Zbieram na chleb

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Podsumowanie tygodnia:

-86 pips. Dziwię się, że tylko tyle, przy tym co ja w tym tygodniu odpierdalałem :lol: :lol:

Te 86 pips, to najlepiej wydane 27PLN w moim życiu. Dawno nie nauczyłem tyle, co w tym tygodniu.

Wnioski:
-więcej cierpliwości
-siedze na dupie i czekam na jakąś okazje. Od przyszłego tygodnia przysięgam: żadnego grania kiedy nie ma czego grać. Teraz już się nauczyłem, że jeżeli rynek nie daje żadnej okazji do zarobku - poczekaj godzine, cztery, osiem lub jeden dzień - w końcu pojawi się jakiś ciekawy setup
-Dokonałem w tym tygodniu wielu bardzo ciekawych obserwacji. Wynika z nich przede wszystkim, że z trejdowaniem nie należy się spieszyć. Nic na łapu capu.

W tym tygodniu zamknąłem największego trejda w mojej historii +125 pips.
W pewnym momencie na liczniku było już nawet pod 150 pips
:shock:

Kiedyś nie wyobrażałem sobie, że kiedykolwiek dam radę osiągnąć tyle na liczniku

I na koniec dnia tekst który mnie rozjebał na łopatki. Cytat stąd: http://fxmonster.pl/2012/02/13/wszystko ... no-prawda/

"Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę."
:D :D

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Ostatni tydzień oczywiście na.... minus 8)

Kolejny tydzień nauki i kolejne wnioski.

Wyrzuciłem z puli par na których gram wszystkie ezgotyki.
Powodem są spready, które same w sobie zjadają mi pół konta, nie mówiąc już o stop-lossach do nich ustawianych 8)
Poza tym, ruchy na tych parach nie są większe niż na majorsach, a do tego poruszają się zazwyczaj pod dyktando majorsów.

Ograniczyłem się do takich par jak:
Edek
Kabel
Kangur
Kiwi
Kanadyjczyk
EURGBP
GPBCHF (raczej z sentymentu, czasem coś zagram jak się trafi układ z perspektywami)
oraz: USD, EUR, GBP w parze z Jenem.

Wszystkie pary typu: GBPAUD, EURCAD, EURAUD czy inne kosmosy o których pewnie mało kto nawet słyszał, wyleciały z mojego koszyka walut :)

Ogólnie nauczyłem się już całkiem nieźle wchodzić w transakcje, bardzo duża część moich wejść od razu przechodzi na +.
Największym moim problemem, jest domykanie profitu. Nie umiem odpowiednio domknąć transakcji na +, zawsze czekam aż poleci jeszcze dalej i jeszcze niżej, jak zwykle licząc na pierdylion pipsów w każdej transakcji. Niestety zbyt często kończy się to na BE.

Niektórzy mówią, że cierpliwość na FX, to klucz do wszystkiego. W moim przypadku działa tylko w 50%. Cierpliwość przy wchodzeniu w transakcje procentuje, natomiast nadmiar cierpliwości przy czekaniu na profit minusuje

Cel na najbliższe tygodnie: nauczyć się domykać profit. 8)
Cel na najbliższe 2 miesiące: chata z basenem i Lambo Gallardo w garażu.

Od przyszłego tygodnia postaram się zamiast smętów, wrzucać tutaj zagrania :D

uefaforex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uefaforex »

w 2 miechy to ty bedziesz mial z 5 takich willi z basenem :D
a zamykanie pozycji przyjdzie z czasem.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Patyk89 pisze:Największym moim problemem, jest domykanie profitu. Nie umiem odpowiednio domknąć transakcji na +, zawsze czekam aż poleci jeszcze dalej i jeszcze niżej
Ustaw sobie stały TP i nie dotykaj. Jak zamknie, a będziesz uważał, że jest jeszcze potencjał, to otworzysz następną transakcję. Zresztą kto Ci każe wyłapywać wszystkie pi psy w okolicy? ;-)

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Wirus, stały TP odpada - nie pasuje do mojego stylu gry/strategii.

W moim przypadku obserwuje cene i jej zachowanie mówi mi kiedy powinienem zamknać transakcje. Niestety często kiedy przychodzi już czas na kliknięcie siedzę i zaklinam wykres żeby poleciał dalej w moją stronę. :lol: :lol: :lol:
Muszę się tego nawyku wyzbyć i wtedy powinno być ok.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Ostatnie dni to próba grania na m5tkach i próba szybkiego łapania początków odbić/trendów. Oczywiście każdy trejd w zamyśle miał być na pierdylion pipsów i oczywiście skończyło się to katastrofą :lol:

Do tego kolejne kilka transakcji gdzie +30 pips schodzę na 0 lub -

Chociaż są postępy, bo jednego trejda udało mi się zamknąć na 27 pips, nie czekając aż osiągnie miliard pipsów na h1 :roll: :roll:

Tak czy siak, muszę się odblokować wewnętrznie i uświadomić sobie, że 30 pips to nie jest mało i nie zawsze warto czekać aż wejdzie na 100 czy chociażby 50 pips.

http://pl.memgenerator.pl/mem-image/gap ... -pl-ffffff

Tak bym podsumował ostatnie dni 8)

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Ok. Zdaje się, że mój system/strategia zaczyna się klarować. Jest jak rzeźba - z grubsza ociosany, ale wymaga wyszlifowania, dogładzenia itp 8)

Ostatnie 2 tygodnie to wejścia zgodne z założeniami mojego sysa. Oba tygodnie zakończyłem na +.

Teraz dalej dopracowujemy sysa, dajemy czas mu podziałać, trzepiemy statystykę - żeby mieć pewność, że ostatnie 2 tygodnie to nie przypadek. Myślę, że najbliższe 2 miesiące dadzą wstępną odpowiedź, jak sprawdza się strategia.

Od dzisiaj/jutra wejścia live.

Dzisiejszych już dokonanych wejść nie chce mi się wrzucać, bo mnie chyba krew zaleje. Na proficie 40pips, wycięło mi BE 1-2 pipsami i poszybowało w kosmos :roll:
Czyli standardzik, prawa murphyego wieczne żywe 8)
A chciałem być taki cierpliwy i w ogóle, pozwolić zyskom rosnąć :(
Chuj, następnym razem jak nie ma pionowej krechy na 100 pips to to pierdole, biore moje 40 pips i spierdalam :roll:
Nie ma co sobie nerwów psuć na korektach :roll:

Pzdr

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

PS:

http://www.youtube.com/watch?v=LlKkds2L ... r_embedded

Zbieram na taką zabawkę.

Na mikrolotach, może to trochę zająć, ale spoko
Przynajmniej sys ponabija statystyki 8)