Byle do przodu :)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Byle do przodu :)

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Witam szanowne grono,
miałem założyć dziennik już na początku mojej "przygody" z rynkiem, ale niewiele z tego by można wynieść, zasady każdy ma trochę inne i dobrze chyba samemu powalczyć z rynkiem przez jakiś czas.

Zainteresowałem się tematyką dopiero w połowie Stycznia, 2-3 tygodnie na demku, bez szału, mało transakcji, od Lutego małe konto real, emocjonalny rollercoaster, wtopa na wtopie ( standardowo: zbyt duży Lot,a za mały SL czyli MM/zarządzanie ryzykiem fail...masa transakcji, duży drawdown, brak systemu, nauka wszystkiego naraz +/- wskaźników od groma itd itd).
W tym miesiącu zaczęło się to trochę stabilizować.
Konto real.

Najwięcej straciłem do tej pory na EU..

Zasady:
(o ile mam czas) szukam wejść(mniej więcej) o 8-9 rano, 14-15 oraz 23.50-01:00
jest to główna zmiana którą wprowadziłem, stwierdziłem że wejścia później często są już po prostu spóźnione..
szukam najlepszych par na SIGtrader MT4 (jakiś tam broker z indeksami par typu XUSD XEUR itd z Cad aud nzd gbp jpy).

"Sygnał" do wejścia jest dla mnie mniej ważny niż kierunek, ogólnie szukam par po TF 1h i wyższych, patrzę na CCI i średnich (GMMA) do określenia kierunku.

gram najmniejszym możliwym lotem 0,01
SL uznaniowy - np. sporo za S/R, jakąś długą świeczką na H1 itd. (czyli zwykle około 30-60 pips)
BE 10+spread // zmiana z 25..
piramidowanie - jak narazie maksymalnie 2 pozycje
TP brak (być może się to zmieni, jak narazie nie jestem w stanie określić możliwego zakresu ruchu - brak doświadczenia ?)

staram się trzymać transakcję raz otwartą conajmniej 2 godziny, a monitorować przynajmniej z 3x dziennie(w/wymienione godziny)
zamykanie zyskownych pozycji - poza w/wymienionymi,to jak narazie dość uznaniowe,
1 to czynnik czasu - czyli np. przed weekendem
drugi to S/R na indeksach danej pary (np. AUDGBP -> XGBP i XAUD)...
trzeci to publikacja danych :P

Największy problem stanowi dla mnie obecnie to "kiedy ucinać straty" i poza nie trzymaniem się zasad - wchodzenie po/na silnych ruchach na EU, nierespektowanie average daily range oraz w coraz mniejszym stopniu wchodzenie pod prąd.

Pozdrawiam,
Piotrek
ps. będę się starał zamieszczać "duże" wejścia - te na SL czy profit.
oczywiście zapraszam do komentowania, wytykania błędów, swoich spostrzeżeń, linków do kopalń wiedzy i co tam jeszcze dusza zapragnie :]
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 12:23 przez peter_r, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Wczorajsze wejścia, w nocy zmęczony zrobiłem świetne wejście na edku, oczywiście SL (40)
Obrazek
wyczaiłem możliwe przebicie na GBPAUD no i się udało (dane pomogły)
jakieś + 110 pips..zamknięte przed wyjściem na uczelnie..
Obrazek

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

USDCAD zamknięte na 0...za późno a ryzyko niepotrzebne..korelacja z otwartym EU = problem.
pary z jenem przegapiłem..
Na edku otwarty short i nic ....czekam.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

dolar lekko spadł ale tragedii nie ma..narazie nie zamykam.
Obrazek

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

No i przebiło, otwarłem przeciwstawną na edku..nie wiem co się dzieje, jak zwykle :shock:
Obrazek

Wykres EURX jest mniej pesymistyczny..cena zatrzymała się dokładnie na wysokości poprzedniego szczytu i go nie przebiła..

Jeszcze miałem próbę złapania czegokolwiek na usdjpy ale skończyło się wąskim SL.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

coś na EURJPY się zaczęło dziać..
z 20 pipsów i odwrót albo duży zjazd..
Obrazek
przestawione na BE..
no i niestety +1
Obrazek
Podsumowanie dnia:
Lipa, zbyt wiele pozycji (SL/BE)..muszę albo ograniczyć liczbę wejść na dzień do np. 3-4 albo być bardziej rygorystycznym...a nie gonić rynek..
Podsumowanie tygodnia:
nauka postępuje, było kilka dobrych wejść, niestety im bliżej końca tygodnia tym gorzej a zmęczenie (?) i trzymanie stratnej pozycji bardzo źle wpływa na granie.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

weekend a głowa boli od fx :)
staram się jak co tydzień przemyśleć swoją strategię i co dalej..
Odkurzyłem 2 template'y z których zwykle korzystam, dodałem CustomCandle, żeby widzieć świeczki z wyższego TF na mniejszym TF..trochę zmieniłem PriceAction AHA 0_2 żeby widzieć wyraźnie na wykresie gdzie sugeruje pinbary itp..(dla ślepych).
Nadal będę się gapił na woodie CCI, głównie ZLR na M5 mnie interesuje, gmma do potwierdzenia kierunku...

Staram się to dostosować te CustomCandle pod tf m1 m5, żeby uniknąć wchodzenia "pod prąd"..

Par wg. h1-W1 będę szukał tak samo.
"test" w poniedziałek
:roll:

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MERLIN »

peter_r pisze:weekend a głowa boli od fx Smile
staram się jak co tydzień przemyśleć swoją strategię i co dalej..
Odkurzyłem 2 template'y z których zwykle korzystam, dodałem CustomCandle, żeby widzieć świeczki z wyższego TF na mniejszym TF..trochę zmieniłem PriceAction AHA 0_2 żeby widzieć wyraźnie na wykresie gdzie sugeruje pinbary itp..(dla ślepych).
Nadal będę się gapił na woodie CCI, głównie ZLR na M5 mnie interesuje, gmma do potwierdzenia kierunku...

Staram się to dostosować te CustomCandle pod tf m1 m5, żeby uniknąć wchodzenia "pod prąd"..

Par wg. h1-W1 będę szukał tak samo.
"test" w poniedziałek
ja bym jeszcze proponował żebyś zainteresował się formacjami harmonicznymi ,potrafią być bardzo przydatne w handlu przykład na twoim rysunku http://bossa.pl/analizy/techniczna/techniki/geometria/ :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

mam templatke z KoRHarmonics, sprawdzam zwykle wieczorem czy coś się nie narysowało...posiedzę nad tym jak znajdę trochę czasu, nauczyć się poprawnie rysować to sztuka... Dzięki :D

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MERLIN »

peter_r pisze: mam templatke z KoRHarmonics, sprawdzam zwykle wieczorem czy coś się nie narysowało...posiedzę nad tym jak znajdę trochę czasu, nauczyć się poprawnie rysować to sztuka... Dzięki Very Happy
moim zdaniem lepszy jest zup ,proszę zainstaluj i będziesz miał porównanie,są dwie metody grania na formacje 1 grasz po uformowaniu 2 grasz na potencjalne zwroty kierunku ,w którym podąża cena ,i tak najlepsze jest kreślić ręcznie bo bardzo często punkty zwrotne formacji nie są dokładne na poziomach fibo trzeba brać nieraz poprawki na to. z tond możesz pobrać ZUPA V78 powodzenia w testowaniu i miłej zabawy http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... c&start=90

ODPOWIEDZ