GMMA in Color

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

nie nie pips...tylko srednia WMA z danego okresu :) tzn np..WMA2 to nastepna srednia bedzie WMA4 przy step=2

Awatar użytkownika
fx123
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fx123 »

heh chyba w koncu załapałem o co chodzi ;P mówisz o odstępie miedzy okresami średnich. Mi chodziło o odstępy między wartościami średnich w pipsach, o wizualną reprezentację ich "rozchodzenia się".
W nastepnej wersji wskaznika dodam okresy srednich jako parametry zewnętrzne, tzn bedzie można ustawić okresy średnich jak sie chce ;)

Awatar użytkownika
spotforex
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: spotforex »

Yankee pisze:Bylbym wdzieczny, jakby ktos mi wytknal wszystkie bledy, czy mozna bylo przewidziec ze te 3 pozycje nie wejda?
1)Long na USD/JPY (111,70)
2)Short na GBP/USD (2,0437)
3)Long na USD/CAD (1,0091)

Na rysunkach sa momenty wejscia
Yankee - na USDJPY oraz USDCAD pojawienie się sygnału nie zostało potwierdzone przez przebicie ostatniego szczytu, natomiast GBPUSD - poprzedni ruch (Long) wyciągnął średnią 100 ładnie w górę, żeby otworzyć shorta średnia ta musi być skierowana w dół, na Twoim screenie dopiero sie prostowała, po prostu daj się jej załamać i leć razem z nią, to samo tyczy się pozycji Long, bierzesz tylko kiedy srednia 100 jest skierowana w górę i następują przebicia kolejnych szczytów.
Pozdrawiam serdecznie
---------------------------

basell
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: basell »

Taka uwaga a propo pozycji drugiej czyli 2)Short na GBP/USD (2,0437)
Po pierwsze dlaczego chciałeś wchodzić na 2,0437 to było dokładnie ostatnie minimum. Tak więc powinieneś wejść na 2,0435. A druga sprawa to miałeś tam sporo miejsca na zabezpieczenie pozycji. Następne minimum to 2,0421 więc miałeś 14 pipsów (- spread) na zabezpieczenie pozycji . Przy wykresie liniowym proponuje używać jeszcze jednego wskźnika (w załączeniu), który może wyjaśnić wiele sytuacji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

luka...18
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luka...18 »

Support_and_Resistance _ fajny wskaznik :) Ale czy dało by rade zamienic te kwadraciki w linie o grubosci np 3???

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

i na 4h gmma tez sie swietnie sprawdza + fibo = calkiem pokazne profity...szkoda ze czlowiek madry po czasie...ladny long moze byc z tego...1 wejscie dosc odwazne...

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

basell pisze:Taka uwaga a propo pozycji drugiej czyli 2)Short na GBP/USD (2,0437)
Po pierwsze dlaczego chciałeś wchodzić na 2,0437 to było dokładnie ostatnie minimum. Tak więc powinieneś wejść na 2,0435. A druga sprawa to miałeś tam sporo miejsca na zabezpieczenie pozycji. Następne minimum to 2,0421 więc miałeś 14 pipsów (- spread) na zabezpieczenie pozycji . Przy wykresie liniowym proponuje używać jeszcze jednego wskźnika (w załączeniu), który może wyjaśnić wiele sytuacji
Wszedlem na 2,04366 dokladnie, ale cena na wykresie byla juz ponizej minimum lokalnego (nie kupowalem przez order wiec wahania 1-2pips caly czas sie zdarzaja). Ale nie zmienia to faktu, ze gdzie bym nie wszedlto pozycja bylaby stratna - ponizej 2,0425 kurs byl zaledwie kilkanascie sekund chyba... A wskaznik, ktory zapodalem wskazywal wsparcie na 2,0444, wiec by tu nie pomogl (wskazuje ostatnie minimum,nawet jesli poprzednie bylo duzo glebsze, wiec jak ktos sie na tym zna to fajnie jakby to poprawil, bo wskaznik rzeczywiscie przydatny :))
SL w miedzyczasie ustawilem na 2,0449 - nie wiem czy to dobre zabezpieczenie, ale ogolnie wydaje mi sie ze daje sl za blisko, co w tym przypadku okazalo sie akurat dobre. Gdzie Ty postawilbys SL?
natomiast GBPUSD - poprzedni ruch (Long) wyciągnął średnią 100 ładnie w górę, żeby otworzyć shorta średnia ta musi być skierowana w dół, na Twoim screenie dopiero sie prostowała
Po przyblizeniu wykresu widac ze zaczela juz minimalnie opadac :P

Sorry, ze tak bronie tego wejscia, ale wydaje mi sie, ze zrobilem wszysko co trzeba, ale chyba nie mozna oczekiwac ze system da nam 100%? :wink:

A co do pozostalych wejsc to rzeczywiscie nie zaczekalem az przejdzie ekstremum, ale az zal patrzec jak pipsiory uciekaja...
Dzieki za pomoc

luka...18
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luka...18 »

Panowie jak ustawiacie Sl? Czasami jest tak ze dosc sporo sie wróci i dopiero pojedzie w dobra strone i przez to wywala mi pozycje :( przyglądając sie moim wejsciom zaóważylem ze bez sl poszło by lepiej ale wiadomo jak to jest niestosujac Stop Losa.

basell
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: basell »

he he bronić to nie ma za bardzo czego :lol: wolne średnie nie były jeszcze rozgrupowane a przy nagłej zmianie trendu to dla mnie warunek.
Zobacz sobie jak to wygląda na 1m . przy takiej sytuacji to ja sobie odpuszczam. Ale jak już wszedłaeś to miałeś przez moment +10 ja wtedy ustawiam na be +1, a na to było już parę minut. Jak się zamknie to czekam na kolejne wejście.
Jeżeli jednak nie zabezpieczyłem to masz tam taki moment , co dobrze widać na m1, że znowu zaczyna się kierować ku dołowi wtedy przesuwam sl 2 pip powyżej szczytu, co w tym przypadku byłoby 2,0438.
A co do pozostalych wejsc to rzeczywiscie nie zaczekalem az przejdzie ekstremum, ale az zal patrzec jak pipsiory uciekaja...
Mi jest bardziej żal patrzeć jak mi kasiora z konta ucieka :568:

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

basell pisze:wolne średnie nie były jeszcze rozgrupowane a przy nagłej zmianie trendu to dla mnie warunek.
To chyba zedko w takim razie otwierasz pozycje? Albo bardzo pozno?
basell pisze: Ale jak już wszedłaeś to miałeś przez moment +10 ja wtedy ustawiam na be +1, a na to było już parę minut. Jak się zamknie to czekam na kolejne wejście.
Jeżeli jednak nie zabezpieczyłem to masz tam taki moment , co dobrze widać na m1, że znowu zaczyna się kierować ku dołowi wtedy przesuwam sl 2 pip powyżej szczytu, co w tym przypadku byłoby 2,0438
Calkiem racjonalnie brzmi i wlasnie o takie odp mi chodzi :D
Bo nie mam jeszcze wypracowanych "procedur: i raczej ustawiam sl na czuja. Tyle ze zarowno przy tym czuju czesto dochodzi do takich sytuacji jak na rysuknku (Twoj system tez by tu zawiodl, ale tak jak napisales mozna wejsc ponownie :? )
basell pisze: Mi jest bardziej żal patrzeć jak mi kasiora z konta ucieka
W sumie racja :wink:
Panowie jak ustawiacie Sl
Dalaczam sie do pytania

ODPOWIEDZ