Wirus pisze:
Też kiedyś miałem taki pomysł, (...) ale nie miałem cierpliwości, za wolno to wszystko się działo. W porównaniu z foreksem jest to o tyle bez sensu, że spread jest kosmiczny. Nie lepiej dalej grać na foreksie, tylko na mikrolotach? Jeśli wpłacisz ~3100 zł depozytu, to będzie jakbyś kupił w realu $1000, więc tyle samo możesz kupić na foreksie - 0,01 lota. Pozwoli Ci to wytrzymać duże ruchy ;-)
Nie, ponieważ:
- nie mam 3100 zł, a 2000 zł,
- chcę mieć komfort psychiczny

- SWAP
- Stop out 20 oraz MC 30%
- dodatkowym atutem w tym momencie będzie dla mnie fizyczne posiadanie tych środków,
- oraz nieskrępowany dostęp do części środków w miarę potrzeby
- z założenia czas nie gra tutaj roli, więc nie biorę go pod uwagę.
No tak, miały być uwagi ;-)
- spread jest zabójczy;
- w różnych kantorach są różne ceny, więc możesz się trochę nabiegać, ale to samo zdrowie;
- możesz negocjować cenę - najczęściej da się zyskać 2-3 grosze na $1;
- nie wiem czy nie będą lepsze kantory internetowe?
- Bez przesady z tą zabójczością. Spory ale do przełknięcia.

- Trochę siedzę w branży z racji mojej byłej działalności gospodarczej. Mam kilka fajnych miejscówek upatrzone

- Ponegocjuję trochę

- dzięki za pomysł. W sumie nie brałem ich pod uwagę, bo nigdy z nich nie korzystałem. Może czas zacząć.
Np. Cinkciarz ma na Polodolarze 0.0125 spread'u, a Admiral 0.0052. Więc różnica nie jest aż tak straszna.
Ten "trójkąt" na wykresie, to dla mnie kanał, nie trójkąt ;-)
Czy w tej sytuacji zmienia to cokolwiek?
Cadermo pisze:
Po drugie lewar nie jest Twoim wrogiem. Nie wiem czemu wybrałeś taką drogę . Inwestuj 1-5 % na pozycję i będzie ok. Lewar nie jest niczym złym jeśli umie się dobrze dobrać pozycję do kapitału.
Chyba że się nie umie

. Lewar jest zły o tyle, o ile stwarza możliwość ryzykownego zarządzania kapitałem. Zgadzam się, że dopóki się z tego nie korzysta, to jest ok.
rabit pisze:Ajaki problem zalozyc konto z mniejsza dzwignia ?
W tym wypadku mówimy o 1:1 (brak dźwigni). 1 lot = 100 000 jednostek waluty bazowej przemnożone przez 0,01 lota (minimalna wielkość pozycji) = 1 000 jednostek waluty bazowej. Nie mam tyle. Ponadto nie mógłbym zamykać takiej pozycji częściami.
Cadermo pisze:Ajaki problem zalozyc konto z mniejsza dzwignia ?
Tyle lewar nie ma tu nic do gadania ...Tu ma do gadania wielkość pozycji. Trzeba ją odpowiednio ustawić pod swój kapitał i tyle

Zatem zbyt mały mam kapitał do minimalnej wielkości pozycji u brokerów detalicznych. Ich nie interesują gracze w tym stylu. Ich recepta dla klienta, to "graj szybko-trać szybko".
Pozdrawiam serdecznie.