9000 ton.
3. Chińczycy dalej chcą kupować złoto żeby ich waluta narodowa była mocna.

Fundamentalnie przepływ waluty skłaniają do wzrostu ceny złota co najmniej jeszcze parę lat.

Technicznie

M - konsolidacja na poziomach 1562 -1827 w tej chwili cena jest po srodku, dlatego dla mnie nie jest to dobre miejsce na zajecie pozycji,
dobrym miejscem bedzie 1726 lub 1517.
W - cena tworzy klin spadkowy LL-LH, wiec jesli ma się mocno wybic w góre to powinna zejsc do poziomu 1562 i odbic do 1673 a potem juz atakowac 1718 i ostatecznie dotrzec 2100-2200.
D- konsolidacja w średniej rynkowej tygodniowej czyli przy tygodniowej różnicy 2400 jednostek , spadek do 1617.
Tak teraz z perspektywy czasu widzę tutaj klin spadkowy na wykresie dziennym
dokładam też wykres, postawię zlecenie oczekujące na poziomie 1670 z targetem na 1720, chociaż może pójść cena wyżej i SL 1660.

Taki jest moj złoty plan odnosnie zlota.

Wykresow nie podaje , bo jaki jest kon każdy widzi .

@ Zbyszek SiP czyli Standard and Poors . Jest taka nazwa polskiej firmy to tak humorystycznie " Spółdzielnia Inwalidów - PRZYSZŁOŚĆ " dość dwuznacznie ;)

Pozdrawiam i jak Wirus powiedział zobaczymy co nam cena przyniesie !

pablo101
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pablo101 »

Cześć!
Chłopaki co myślicie o szorcie na cadjpy.
Moim zdaniem ciekawa sytuacja na W tzn.
1. Objecie bessy
2. Fibsy 61.8
3. Zgodnie z trendem długoterminowym
4. ograniczony z góry TL
5. Dyweregencja
6. A i jeszcze wsparcie w postaci sredniej kroczącej 150 9 ta zolta linia)
Ja ustawiam oczekujace poniżej engolfinga.
Przepraszam za mało czytelny wykres. Troche mam tam nabazgrane :)

ODPOWIEDZ