ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

radoslav47 pisze:gfx ja zagralem S na tej parze

Różowa ZL H1, niebieska M5
W ogóle można było grać na tym szycie co masz na screenie 109.52, ponieważ było tam ZL z h4 jeśli dobrze pamiętam + cena ewidentnie się zatrzymała na tym ZL'u i układała do spadków.

A Twoje wejście było po prostu idealne, bo miałeś w linie trendu małą z m5, ZL z h4, h1 i m5. Cudo. A ja dałem dupy i przegapiłem, bo uznałem, że jak już poszło od tego h4 to nic się ciekawego nie stanie :P

Jakoś mi ten dziennik i ogólnie temat ZL otworzył oczy na rynek.

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Czerwinek, rozumiesz to?
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=42049
Thorez może i ma wielką wiedzę na ten temat, ale jej przekazywanie mocno u niego kuleje... I nie tylko u niego :-/ Momentum profesjonalistów, momentum nowicjuszy, wickowanie... pójdę poczytać sobie Michio Kaku, jest bardziej zrozumiały.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Wirus pisze:Czerwinek, rozumiesz to?
Powiedzmy :)....
Gorzej z zastosowaniem w praktyce. Jeżeli to wszystko skuamam to dam na pewno znać tutaj poprzez swoje zrzuty, tylko nie wiem kiedy to może nastąpić :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

Thorez pisze:Cóż za piękny poranek dziś mamy :D

- BO pokazują drogę
- FBO pokazują drogę przeciwną
wirus, tutaj wydaje mi się, że Thorez zawarł sedno sprawy;)
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

radoslav47 pisze: Thorez napisał:
Cóż za piękny poranek dziś mamy

- BO pokazują drogę
- FBO pokazują drogę przeciwną

wirus, tutaj wydaje mi się, że Thorez zawarł sedno sprawy;)
Czy to są właśnie FBO ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

malsehen pisze:Czy to są właśnie FBO ?
Ja dopiero wgryzam się w to wszystko ale moim zdaniem to jest to co zaznaczyłeś na rysunkach.
FBO - false break out czy fałszywe wybicia :)

Ale zżarli ładnie wczorajsze profity :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

czerwinek pisze:FBO - false break out czy fałszywe wybicia :)
Tylko że wszystko to jest wiadome dłuuugo po fakcie... Albo gdzieś jest błąd, albo ja nadal nie rozumiem.

Grając na S/R określam poprzez ekspansję fibonacciego potencjalny zakres ruchu danej fali. Jeśli pokrywa się on z poziomem wewnętrznym, to jest dużo mocniejszy. Zakładam, że na tym poziomie nastąpi odbicie. To wszystko dzieje się przed osiągnięciem danego poziomu. Oczywiście, nie musi tak być, ale w wystarczającej większości przypadków to działa.

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Nic się nie dzieje po fakcie, wszystko dzieje się w teraźniejszości. Analizujemy przeszłoszłość(zamknięte świeczki), gramy teraźniejszość, (obecną świeczkę). Wirus wyznaczasz sobie na wyższych tf-ach, ważnie poziomy, i dzięki wiedzy ZL widzisz, co się tam dzieje. Trzeba wiedzieć, że poziom albo zostanie utrzymany albo nie, ale dzięki wiedzy czytania wykresów, możemy w miarę wcześnie to odgadnąć.

Grając S/R czy fibo wyznaczasz poziom, ale z góry zakładasz, że zostanie utrzymany, i w ciemno wchodzisz w zlecenie, tutaj wyznaczamy poziom i obserwujemy czy zostanie utrzymany czy nie. Ja tak to widzę po mniej więcej. ;)
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

seedraev
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seedraev »

FBO jak nazwa wskazuje to miejsca gdzie następuje fałszywe wybicie. Wielu traderów gra na BO albo ma SL poniżej powyżej HI/LO więc jeśli profesjonaliści potrzebują złapać płynność wyrzucają cena poza HI/LO łapią zlecenia powstałe z BO i SL i ruszają w drugą stronę. Przynajmniej tak wygląda to z mojej perspektywy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

UP90
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: UP90 »

Keleris pisze:Grając S/R czy fibo wyznaczasz poziom, ale z góry zakładasz, że zostanie utrzymany, i w ciemno wchodzisz w zlecenie, tutaj wyznaczamy poziom i obserwujemy czy zostanie utrzymany czy nie. Ja tak to widzę po mniej więcej.
Tzn. ja to widzę tak, że te wszystkie LT, S/R i inne fibo/ganny to skutki uboczne zero line. Tak samo wszystkie systemy oscylatorowe choinkowe, nie przeczę, że da się tym zarabiać, ale to i tak dalej skutki uboczne ZL. A te są najbardziej precyzyjne. No i to nie jest tak, że to są jakieś cudowne, magiczne kreski tylko walki popytu z podażą i to jest cała istota zarówno foreksu jak i nawet tradingu czymkolwiek. Od surowców przez kontratky po akcje.
cierpliwości...

ODPOWIEDZ