Forex a podatki..
- Phoenix_phx
- Gaduła
Na stronie http://www.forextradesystem.com/pl/ jest podany Kalkulator podatkowy FX można szybciej i prościej wyliczyć . Tylko dla US lepiej to wszystko mieć wyliczone w Excelu. Jak wyliczyć przychód wiem ale co wpisać w rubrykę koszt uzyskania przychodów i jak to wyliczyć to mam problem. Nie chodzi mi okoszty związane z przelewami , internetem tylko o koszty z pliku "Statement.htm"
- Phoenix_phx
- Gaduła
Koszt uzyskania przychodu to masz depozyt + wszystkie straty, ujemne swapyandrej pisze:Na stronie http://www.forextradesystem.com/pl/ jest podany Kalkulator podatkowy FX można szybciej i prościej wyliczyć . Tylko dla US lepiej to wszystko mieć wyliczone w Excelu. Jak wyliczyć przychód wiem ale co wpisać w rubrykę koszt uzyskania przychodów i jak to wyliczyć to mam problem. Nie chodzi mi okoszty związane z przelewami , internetem tylko o koszty z pliku "Statement.htm"
depozyt 5 000
1. -100
2. 55
3 250
4. -25
5. 60
6. 20 swap -1
7. -30 swap -3
Prosta kalkulacja:
koszty : 100+25+30+4 = 159
przychody : 55+250+60+20 = 385
Sumujesz wartość przychodów i początkowego stanu depozytu : 5385,
od tego odejmujesz koszty plus własny wkład - 5159 zł
różnica to dochód ( 226) i to podlega opodatkowaniu.
W picie 8C wartość 5385 wpisane będziesz miał w część F poz. 49,
a w jako koszt -5159 część F poz. 50.
Od kiedy depozyt jest przychodem ?Phoenix_phx pisze:
Koszt uzyskania przychodu to masz depozyt + wszystkie straty, ujemne swapy
depozyt 5 000
1. -100
2. 55
3 250
4. -25
5. 60
6. 20 swap -1
7. -30 swap -3
Prosta kalkulacja:
Który polski broker wystawiający PIT 8C takie głupoty wypisuje i zalicza depozyt jako przychód oraz koszt przychodu ?Phoenix_phx pisze:
W picie 8C wartość 5385 wpisane będziesz miał w część F poz. 49,
a w jako koszt -5159 część F poz. 50.
Jeśli dostałeś PIT-8C od polskiego brokera to koszta z pliku statement są już wyliczone w pozycji 50.andrej pisze:Jak wyliczyć przychód wiem ale co wpisać w rubrykę koszt uzyskania przychodów i jak to wyliczyć to mam problem. Nie chodzi mi okoszty związane z przelewami , internetem tylko o koszty z pliku "Statement.htm"
-
- Stały bywalec
Kosztem uzyskania przychodu jest to co wydajesz na otwarcie pozycji. Jak otwierasz pozycję to widzisz na rachunku konkretna kwotę wydaną, zablokowaną, zdepozytowaną..jak kolwiek zwali. Przychodem jest to co przybywa na rachunku po zamknięciu pozycji (czyli zablokowana/wydana wcześniej suma pomniejszona/powiększona o ewentualną stratę/zysk z operacji).
Dochodem w danej jednostce czasu jest pozytywny wynik działania: przychód - koszt uzyskania przychodu. Stratą jest ujemny wynik działania przychód - koszt uzyskania.
Dochodem w danej jednostce czasu jest pozytywny wynik działania: przychód - koszt uzyskania przychodu. Stratą jest ujemny wynik działania przychód - koszt uzyskania.
- Phoenix_phx
- Gaduła
Od wtedy kiedy nie umiesz czytać. To jest metoda rozrachunkowa.. Nie chce mi się pisać łopatologicznie książki krok po kroku. Masz różne metody rozrachunkowe. Możesz uwzględnić kapitał początkowy lub nie, wynik będziesz miał ten sam. Napisałem część w której sumuje koszty i przychody. W następnej masz rozrachunek w ujęciu całościowym z uwzględnieniem kapitału początkowego. A dla US to ma znaczenie skąd masz nakład, bo chyba zdajesz sobie sprawę, że wcześniej musiałeś wypracować hajs na obrót kapitałem ? Jedynie wyjątkiem jest zbycie akcji pracowniczych, otrzymanych jako wynagrodzenie.casper pisze:Od kiedy depozyt jest przychodem ?Phoenix_phx pisze:
Koszt uzyskania przychodu to masz depozyt + wszystkie straty, ujemne swapy
depozyt 5 000
1. -100
2. 55
3 250
4. -25
5. 60
6. 20 swap -1
7. -30 swap -3
Prosta kalkulacja:
Kolejna sprawa to jest rozliczanie kilku lat. Chciałbym zobaczyć Twoja minę jak bys rozliczał akcje skupowane przez kilka lat, które sprzedasz w jednym roku, bez uwzględnienia początkowego depozytu. Poczytaj interpretacje podatkowe to dowiesz się o rożnych cudach. Dlatego lepiej jest wpisać.
Phoenix_phx pisze: Od wtedy kiedy nie umiesz czytać. To jest metoda rozrachunkowa.. Nie chce mi się pisać łopatologicznie książki krok po kroku. Masz różne metody rozrachunkowe. Możesz uwzględnić kapitał początkowy lub nie, wynik będziesz miał ten sam. Napisałem część w której sumuje koszty i przychody. W następnej masz rozrachunek w ujęciu całościowym z uwzględnieniem kapitału początkowego. A dla US to ma znaczenie skąd masz nakład, bo chyba zdajesz sobie sprawę, że wcześniej musiałeś wypracować hajs na obrót kapitałem ? Jedynie wyjątkiem jest zbycie akcji pracowniczych, otrzymanych jako wynagrodzenie.
Kolejna sprawa to jest rozliczanie kilku lat. Chciałbym zobaczyć Twoja minę jak bys rozliczał akcje skupowane przez kilka lat, które sprzedasz w jednym roku, bez uwzględnienia początkowego depozytu. Poczytaj interpretacje podatkowe to dowiesz się o rożnych cudach. Dlatego lepiej jest wpisać.
Głupoty wypisujesz żaden broker wystawiający PIT-8c nie interpretuje tak jak ty!
I nie mieszaj akcji z pochodnymi!