Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Nie przypominam sobie aby był do tego stosowny druk. Ale 100% pewności nie mam. Wydaje mi się że pisałem coś takiego na zwykłej kartce. Tyle że było to parę lat temu. Podjedź do US to Ci powiedzą, na pewno taka opcja jest.

skrzat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: skrzat »

cyklon pisze:Czy tą prośbę to piszę na zwykłym papierze, czy na jakimś specjalnym druku?
W tamtym roku pisałem na zwykłej kartce :)

Dziś otrzymałem pit i obu polach (przychód, koszty uzyskania przychodu) widnieje kwota ponad 100 milionów :) Pewnie tam wpisali zlewarowaną kwotę. Czy tak może być? Nie chcę, żeby US mnie wezwał na kontrolę w celu wyjaśnienia skąd miałem taką gotówkę :)
Od drugiego brokera otrzymałem pita z liczbami sensownymi, tzn. takimi jak wg moich wstępnych obliczeń (4-cyfrowa liczba, a nie 9-cio).

Awatar użytkownika
TheExtraTerrestrial
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: TheExtraTerrestrial »

Wydaje mi się, że brokerzy mają w kwestii prezentowania przychodu i kosztów jego uzyskania dowolność od chwili orzeczenia w tej sprawie wydanego przez naczelnika jednego z urzędów skarbowych (w Poznaniu?) w 2006 roku. Dlatego jedni podają ostateczny wynik transakcji (wtedy kwoty wychodzą w tysiącach), a inni pokazują wartości nominalne zawieranych kontraktów i stąd te milionowe kwoty :D Nie ma to oczywiście żadnego wpływu na ostateczną kwotę do opodatkowania, która w obydwu przypadkach wyjdzie jednakowo. Przed ukazaniem się orzeczenia o którym mowa domy maklerskie i brokerzy prezentowały zawszę nominalną wartość kontraktu. Czy Urząd się do Ciebie o to doczepi? Możliwe, wszystko zależy od tego w czyje łapy trafi twój pit i czy ten ktoś miał wcześniej jakiekolwiek doświadczenie w tej kwestii.
Zaznaczam, że to co napisałem to tylko moje swobodne przemyślenia, jeśli są błędne proszę bardziej zorientowanych o poprawienie mnie :wink:
Pozdrawiam

eddek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eddek »

casper pisze: Zaczynasz pierw wypełniać PIT/ZG
C.3 pole 31 - tam wpisujesz sumę zysków i strat (koszty) (1500-150=1350) czyli wpisujesz kwotę 1350.

Teraz wypełniasz PIT-38
-jeśli jest zysk w PIT/ZG
C pole 22 - tam wpisujesz tą kwotę z PIT/ZG (C.3 pole 31) czyli 1350
-jeśli jest strata w PIT/ZG
C pole 23 - tam wpisujesz kwotę ujemną
Podałeś nieprawidłową formę.
C pole 22 przychód - 1500;
C pole 23 koszty - 350;
C pole 26 dochód 1350.

silent

Nieprzeczytany post autor: silent »

Panowie a jak wyglada podatek na rynku futures gielda CME ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

To instrumenty pochodne, a rozliczasz się w kraju w którym jesteś rezydentem podatkowym...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

silent

Nieprzeczytany post autor: silent »

czyli w polsce 19 % ?
jestem ciekawy czy grą na futures mozna odpisywać od podatków jesli jest się na minus a jesli na plus czy podatek firma mogla by zbijac ,,szkoleniami" czy innymi potrzebnymi zakupami ... ?

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

silent pisze:czyli w polsce 19 % ?
silent .....

oj bardzo bardzo nie ladnie....

maryha22
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maryha22 »

witam i odrazu przepraszam za glupie pytanie. z tym podatkiem 19% to jest do jakiejs sumy czy od wiekszej sumy jest wiekszy podatek??
"W swoim życiu musisz tylko kilka rzeczy zrobić dobrze, pod warunkiem, że nie robisz zbyt wielu rzeczy źle." Warren Buffett

Awatar użytkownika
kingjaxe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kingjaxe »

stałe 19% niezależnie od kwoty

ODPOWIEDZ