miałem założyć dziennik już na początku mojej "przygody" z rynkiem, ale niewiele z tego by można wynieść, zasady każdy ma trochę inne i dobrze chyba samemu powalczyć z rynkiem przez jakiś czas.
Zainteresowałem się tematyką dopiero w połowie Stycznia, 2-3 tygodnie na demku, bez szału, mało transakcji, od Lutego małe konto real, emocjonalny rollercoaster, wtopa na wtopie ( standardowo: zbyt duży Lot,a za mały SL czyli MM/zarządzanie ryzykiem fail...masa transakcji, duży drawdown, brak systemu, nauka wszystkiego naraz +/- wskaźników od groma itd itd).
W tym miesiącu zaczęło się to trochę stabilizować.
Konto real.
Najwięcej straciłem do tej pory na EU..
Zasady:
(o ile mam czas) szukam wejść(mniej więcej) o 8-9 rano, 14-15 oraz 23.50-01:00
jest to główna zmiana którą wprowadziłem, stwierdziłem że wejścia później często są już po prostu spóźnione..
szukam najlepszych par na SIGtrader MT4 (jakiś tam broker z indeksami par typu XUSD XEUR itd z Cad aud nzd gbp jpy).
"Sygnał" do wejścia jest dla mnie mniej ważny niż kierunek, ogólnie szukam par po TF 1h i wyższych, patrzę na CCI i średnich (GMMA) do określenia kierunku.
gram najmniejszym możliwym lotem 0,01
SL uznaniowy - np. sporo za S/R, jakąś długą świeczką na H1 itd. (czyli zwykle około 30-60 pips)
BE 10+spread // zmiana z 25..
piramidowanie - jak narazie maksymalnie 2 pozycje
TP brak (być może się to zmieni, jak narazie nie jestem w stanie określić możliwego zakresu ruchu - brak doświadczenia ?)
staram się trzymać transakcję raz otwartą conajmniej 2 godziny, a monitorować przynajmniej z 3x dziennie(w/wymienione godziny)
zamykanie zyskownych pozycji - poza w/wymienionymi,to jak narazie dość uznaniowe,
1 to czynnik czasu - czyli np. przed weekendem
drugi to S/R na indeksach danej pary (np. AUDGBP

trzeci to publikacja danych

Największy problem stanowi dla mnie obecnie to "kiedy ucinać straty" i poza nie trzymaniem się zasad - wchodzenie po/na silnych ruchach na EU, nierespektowanie average daily range oraz w coraz mniejszym stopniu wchodzenie pod prąd.
Pozdrawiam,
Piotrek
ps. będę się starał zamieszczać "duże" wejścia - te na SL czy profit.
oczywiście zapraszam do komentowania, wytykania błędów, swoich spostrzeżeń, linków do kopalń wiedzy i co tam jeszcze dusza zapragnie :]