Forex a podatki..
W tamtym roku pisałem na zwykłej kartcecyklon pisze:Czy tą prośbę to piszę na zwykłym papierze, czy na jakimś specjalnym druku?

Dziś otrzymałem pit i obu polach (przychód, koszty uzyskania przychodu) widnieje kwota ponad 100 milionów

Od drugiego brokera otrzymałem pita z liczbami sensownymi, tzn. takimi jak wg moich wstępnych obliczeń (4-cyfrowa liczba, a nie 9-cio).
- TheExtraTerrestrial
- Uczestnik
Wydaje mi się, że brokerzy mają w kwestii prezentowania przychodu i kosztów jego uzyskania dowolność od chwili orzeczenia w tej sprawie wydanego przez naczelnika jednego z urzędów skarbowych (w Poznaniu?) w 2006 roku. Dlatego jedni podają ostateczny wynik transakcji (wtedy kwoty wychodzą w tysiącach), a inni pokazują wartości nominalne zawieranych kontraktów i stąd te milionowe kwoty
Nie ma to oczywiście żadnego wpływu na ostateczną kwotę do opodatkowania, która w obydwu przypadkach wyjdzie jednakowo. Przed ukazaniem się orzeczenia o którym mowa domy maklerskie i brokerzy prezentowały zawszę nominalną wartość kontraktu. Czy Urząd się do Ciebie o to doczepi? Możliwe, wszystko zależy od tego w czyje łapy trafi twój pit i czy ten ktoś miał wcześniej jakiekolwiek doświadczenie w tej kwestii.
Zaznaczam, że to co napisałem to tylko moje swobodne przemyślenia, jeśli są błędne proszę bardziej zorientowanych o poprawienie mnie
Pozdrawiam

Zaznaczam, że to co napisałem to tylko moje swobodne przemyślenia, jeśli są błędne proszę bardziej zorientowanych o poprawienie mnie

Pozdrawiam
Podałeś nieprawidłową formę.casper pisze: Zaczynasz pierw wypełniać PIT/ZG
C.3 pole 31 - tam wpisujesz sumę zysków i strat (koszty) (1500-150=1350) czyli wpisujesz kwotę 1350.
Teraz wypełniasz PIT-38
-jeśli jest zysk w PIT/ZG
C pole 22 - tam wpisujesz tą kwotę z PIT/ZG (C.3 pole 31) czyli 1350
-jeśli jest strata w PIT/ZG
C pole 23 - tam wpisujesz kwotę ujemną
C pole 22 przychód - 1500;
C pole 23 koszty - 350;
C pole 26 dochód 1350.
To instrumenty pochodne, a rozliczasz się w kraju w którym jesteś rezydentem podatkowym...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu