Fibo zawsze w kierunku ruchu. Choć są szkoły, które mówią, że to nie ma znaczenia, wystarczy popatrzeć na liczby Fibonacciego ;-)
Jest jeszcze jedna wada, o której nie wspomniałem. Niestety, mając 2000 zł możesz tylko kupić walutę, nie możesz jej sprzedać, jak na foreksie... Jeśli z analizy wyjdzie Ci, że cena będzie spadać, to co zrobisz?
Jestem 'inwestorem' czyli waluty BEZ dźwigni
Świece japońskie: http://forex-nawigator.biz/forum/swiece ... ml#p527248
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Filmy: youtube.com/user/WirusFX
Forum: http://forex-nawigator.biz/forum/linki- ... ml#p520592
Poziomy Fibo rozkładają się symetrycznie względem 50%.
Niestety o prawidłowym umieszczaniu Fibo nie znalazłem zbyt wiele w internecie, stąd eksperymentuję. W kierunku którego ruchu zatem???
Zważ, ze kiedy kupujesz EUR USD mając u broka konto złotówkowe, wykonujesz niejako dwie transakcje - kupujesz USD za PLN, a potem za USD kupujesz EUR. Sprzedając kupujesz EUR za PLN, a potem sprzedajesz EUR za USD.
W przypadku tego dziennika posiadam już jedną z walut. Dlatego jeśli mając złotówki będę chciał sprzedać EUR, to po prostu zostanę przy złotówkach
. Póki EUR PLN spada, a ja mam PLN, to automatycznie zyskuję. Warunek jest taki, że po odbiciu kupię EUR i poczekam aż wzrośnie.
Niestety o prawidłowym umieszczaniu Fibo nie znalazłem zbyt wiele w internecie, stąd eksperymentuję. W kierunku którego ruchu zatem???
Problem jest tylko pozorny.Jest jeszcze jedna wada, o której nie wspomniałem. Niestety, mając 2000 zł możesz tylko kupić walutę, nie możesz jej sprzedać, jak na foreksie... Jeśli z analizy wyjdzie Ci, że cena będzie spadać, to co zrobisz?
Zważ, ze kiedy kupujesz EUR USD mając u broka konto złotówkowe, wykonujesz niejako dwie transakcje - kupujesz USD za PLN, a potem za USD kupujesz EUR. Sprzedając kupujesz EUR za PLN, a potem sprzedajesz EUR za USD.
W przypadku tego dziennika posiadam już jedną z walut. Dlatego jeśli mając złotówki będę chciał sprzedać EUR, to po prostu zostanę przy złotówkach

Niby sie nie zgadzasz a sie zgadzaszHalflife pisze:Równie dobrze można winić nóż o to, że ktoś się skaleczył.moim zdaniem to dźwignia, bo razcej ciężko zaliczyć MC gdy cena spadnie o 0,01% a na FX można
Skąd pomysł, że dużo dużo więcej? Jeśli to prawda to odstawiałbym dwa wytłumaczenia.Ink. pisze:na GPW zarabia dużo dużo więcej osób
1. Procentowo więcej osób zarabia, ale to są zarobki dużo mniejsze niż na FX np. w rok tyle ile dobry FX trader w miesiąc. Kiedyś czytałem jedno z forów o GPW i pamiętam, że panowało tam przekonanie, że 20% rocznie to mistrzostwo świata i nie da się więcej.
2.Na akcja gra się z reguły w średnim/dłuższym terminie. Podejrzewam, że wiele osób z tego forum zarabiałoby gdyby rzuciło daytrading i katowanie M5-tek i przeniosło się np. na H4 w perspektywie co najmniej kilkudniowej.

Idąc twoim porownaniem ze dźwignią jest jak nóż, prawda, pomaga jesli ktoś wie jak sie nim posługiwać, ale początkujący trejder jest jak dziecko, a swojemu dziecku dał byś nóż i powiedział "idź sie pobawić" ?

Ad2 to jest druga przyczyna niepowodzeń, ślepe rzucanie sie na M1, m1 jest ok ale tylko dla doświadczonych trejderow
Czemu nie , ale tylko wtedy gdyby to byla wirtualna gra . Proponowalem juz dla Stforex demo i dopuki nie bedzie mial stalego plusa na koncie po kilku miesiacach to nie ma co wracac na real , kolega jednak idzie w inna dziwna strategie .Ink. pisze:Idąc twoim porownaniem ze dźwignią jest jak nóż, prawda, pomaga jesli ktoś wie jak sie nim posługiwać, ale początkujący trejder jest jak dziecko, a swojemu dziecku dał byś nóż i powiedział "idź sie pobawić" ?

Ze mnie dupa nie trejder!!! 

no niestety nieStforex pisze:Poziomy Fibo rozkładają się symetrycznie względem 50%.

symetryczne sa tylko 38,2 i 61,8..cala reszta juz nie
symetrycznym do 23,6 powinien by 76,4...takiego poziomu niestety nie ma...ewentualnie jest 78,6 ale nie jest specjalnie respektowany i szeroko znany

(chociaz oczywiscie czasami i on "idealnie" sie sprawdza)
fibo kreslisz od poczatku ruchu do konca...Stforex pisze: Niestety o prawidłowym umieszczaniu Fibo nie znalazłem zbyt wiele w internecie, stąd eksperymentuję. W kierunku którego ruchu zatem???
na poczatku ruchu masz 100%...na koncu masz 0%
nie jestem specjalnie uzdolnionym grafikiem ale mam nadzieje ze moj rysunek z painta nieco wyjasni

powodzenia

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Warto wspomnieć też że nie ma czegoś takiego jak fibo 50%seba pisze:symetrycznym do 23,6 powinien by 76,4...takiego poziomu niestety nie ma...ewentualnie jest 78,6 ale nie jest specjalnie respektowany i szeroko znany

"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Ink. zgadzam sie w 100%
seba mily gest , jak zwykle . Skoro probujesz pomoc koledze to dodam cos od siebie http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost5320378
Pozdrawiam .

seba mily gest , jak zwykle . Skoro probujesz pomoc koledze to dodam cos od siebie http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost5320378
Pozdrawiam .
Ze mnie dupa nie trejder!!! 

hehe...no wlasnie nie ma ale bardzo czesto sie sprawdza...daromanchester pisze:Warto wspomnieć też że nie ma czegoś takiego jak fibo 50%
tak samo jak nie ma fibo 30% a tez czasami daje rade
(ale z moich obserwacji juz nie tak czesto)
dwa screeny z ostatnich dni:

fibo bardzo fajne narzedzie..a na historii to juz wogole hehe
np mozna spojrzec na wykres i powiedziec sobie
"jakbym przewidzial ze kurs sie odbije 3 razy od poziomu 44,7 to bym dzis juz jezdzil volvo po teneryfie"

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Stforex daj se spokój bo to totalnie bez sensu co ty zamierzasz robić Ty chcesz kupować walutę przy minimalnie 500-krotnym spredzie niż pozostali uczestnicy tego forum na znacznie przewidywalnych walutach niż crossy z PLN ? Chcesz się bawić w coś co da Ci gówno nie zysk na przestrzeni roku zawrzesz może 2-3 transakcje zarabiając może 5-10%. Gdybyś miał ze 200-400K to powinieneś o tym myśleć a tak te 2 K to sobie na lokatę włóż... poz tym jak boisz się dźwigni to co na FX szukasz.... S/R ? do każdego musisz dołożyć 1500pip spread... ? WTF ?
"If music is dying musicians are killing it" - MP