ZERO LINE Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

czerwinek pisze:Kurcze widze, że tylko ja pisze w tym journalu :)
...
Ale ogólnie aktualnie jestem w tradzie AUD/CAD, TP = 130 SL, 28 więc jest OK. Wejście na ZL z H4 zobaczymy co z tego będzie ogólnie jest szansa na PB na H4 więc może będzie dobrze.
Hej, Ogólnie to h4 h4 nierówne, wiadomo, tutaj daje H1 jak ja to widzę, jak dla mnie pośpieszyłeś się z tym L. Ale, trzymam kciuki bo może jednak pójdzie tam po twojemu.

Aha, i 8 pips spreadu? dla mnie to rozbój jak by nie patrzeć.

No. 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

sp2ews pisze:Poniżej moje wejście.
Cena odbiła od ZL i na rozpoczęciu kolejnej wszedłaem. Mógłby ktoś skomentować?
Wiesz nie ma pewnie złotego środka ja sam gram od niedawna tą metodą. Ludzie pisali, że na wyższych interwałach czekać na potwierdzenie, to zawsze już ile pipsów mniej dla Ciebie. Jeżeli chodzi o Twoje wejście to wchodzisz przeciwko świecy momo, która się właśnie utworzyła, nie wiem ale wydaje się ryzykowane. Lepiej jakby cena teraz w dół zjechała i wtedy byś wszedł w longa. Chociaż niektrózy piszą że cena chodzi o jedenej do drugiej ZL i tak w kółko. Więc może również udało by się zagrać shorta i następnie longa :)
besot pisze:Ledwo ogarniam edka jeśli chodzi o ZL a Ty widzę hasasz po tylu parach. Zaobserwowałeś może jakieś różnice w zachowaniach poszczególnych par jeśli chodzi o ZL?
Ciężko mi powiedzieć nie obserwuję par pod kątem różnego typu ZL na różnych parach, wydaje mi się że wszędzie tak samo działa. Często zauważyłem, że cena lubi bardzo nisko schodzić nawet przekraczając przyjęty SL, ktory wynika z ZL i potem znowu idzie w tym kierunku, więc warto wiedzieć gdzie idziemy aby nie przejechać się na SLu.
Ostatnio gram często intraday i wolę jak wszystko się dzieje jednego dnia, czy wybicie z rana lub z nocy następnie korekta i wtedy my wchodzimy.
Ogólnie najważniejsze jest aby wiedzieć gdzie idziemy. Jeżeli z wyższych interwałów idziemy UP to czekamy na momo UP i następnie na korekcie my wchodzimy, itd. Dlatego pisałem, że wchodziłęm kilka razy na GBP/AUD gdyż wydawało mi się, że obrali kierunek i ciągle się to potiwerdzała i dlatego wchodziłem na kolejnych ZL.
jbm8 pisze:Hej, Ogólnie to h4 h4 nierówne, wiadomo, tutaj daje H1 jak ja to widzę, jak dla mnie pośpieszyłeś się z tym L. Ale, trzymam kciuki bo może jednak pójdzie tam po twojemu.

Aha, i 8 pips spreadu? dla mnie to rozbój jak by nie patrzeć.
Wydaje mi się, że się nie pospieszyłem a i tak wszedłem 2 pipsy niżej niż planowałem, z zrzucie tak to może wyglądać gdyż przy longach od razu spread jest naliczany więc kreseczka wejścia jest trochę wyżej, stąd może wydawać się że za szybko wszedłem ale jest OK jak odejmiejsz spread.
Ja mam spread 5 i mnie denerwuje :) Kiedyś grałem nawet przy spreadzie 20 jak wchodziłem z D1 lub W1 a teraz człowiek każdego pipsa pilnuje, jak to się pozmieniało :)
Wracając do AUD/CAD. Staram się tutaj szukać wejścia w longa gdyż zadziałała formacja HT, o której pisałem tutaj:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 932#437932
Pierwszym TP dla tej formacji powinny być okolice 1.0600 więc dlatego szukam wejść w longa na korekcie a w tym wypadku tutaj może być dobre miejsce. Dodatkowo na W1 mamy PB i jeżeli go przebiją to powinni spokojnie dojść do TP. JEżeli grałbym PA to musiałbym SL walnąć pod PB ale w ZL mogę ustawić zdecydowanie mniejszy SL.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Wracając jeszcze na chwilę do AUD/CAD lubie jak ma miejsce taka sytuacja jak teraz, czyli było wybicie na M15 chłopaki zrobili korektę, widać jakieś lekkie odrzucenia ceny i setup wydaje się być OK. Fakt, że późno jest ale pozycje zostawiam na noc. Nie wiem czy się uda czy nie ale ważne dla mnie jest że wąski SL, chcę grać UP i dostałem sygnał na UP z ZL M15, więc trza wchodzić :)

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

czerwinek:
Wiesz nie ma pewnie złotego środka ja sam gram od niedawna tą metodą. Ludzie pisali, że na wyższych interwałach czekać na potwierdzenie, to zawsze już ile pipsów mniej dla Ciebie. Jeżeli chodzi o Twoje wejście to wchodzisz przeciwko świecy momo, która się właśnie utworzyła, nie wiem ale wydaje się ryzykowane. Lepiej jakby cena teraz w dół zjechała i wtedy byś wszedł w longa. Chociaż niektrózy piszą że cena chodzi o jedenej do drugiej ZL i tak w kółko. Więc może również udało by się zagrać shorta i następnie longa
Dzięki za odpowiedź :)
Zdecydowanie wolę grać z prądem ;)
Jeżeli chodzi o Twoje wejście to wchodzisz przeciwko świecy momo, która się właśnie utworzyła, nie wiem ale wydaje się ryzykowane. Lepiej jakby cena teraz w dół zjechała i wtedy byś wszedł w longa. Chociaż niektrózy piszą że cena chodzi o jedenej do drugiej ZL i tak w kółko. Więc może również udało by się zagrać shorta i następnie longa
To która jest w tym przypadku ważniejsza? Lub która ma większe szanse na zadziałanie i dlaczego? :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

sp2ews pisze:To która jest w tym przypadku ważniejsza? Lub która ma większe szanse na zadziałanie i dlaczego?
I do not now :) trzeba obserwować rynek, po to jest R:R że jak dwa nie pójdą trady to 3 nadrobisz :)

Mam nadzieję, że nikt nie sugerował się moimi zagraniami na AUD/CAD gdyż wycięło na SLach :(

Nic szukamy kolejnych okazji :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzisiaj brak zagrań z ZL i chyba tak pozostanie wszystko to winna tego, że siedzę w dwóch głupich tradach i muszę jakoś z nich się wykaraskać :)

Ale na zrzucie chcę Wam pokazać jak cena fajnie na EUR/USD zachowywało się zgodnie z ZL dla M15.
Zobaczcie cena doszła do ZL1 i odbili w longa, następnie cena odbiła od ZL2 spadkowej, nastęnie cena doszła do ZL3 wzrostowej.
więc jak widać cena porusza się od jednej do drugiej ZL i tak w kółko. Oczywiście jeste masa pytań i wątpliwości, a czy tak dobrze wejść, a może tak lepiej a dlaczego tutaj,itd...
Zachęcam wszystkich do próbowania grać tę metodą i dzielenie się doświdczeniami. Myślę, że czasem jak człowiek nic nie kombinuje tylko wchodzi to co widzi na ZL to aż nie można uweirzyć, że cena tam zawraca i idzie do kolejnej ZL.
Czasem wydaje się to takie proste, że aż nie możliwe.... :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

czerwinek pisze:Zachęcam wszystkich do próbowania grać tę metodą
Chętnie bym spróbował, ale moja wiedza kończy się na tym, że ZL jest strefą położoną w jednej z połówek momentum, a owo jest świecą dwa razy większą niż poprzednia ;-) Mimo szczerych chęci i marnowania czasu na szukanie na forum, nie potrafię znaleźć uporządkowanej wiedzy na ten temat. Nawet mimo otrzymania od jednego z Forumowiczów (dzięki!) rozpiski na wykresach, nie potrafię załapać, kiedy w jaką pozycję wchodzić... Chyba musi jakaś klapka zaskoczyć, ale brak zapalnika ;-)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

czerwinek pisze:Dzisiaj brak zagrań z ZL
I właśnie na takie sytuacje należy mieć drugą "zapasową" strategię - np. ja stosuję zagranie na powrót do złamanego s/r - dzisiaj na edku pięknie się sprawdził.

czerwinek pisze:jak widać cena porusza się od jednej do drugiej ZL i tak w kółko
"Prawie" zawsze cena tak robi - "prawie" nigdy nie łamie zl bez uprzedniego chwilowego kotłowania przy niej.

czerwinek pisze: to aż nie można uweirzyć, że cena tam zawraca i idzie do kolejnej ZL.
Wczorajsze high to także ZL :D
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

Wirus pisze: (...) Mimo szczerych chęci i marnowania czasu na szukanie na forum, nie potrafię znaleźć uporządkowanej wiedzy na ten temat. (...)
Podpisuję się pod tym stwierdzeniem - naprawdę ciężko znaleźć cokolwiek zbiorczego na temat ZL. A szkoda, bo podejście ZL jest bardzo ciekawe :(

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

PipBoy pisze:
Wirus pisze: (...) Mimo szczerych chęci i marnowania czasu na szukanie na forum, nie potrafię znaleźć uporządkowanej wiedzy na ten temat. (...)
Podpisuję się pod tym stwierdzeniem - naprawdę ciężko znaleźć cokolwiek zbiorczego na temat ZL. A szkoda, bo podejście ZL jest bardzo ciekawe :(
Chłopaki mało kto ma taką wiedzę, ważne, że ktoś dał info, że tak coś jest w strategiach i ze to się sprawdza. Sam mam masę pytań czemu, dlaczego, a jak to się stało, itd..
Trzeba grać i próbować i zobaczyć czy to nam pasuje.
Ja próowałem się z ZL zmierzyć ponad rok temu i nic z tego nie kumałem. Teraz po roku wróciłem już nie wiem dlaczego czy z nudów czy z ciekawości i wydaje mi się że więcej rozumiem z tego ale nie wiem czemu.
Ja Wam nie mogę napisać jak to działa gdyż sam do końca nie wiem a nie chciałbym ewnetualnie krzywdzić kogoś kto wywyślił grać na ZL, bo mogę się ośmieszyć. Meotodą jest dawanie zrzutów pytanie na forum i od ziarnka do ziarnka może jakiegoś sysa samemu uda się zrobić :)
Dawajcie jakby co zrzuty i będziemy dyskutować.

ODPOWIEDZ