ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

czerwinek na Twoich zrzutach ekranu jest wskaźnik Stoch. Sugerujesz się nim podczas zagrań?

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

eresz pisze:czerwinek na Twoich zrzutach ekranu jest wskaźnik Stoch. Sugerujesz się nim podczas zagrań?
Nie jeżeli chodzi o ZL nie sugeruję się nim. Słuzy on do grania na wyższycj interewałach D1 i PA

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Witam ponownie ;)
Wirus pisze:Chętnie bym spróbował, ale moja wiedza kończy się na tym, że ZL jest strefą położoną w jednej z połówek momentum, a owo jest świecą dwa razy większą niż poprzednia
Bez urazy, ale nawet w tym zakresie masz złą wiedzę. ZL to nie system, ZL to metoda czytania rynku. Dla tych którzy nie mogą znaleźć nic konkretnego o ZL podpowiem, od 98(chyba) strony wątku pojawia się Thorez, czytajcie jego posty po 100 razy, aż się wam rozjaśni, mi się rozjaśniło, teraz już tylko praktyka mi pozostała.
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

Hej!
Uczę się grania z na ZL.
ogólnie więcej SL łapię niż TP. ale chciałbym umieścić dzisiejszy trade zakończony TP.

Na jakiekolwiek konkretne wnioski niestety za wcześnie, jedyne co mi się do tej pory nasuwa, to że im cena bardziej odbiega od naszego momo tym gorzej. najlepiej jak cena wróci w miarę szybko (dzieje się tak w dość silnym, konkretnym ruchu, w konsolach bywa różnie).
Jeśli się mylę, proszę natychmiast mnie poprawić :)

edek m15

edit:
Aha i jeszcze jedno. To co na wyższym TF jest ZL, na niższym jest,jak ja to nazywam, formacją "S", czyli najzwyklejszym przebiciem poziomu i retestem z drugiej strony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

Keleris pisze:Dla tych którzy nie mogą znaleźć nic konkretnego o ZL podpowiem, od 98(chyba) strony wątku pojawia się Thorez, czytajcie jego posty po 100 razy, aż się wam rozjaśni,
od tej strony warto zacząć lekturę:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... &start=980

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Tak sobie dziś o tym wszystkim myślałem i niestety Panie i Panowie ale faktycznie w d... można sobie wsadzić całe to ZL... :) A przynajmniej bez pamiętania o bardzo ważnej rzeczy.
Teraz dopiero zrozumiałem CHYBA o co tu właściwie "kaman"...
Cóż, to jak się nasze kochane świeczki uformują to też można sobie wsadzić. Wszelkie momo, niemomo, objęcia czy inne zasłony to tylko złudzenie. To tylko fart, że cena łaskawie zechciała wykonać konkretny ruch akurat wówczas gdy otwierały się/zamykały świece...
Ale pewnie zastanawiacie się co ja gadam za bzdury.
Ogólnie rzecz biorąc formacje świecowe właśnie straciły u mnie kompletnie poważanie :) Są jakąś tam wskazówką ale tak naprawdę niewiele znaczą. Liczy się tylko to co robi cena.
Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale mimo wszystko chciałbym pokazać wam o co mi chodzi.

Dodam tylko, że najpierw spójżcie na świece H1 w tle a później na główny M15.
To co widać np na H1 zależy tylko od tego w jakim czasie cena zrobi ruch na np m15 właśnie.
Szukając sobie formacji na H1 ktoś może nic nie zauważyć podczas gdy tuż pod nosem przeszła mu seria sygnałów machając wesoło z daleka...

Awatar użytkownika
Keleris
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Keleris »

Dokładnie tak, trzeba pamiętać, że świeczki są tylko wskaźnikiem, takim samym jak MA czy inne kreski, pokazują jedynie 4 informacje o cenie z danego przedziału czasowego, no ale na czymś trzeba pracować.
98% czekanie, 1% wejście, 1% wyjście.

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

No wiadomo, trzeba.
Nie wiem jak wam ale mi się po dzisiejszym dniu grania ZL porozjaśniało w głowie i to konkretnie :)
Hehe, wystarczy, że cena tworząca powiedzmy pinbar wykona odentyczny ruch tylko powiedzmy 5 minut za wcześnie lub za późno, już na danym interwale zamiast pinbara powstanie coś na co cześć trejderów machnie ręką. A będzie to ten sam, identyczny ruch, tyle, że kawałek obok :)
Niby to jest oczywiste ale dopiero teraz to do mnie dotarło

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

sp2ews pisze:Niby to jest oczywiste ale dopiero teraz to do mnie dotarło
to chyba jest ten tzw spatial intelekt :D

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

besot pisze:
sp2ews pisze:Niby to jest oczywiste ale dopiero teraz to do mnie dotarło
to chyba jest ten tzw spatial intelekt :D
Niewykluczone :)

A tak ja widzę ZL - jak "S-kę": Widok z wykresu M15 (w tytule screenów też powinno być m15). jako tradycyjne ZL byłoby widoczne z wyższych TF...ale nie jest! Dlaczego? bo "S-ka" uformowała się niestety poza czasem open/close świec z wyższych TFów! a jest to ten sam ruch ceny obserwowany przy ZL "klasycznym".
Dla zobrazowania screeny:

rysunek schematyczny 2 zawiera świece przeze mnie rysowane.

ostatni zrzut w drugim poście, tutaj tylko 3 można.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, 23:01 przez sp2ews, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ