Jestem 'inwestorem' czyli waluty BEZ dźwigni

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy ten temat jest dla Ciebie wartościowy?

Tak
5
26%
Nie
11
58%
Nie mam zdania
3
16%

Liczba głosów: 19

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Masz na mysli mm bo ecn chce zebys wygrywal jak najwiecej I gral jak najdluzej bo zarabiaja na commisions
Tak, MM. Natomiast ECN również pozwala stosować dźwignię. Co ciekawe jednak ECN (np. Dukas Europe) zacieśnia nieco zasady używania dźwigni.
Moim zdaniem bez sensu.... idąc tropem Twojego sposobu po co sprzedawać 2,2 km od chaty:
1. weź sobie za cel najbliższy kantor w co najmniej 50 km od chaty
2. jedz tam rowerem ale tylko wtedy gdy pada deszcz ale pamiętaj żadnych przerzutek w rowerze (bo to już dźwignia)
Bo widzę że idziesz na łatwiznę
Przykro mi, ale nie rozumiem, więc się nie odniosę rzeczowo :).
Jeśli chodzi Ci o pewną groteskowość, to cieszę się, że ją doceniasz.
Jeśli chodzi Ci o to, że gra bez dźwigni jest niepotrzebnym utrudnianiem sobie życia, to rozumiem, że nie wiesz czemu ona ma służyć i skąd się wzięła. Bynajmniej nie po to, żebyśmy (Ty i ja) zostali milionerami w krótkim czasie ;).

Pozdrawiam serdecznie
M.

PS. Nie jestem wrogiem dźwigni, ale w tym wątku pragnę obejść się bez niej. Uważam ją za niebezpieczną o tyle o ile potrafi zwieść i opętać gracza wizją szybkiego zysku - możliwość kontroli znacznie większego kapitału niż ten, który się posiada. Niestety jest to broń obusieczna, a taką należy umieć machać, żeby się nie pokaleczyć.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Zastanawia mnie jedno, czy Ty w ogóle masz zamiar zarabiać ? Jesli robisz to dla zabawy to ok, ale jeśli nie, to albo coś zmień w swoim podejściu albo daj spokój sobie z FX. Skaczesz jak dziwka systemowa, od jednego alfonsa do drugiego. Zostań przy jednym :-) . A tak na serio, skup się na jednej parze, jednym systemie. Dźwignia kolego to najlepsze co może spotkać tradera. Jest neutralna, albo ją wykorzystasz albo nie .

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

W Oandzie masz mozliwosc skladania depozytu w nastepujacych walutach:

Australian Dollar (AUD)
Canadian Dollar (CAD)
Euro (EUR)
Great Britain Pound (GBP)
Hong Kong Dollar (HKD)
Japanese Yen (JPY)
Singapore Dollar (SGD)
Swiss Franc (CHF)
US Dollar (USD)

Mozesz przwewalutowywac konto w biegu na kazda z tych walut po normalnej cenie. Troche lepsze wyjscie niz bieganie do kantora IMO :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Gdzie tu sens gdzie logika? :)

przekombinowane moim zdaniem, lepiej grać na mikrolotach jak chcesz grać "bez dźwigni", może będzie te 3100 zamiast 2000 ale i tak nie zaliczysz MC grając max 0,01, a "kantor" będziesz miał w domku ;)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Microbi pisze:Zastanawia mnie jedno, czy Ty w ogóle masz zamiar zarabiać ? Jesli robisz to dla zabawy to ok, ale jeśli nie, to albo coś zmień w swoim podejściu albo daj spokój sobie z FX.
Miałem zamiar zarabiać, ale już się nie łudzę. Tak, postanowiłem zrobić to dla zabawy, jak wpadnie parę groszy, to nawet lepiej :). Umieściłem ten temat tutaj, ponieważ sądziłem, że jest to swego rodzaju ciekawostka. Widocznie się pomyliłem. Poproszę moderację o umieszczenie ankiety. I niech lud zdecyduje. Ja sobie mogę to wszystko równie dobrze w notesiku zapisywać.

Co do alfonsów i tych spraw, to są mocne słowa. Nie uważam się za systemową dziwkę. W swojej krótkiej karierze, nie licząc przelotnych romansów, stosowałem dwa systemy. Może zbyt krótko, pewnie z błędami, a może bez przekonania. Widocznie brakło odpowiedniego mentoringu i zaważył fakt, że nie doszedłem do nich sam - brak dogłębnego zrozumienia.
(...) A tak na serio, skup się na jednej parze, jednym systemie. Dźwignia kolego to najlepsze co może spotkać tradera. Jest neutralna, albo ją wykorzystasz albo nie .
Nie zarzucam dźwigni całkowicie. Nadal się uczę i testuję. A pieniążki może coś zarobią przez ten czas :) coby nie leżały i nie kisiły się.

Pozdrawiam
Marcin

PS. Proszę moderatora o dodanie ankiety do wątku z pytaniem:
Czy ten temat jest dla Ciebie wartościowy?
a) tak
b) nie
c) nie mam zdania

Z góry dziękuję!

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ink. pisze:Gdzie tu sens gdzie logika? :)

przekombinowane moim zdaniem, lepiej grać na mikrolotach jak chcesz grać "bez dźwigni", może będzie te 3100 zamiast 2000 ale i tak nie zaliczysz MC grając max 0,01, a "kantor" będziesz miał w domku ;)
Hahaha widzę, że straszne kontrowersje wzbudził ten kantor :lol:

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Może dlatego że z natury jestem leniem ;) ogolnie pomysł inwestowania bez dziwngi moim zdaniem jest super bo to właśnie dzwignia jest przyczyną niepowodzeń 95% trejderów, zauważ że np na GPW zarabia dużo dużo więcej osób, pytanie brzmi czy dlatego że rynek jest inny czy może dlatego że nie ma dzwigni?, moim zdaniem to dźwignia, bo razcej ciężko zaliczyć MC gdy cena spadnie o 0,01% a na FX można ;)

Awatar użytkownika
Halflife
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Halflife »

moim zdaniem to dźwignia, bo razcej ciężko zaliczyć MC gdy cena spadnie o 0,01% a na FX można
Równie dobrze można winić nóż o to, że ktoś się skaleczył.

Ink. pisze:na GPW zarabia dużo dużo więcej osób
Skąd pomysł, że dużo dużo więcej? Jeśli to prawda to odstawiałbym dwa wytłumaczenia.

1. Procentowo więcej osób zarabia, ale to są zarobki dużo mniejsze niż na FX np. w rok tyle ile dobry FX trader w miesiąc. Kiedyś czytałem jedno z forów o GPW i pamiętam, że panowało tam przekonanie, że 20% rocznie to mistrzostwo świata i nie da się więcej.

2.Na akcja gra się z reguły w średnim/dłuższym terminie. Podejrzewam, że wiele osób z tego forum zarabiałoby gdyby rzuciło daytrading i katowanie M5-tek i przeniosło się np. na H4 w perspektywie co najmniej kilkudniowej.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dyskutujcie proszę śmiało i bez skrępowania :).

W międzyczasie pokusiłem się o rysunki dla EUR PLN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

Stforex pisze:eur pln d1.gif
rysujesz fibo ze zlej strony :/

ODPOWIEDZ