GMMA in Color
heh chyba w koncu załapałem o co chodzi ;P mówisz o odstępie miedzy okresami średnich. Mi chodziło o odstępy między wartościami średnich w pipsach, o wizualną reprezentację ich "rozchodzenia się".
W nastepnej wersji wskaznika dodam okresy srednich jako parametry zewnętrzne, tzn bedzie można ustawić okresy średnich jak sie chce
W nastepnej wersji wskaznika dodam okresy srednich jako parametry zewnętrzne, tzn bedzie można ustawić okresy średnich jak sie chce

Yankee - na USDJPY oraz USDCAD pojawienie się sygnału nie zostało potwierdzone przez przebicie ostatniego szczytu, natomiast GBPUSD - poprzedni ruch (Long) wyciągnął średnią 100 ładnie w górę, żeby otworzyć shorta średnia ta musi być skierowana w dół, na Twoim screenie dopiero sie prostowała, po prostu daj się jej załamać i leć razem z nią, to samo tyczy się pozycji Long, bierzesz tylko kiedy srednia 100 jest skierowana w górę i następują przebicia kolejnych szczytów.Yankee pisze:Bylbym wdzieczny, jakby ktos mi wytknal wszystkie bledy, czy mozna bylo przewidziec ze te 3 pozycje nie wejda?
1)Long na USD/JPY (111,70)
2)Short na GBP/USD (2,0437)
3)Long na USD/CAD (1,0091)
Na rysunkach sa momenty wejscia
Pozdrawiam serdecznie
---------------------------
---------------------------
Taka uwaga a propo pozycji drugiej czyli 2)Short na GBP/USD (2,0437)
Po pierwsze dlaczego chciałeś wchodzić na 2,0437 to było dokładnie ostatnie minimum. Tak więc powinieneś wejść na 2,0435. A druga sprawa to miałeś tam sporo miejsca na zabezpieczenie pozycji. Następne minimum to 2,0421 więc miałeś 14 pipsów (- spread) na zabezpieczenie pozycji . Przy wykresie liniowym proponuje używać jeszcze jednego wskźnika (w załączeniu), który może wyjaśnić wiele sytuacji
Po pierwsze dlaczego chciałeś wchodzić na 2,0437 to było dokładnie ostatnie minimum. Tak więc powinieneś wejść na 2,0435. A druga sprawa to miałeś tam sporo miejsca na zabezpieczenie pozycji. Następne minimum to 2,0421 więc miałeś 14 pipsów (- spread) na zabezpieczenie pozycji . Przy wykresie liniowym proponuje używać jeszcze jednego wskźnika (w załączeniu), który może wyjaśnić wiele sytuacji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszedlem na 2,04366 dokladnie, ale cena na wykresie byla juz ponizej minimum lokalnego (nie kupowalem przez order wiec wahania 1-2pips caly czas sie zdarzaja). Ale nie zmienia to faktu, ze gdzie bym nie wszedlto pozycja bylaby stratna - ponizej 2,0425 kurs byl zaledwie kilkanascie sekund chyba... A wskaznik, ktory zapodalem wskazywal wsparcie na 2,0444, wiec by tu nie pomogl (wskazuje ostatnie minimum,nawet jesli poprzednie bylo duzo glebsze, wiec jak ktos sie na tym zna to fajnie jakby to poprawil, bo wskaznik rzeczywiscie przydatnybasell pisze:Taka uwaga a propo pozycji drugiej czyli 2)Short na GBP/USD (2,0437)

SL w miedzyczasie ustawilem na 2,0449 - nie wiem czy to dobre zabezpieczenie, ale ogolnie wydaje mi sie ze daje sl za blisko, co w tym przypadku okazalo sie akurat dobre. Gdzie Ty postawilbys SL?
Po przyblizeniu wykresu widac ze zaczela juz minimalnie opadacnatomiast GBPUSD - poprzedni ruch (Long) wyciągnął średnią 100 ładnie w górę, żeby otworzyć shorta średnia ta musi być skierowana w dół, na Twoim screenie dopiero sie prostowała

Sorry, ze tak bronie tego wejscia, ale wydaje mi sie, ze zrobilem wszysko co trzeba, ale chyba nie mozna oczekiwac ze system da nam 100%?

A co do pozostalych wejsc to rzeczywiscie nie zaczekalem az przejdzie ekstremum, ale az zal patrzec jak pipsiory uciekaja...
Dzieki za pomoc
he he bronić to nie ma za bardzo czego
wolne średnie nie były jeszcze rozgrupowane a przy nagłej zmianie trendu to dla mnie warunek.
Zobacz sobie jak to wygląda na 1m . przy takiej sytuacji to ja sobie odpuszczam. Ale jak już wszedłaeś to miałeś przez moment +10 ja wtedy ustawiam na be +1, a na to było już parę minut. Jak się zamknie to czekam na kolejne wejście.
Jeżeli jednak nie zabezpieczyłem to masz tam taki moment , co dobrze widać na m1, że znowu zaczyna się kierować ku dołowi wtedy przesuwam sl 2 pip powyżej szczytu, co w tym przypadku byłoby 2,0438.

Zobacz sobie jak to wygląda na 1m . przy takiej sytuacji to ja sobie odpuszczam. Ale jak już wszedłaeś to miałeś przez moment +10 ja wtedy ustawiam na be +1, a na to było już parę minut. Jak się zamknie to czekam na kolejne wejście.
Jeżeli jednak nie zabezpieczyłem to masz tam taki moment , co dobrze widać na m1, że znowu zaczyna się kierować ku dołowi wtedy przesuwam sl 2 pip powyżej szczytu, co w tym przypadku byłoby 2,0438.
Mi jest bardziej żal patrzeć jak mi kasiora z konta uciekaA co do pozostalych wejsc to rzeczywiscie nie zaczekalem az przejdzie ekstremum, ale az zal patrzec jak pipsiory uciekaja...

To chyba zedko w takim razie otwierasz pozycje? Albo bardzo pozno?basell pisze:wolne średnie nie były jeszcze rozgrupowane a przy nagłej zmianie trendu to dla mnie warunek.
Calkiem racjonalnie brzmi i wlasnie o takie odp mi chodzibasell pisze: Ale jak już wszedłaeś to miałeś przez moment +10 ja wtedy ustawiam na be +1, a na to było już parę minut. Jak się zamknie to czekam na kolejne wejście.
Jeżeli jednak nie zabezpieczyłem to masz tam taki moment , co dobrze widać na m1, że znowu zaczyna się kierować ku dołowi wtedy przesuwam sl 2 pip powyżej szczytu, co w tym przypadku byłoby 2,0438

Bo nie mam jeszcze wypracowanych "procedur: i raczej ustawiam sl na czuja. Tyle ze zarowno przy tym czuju czesto dochodzi do takich sytuacji jak na rysuknku (Twoj system tez by tu zawiodl, ale tak jak napisales mozna wejsc ponownie

W sumie racjabasell pisze: Mi jest bardziej żal patrzeć jak mi kasiora z konta ucieka

Dalaczam sie do pytaniaPanowie jak ustawiacie Sl
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.