Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Przecież wystarczy skopiować historię do excela, wrzucałem szablon. Resztę sam przelicza...

Awatar użytkownika
cyklon
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cyklon »

Ale denerwuje mnie to, że ja gram ostrożnie i nie wypłacam pieniędzy, żeby można było grać cały czas większymi pozycjami, a tak będę musiał wypłacić 19%, żeby zapłacić podatek i jednocześnie obniżyć ilość inwestowanych pieniędzy, czyli tak około miesiąca w plecy. :(
I nic z tego nie będę miał.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Ehh chłopaki, ale robicie problem.

Są jak zawsze 2 drogi. Jak będziesz sie rozliczał to niestety musisz wszystko przeliczać na pln... wiec nic nie zrobisz. Jak chcesz 2 opcję to napisz do mnie PW.

andrej
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: andrej »

Na stronie http://www.forextradesystem.com/pl/ jest podany Kalkulator podatkowy FX można szybciej i prościej wyliczyć . Tylko dla US lepiej to wszystko mieć wyliczone w Excelu. Jak wyliczyć przychód wiem ale co wpisać w rubrykę koszt uzyskania przychodów i jak to wyliczyć to mam problem. Nie chodzi mi okoszty związane z przelewami , internetem tylko o koszty z pliku "Statement.htm"

fievral
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: fievral »

eddek pisze:Dostałem informację, że Admiral dzisiaj nie zrobi zestawienia transakcji, tylko w przyszłym tygodniu udostępnią aplikację do samodzielnego zrobienia zestawienia.
No to niezle nie tak dawno dzwonilem do nich i powiedzieli mi ze bedzie zestawienie do konca lutego a teraz cos takiego :x

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

andrej pisze:Na stronie http://www.forextradesystem.com/pl/ jest podany Kalkulator podatkowy FX można szybciej i prościej wyliczyć . Tylko dla US lepiej to wszystko mieć wyliczone w Excelu. Jak wyliczyć przychód wiem ale co wpisać w rubrykę koszt uzyskania przychodów i jak to wyliczyć to mam problem. Nie chodzi mi okoszty związane z przelewami , internetem tylko o koszty z pliku "Statement.htm"
Koszt uzyskania przychodu to masz depozyt + wszystkie straty, ujemne swapy

depozyt 5 000
1. -100
2. 55
3 250
4. -25
5. 60
6. 20 swap -1
7. -30 swap -3

Prosta kalkulacja:

koszty : 100+25+30+4 = 159

przychody : 55+250+60+20 = 385

Sumujesz wartość przychodów i początkowego stanu depozytu : 5385,
od tego odejmujesz koszty plus własny wkład - 5159 zł

różnica to dochód ( 226) i to podlega opodatkowaniu.

W picie 8C wartość 5385 wpisane będziesz miał w część F poz. 49,
a w jako koszt -5159 część F poz. 50.

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

Phoenix_phx pisze:

depozyt 5 000
1. -100
2. 55
3 250
4. -25
5. 60
6. 20 swap -1
7. -30 swap -3

Prosta kalkulacja:

Od kiedy depozyt jest przychodem ?

Phoenix_phx pisze:
W picie 8C wartość 5385 wpisane będziesz miał w część F poz. 49,
a w jako koszt -5159 część F poz. 50.
Który polski broker wystawiający PIT 8C takie głupoty wypisuje i zalicza depozyt jako przychód oraz koszt przychodu ?

andrej pisze:Jak wyliczyć przychód wiem ale co wpisać w rubrykę koszt uzyskania przychodów i jak to wyliczyć to mam problem. Nie chodzi mi okoszty związane z przelewami , internetem tylko o koszty z pliku "Statement.htm"
Jeśli dostałeś PIT-8C od polskiego brokera to koszta z pliku statement są już wyliczone w pozycji 50.

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

Kosztem uzyskania przychodu jest to co wydajesz na otwarcie pozycji. Jak otwierasz pozycję to widzisz na rachunku konkretna kwotę wydaną, zablokowaną, zdepozytowaną..jak kolwiek zwali. Przychodem jest to co przybywa na rachunku po zamknięciu pozycji (czyli zablokowana/wydana wcześniej suma pomniejszona/powiększona o ewentualną stratę/zysk z operacji).
Dochodem w danej jednostce czasu jest pozytywny wynik działania: przychód - koszt uzyskania przychodu. Stratą jest ujemny wynik działania przychód - koszt uzyskania.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

casper pisze:
Phoenix_phx pisze:

depozyt 5 000
1. -100
2. 55
3 250
4. -25
5. 60
6. 20 swap -1
7. -30 swap -3

Prosta kalkulacja:

Od kiedy depozyt jest przychodem ?
Od wtedy kiedy nie umiesz czytać. To jest metoda rozrachunkowa.. Nie chce mi się pisać łopatologicznie książki krok po kroku. Masz różne metody rozrachunkowe. Możesz uwzględnić kapitał początkowy lub nie, wynik będziesz miał ten sam. Napisałem część w której sumuje koszty i przychody. W następnej masz rozrachunek w ujęciu całościowym z uwzględnieniem kapitału początkowego. A dla US to ma znaczenie skąd masz nakład, bo chyba zdajesz sobie sprawę, że wcześniej musiałeś wypracować hajs na obrót kapitałem ? Jedynie wyjątkiem jest zbycie akcji pracowniczych, otrzymanych jako wynagrodzenie.

Kolejna sprawa to jest rozliczanie kilku lat. Chciałbym zobaczyć Twoja minę jak bys rozliczał akcje skupowane przez kilka lat, które sprzedasz w jednym roku, bez uwzględnienia początkowego depozytu. Poczytaj interpretacje podatkowe to dowiesz się o rożnych cudach. Dlatego lepiej jest wpisać.

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

Phoenix_phx pisze: Od wtedy kiedy nie umiesz czytać. To jest metoda rozrachunkowa.. Nie chce mi się pisać łopatologicznie książki krok po kroku. Masz różne metody rozrachunkowe. Możesz uwzględnić kapitał początkowy lub nie, wynik będziesz miał ten sam. Napisałem część w której sumuje koszty i przychody. W następnej masz rozrachunek w ujęciu całościowym z uwzględnieniem kapitału początkowego. A dla US to ma znaczenie skąd masz nakład, bo chyba zdajesz sobie sprawę, że wcześniej musiałeś wypracować hajs na obrót kapitałem ? Jedynie wyjątkiem jest zbycie akcji pracowniczych, otrzymanych jako wynagrodzenie.

Kolejna sprawa to jest rozliczanie kilku lat. Chciałbym zobaczyć Twoja minę jak bys rozliczał akcje skupowane przez kilka lat, które sprzedasz w jednym roku, bez uwzględnienia początkowego depozytu. Poczytaj interpretacje podatkowe to dowiesz się o rożnych cudach. Dlatego lepiej jest wpisać.

Głupoty wypisujesz żaden broker wystawiający PIT-8c nie interpretuje tak jak ty!
I nie mieszaj akcji z pochodnymi!

ODPOWIEDZ