Price Action - Asmodeus8 Journal
EURGBP Daily
@ Czerwinek:
Sorki za offtop: każdy widzi trochę inaczej, ale wnioski bywają podobne.
Jaromir
Sorki za offtop: każdy widzi trochę inaczej, ale wnioski bywają podobne.
Jaromir
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czerwinek,czerwinek pisze:Tak z innej beczki 3 raz wszedłem w tą parę w tamtym tygodniu dwa razy na BE mam nadzieję, że teraz uda się do TP1 dojść, jakbym nic nie kombinował to byłoby ok, no ale do 3 razy sztuka. Tutaj nałożył się fajny poziom, LT, HT, brak było potwierdzenia PA ale widać że chcą trochę skorekcić. Przestawione już na BE.
popatrzyłem się dokładnie parom z EUR w czasie weekendu, np. EURNZD (tam w ogóle jest idealny motyl), ta twoja i oczywiście EURUSD.
Mam wątpliwości czy grać przeciw euro.
Ewentualne spadki należałoby raczej pojmować jako korektę w marszu do przodu.
Tak w każdym razie na razie "mówią" świece.
A każdym razie , życzę byś osiągnął tp

Z rzeczy naprawdę interesujących to mamy .. przebudzenie jena na wielu parach, ale mocno odjechali i trzeba będzie się zaczaić.. (np. CHFJPY) -- szybko zakryli lukę otwarcia na ważnym poziomie horyzontalny.. - sygnał sprzedaży..
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
popatrzyłem się dokładnie parom z EUR w czasie weekendu, np. EURNZD (tam w ogóle jest idealny motyl), ta twoja i oczywiście EURUSD.
Z rzeczy naprawdę interesujących to mamy .. przebudzenie jena na wielu parach, ale mocno odjechali i trzeba będzie się zaczaić.. (np. CHFJPY) -- szybko zakryli lukę otwarcia na ważnym poziomie horyzontalny.. - sygnał sprzedaży..[/quote]
No i EUR USD mi zamknelo TP 1.33900 to powinien byc punkt zwrotny .
Tez dla EUR GBP gdzie mi otworzylo pare godzin temu na L.
Zobaczymy co sie dalej podzieje czy EUR dojdzie do 1.36
Z rzeczy naprawdę interesujących to mamy .. przebudzenie jena na wielu parach, ale mocno odjechali i trzeba będzie się zaczaić.. (np. CHFJPY) -- szybko zakryli lukę otwarcia na ważnym poziomie horyzontalny.. - sygnał sprzedaży..[/quote]
No i EUR USD mi zamknelo TP 1.33900 to powinien byc punkt zwrotny .
Tez dla EUR GBP gdzie mi otworzylo pare godzin temu na L.
Zobaczymy co sie dalej podzieje czy EUR dojdzie do 1.36
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
-----------------------------------------------------------------------------------------------------Helium pisze:Ale chyba sie nie rozumiemy. Załózmy, że o godz. 20 mam świeczkę, która jest w poblizu poziomu oporu i teraz jesli utworzył by sie pinbar to zlecenie stawiam zaraz pod nim a sl na jego cieniem. Przecież nie mogę tego zrobić bo skąd ma wiedziec, jak swieczka o tej godz 20 do 12 sie uformuje a może to wcale nie będzie pina a ja według twojej metody bedę miał zlecenie ustawione.
Jako ze forex nie jest scentralizowany wystepuja roznice miedzy brokerami, ale z punktu widzenia ceny to zadna roznica. Cena to cena grasz to co widac z wykresu u twojego brokera .
Nie mamy innego wyjscia i ufamy cenie. Cena jest ceną i szanuje każdy poziom , układ PA itd.
Osobiscie uzywam dwoch wykresów od różnych brokerów. Poobserwoj sobie cene 2D,2W i dojdziesz do wniosku ze wynik jest ten sam.
Pozdrawiam.
EURUSD
Dzień się jeszcze nie skończył, ale można powiedzieć, że intuicja Darka się potwierdziła - para EURUSD weszła w korektę.
Jest to tym ciekawsze, że inne dolarowe pary (np. AUDUSD, NZDUSD) miały dziś, wraz z giełdą w USA dynamiczny ruch do góry, który można traktować jako zapowiedź nowych szczytów całego trendu (nie wykluczyłbym formacji harmonicznych = pułapek dla byków).
Wracając do EURUSD , kształt dzisiejsze świecy nieco odbiega od inside bar, więc jutro jest możliwość zejścia niżej, co raczej bym traktował jako okazję do zakupów. Naniosłem na wykres kanał spadkowy, którego obecność zasugerował Darek, ale sądzę, że EURUSD niebawem się z niego wybije w górę ku jakiemuś istotnemu oporowi... Innymi słowy - jutro korekta na wszystkich głównych parach dolarowych, a w środę i czwartek kontynuacja.. Tak to wstępnie widzę i wokół takiego scenariusza będę próbował grać.
A po tych szczytach na AUDUS, NZDUSD i jakimś ruchu na EURUSD spodziewam się głębszej korekty..
Sorry za takie długie gdybanie..
Odnośnie sporu o kształt świec u różnych brokerów - jest to jakiś problem, najgorsze są te świece niedzielne, ale ... trzeba z tym jakoś sobie radzić..
Jest to tym ciekawsze, że inne dolarowe pary (np. AUDUSD, NZDUSD) miały dziś, wraz z giełdą w USA dynamiczny ruch do góry, który można traktować jako zapowiedź nowych szczytów całego trendu (nie wykluczyłbym formacji harmonicznych = pułapek dla byków).
Wracając do EURUSD , kształt dzisiejsze świecy nieco odbiega od inside bar, więc jutro jest możliwość zejścia niżej, co raczej bym traktował jako okazję do zakupów. Naniosłem na wykres kanał spadkowy, którego obecność zasugerował Darek, ale sądzę, że EURUSD niebawem się z niego wybije w górę ku jakiemuś istotnemu oporowi... Innymi słowy - jutro korekta na wszystkich głównych parach dolarowych, a w środę i czwartek kontynuacja.. Tak to wstępnie widzę i wokół takiego scenariusza będę próbował grać.
A po tych szczytach na AUDUS, NZDUSD i jakimś ruchu na EURUSD spodziewam się głębszej korekty..
Sorry za takie długie gdybanie..
Odnośnie sporu o kształt świec u różnych brokerów - jest to jakiś problem, najgorsze są te świece niedzielne, ale ... trzeba z tym jakoś sobie radzić..

CHFJPY
I przykład pary z jenem.
CHFJPY frank zrealizował zasięg ORGR-a , a następnie otworzył się dzisiaj z luką w górę, po czym ją zamknął.
Trend boczny to będzie minimalna kara za dzisiejszą wpadkę. Jak dla mnie - sygnał sprzedaży, najlepiej jakby za parę dni był retest, chwilowe wyjście w górę i powrót.. Żałuję, bo widziałem tą lukę wieczorem i przyszło mi do głowy, że to jest idealny moment, by postawić 40 pipsów, by wygrać 100 (okazało się, że prawie 200-cie). Lęk miał jednak nade mną władzę, po ostatnich niepowodzeniach na parach z jenem.
W każdym razie będę szukał miejsca i czasu na próbę sprzedaży, choć to generalnie jest trudna para i do końca nie jestem przekonany czy spróbuję.
USDCAD - day
widziałem oznaki wstawania z kolan i gdyby dzisiaj giełda w usa zaczerwieniła się USDCAD wybiłby górą, a tak mamy cd męki trendu bocznego, który trwa i trwa, a ogółna zasada głosi, że im dłuższa konsolidacja w niewielkim obszarze, tym mocniejszy ruch po wybiciu, z tym, ze nie zdziwi mnie fałszywe wybicie w jedną stronę....a potem powrót i w drugą.. Ale w którą??
CHFJPY frank zrealizował zasięg ORGR-a , a następnie otworzył się dzisiaj z luką w górę, po czym ją zamknął.
Trend boczny to będzie minimalna kara za dzisiejszą wpadkę. Jak dla mnie - sygnał sprzedaży, najlepiej jakby za parę dni był retest, chwilowe wyjście w górę i powrót.. Żałuję, bo widziałem tą lukę wieczorem i przyszło mi do głowy, że to jest idealny moment, by postawić 40 pipsów, by wygrać 100 (okazało się, że prawie 200-cie). Lęk miał jednak nade mną władzę, po ostatnich niepowodzeniach na parach z jenem.
W każdym razie będę szukał miejsca i czasu na próbę sprzedaży, choć to generalnie jest trudna para i do końca nie jestem przekonany czy spróbuję.
USDCAD - day
widziałem oznaki wstawania z kolan i gdyby dzisiaj giełda w usa zaczerwieniła się USDCAD wybiłby górą, a tak mamy cd męki trendu bocznego, który trwa i trwa, a ogółna zasada głosi, że im dłuższa konsolidacja w niewielkim obszarze, tym mocniejszy ruch po wybiciu, z tym, ze nie zdziwi mnie fałszywe wybicie w jedną stronę....a potem powrót i w drugą.. Ale w którą??
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Re: CHFJPY
USDCAD - day
widziałem oznaki wstawania z kolan i gdyby dzisiaj giełda w usa zaczerwieniła się USDCAD wybiłby górą, a tak mamy cd męki trendu bocznego, który trwa i trwa, a ogółna zasada głosi, że im dłuższa konsolidacja w niewielkim obszarze, tym mocniejszy ruch po wybiciu, z tym, ze nie zdziwi mnie fałszywe wybicie w jedną stronę....a potem powrót i w drugą.. Ale w którą??[/quote]
----------------------------------------------------------------------------------------------------
W sumie ja też nic odkrywczego nie powiem -
1. Mamy konsolidacje czyli moment gdzie jest realizacja zysków i wchodzą nowe zlecenia.
2.M+W Down trend
3. D = consolidation
4. Wskazówki mówią DWN, ale jak zwykle trzeba poczekać D na wybicie z CONS.
------------------------------------------------------------------------
widziałem oznaki wstawania z kolan i gdyby dzisiaj giełda w usa zaczerwieniła się USDCAD wybiłby górą, a tak mamy cd męki trendu bocznego, który trwa i trwa, a ogółna zasada głosi, że im dłuższa konsolidacja w niewielkim obszarze, tym mocniejszy ruch po wybiciu, z tym, ze nie zdziwi mnie fałszywe wybicie w jedną stronę....a potem powrót i w drugą.. Ale w którą??[/quote]
----------------------------------------------------------------------------------------------------
W sumie ja też nic odkrywczego nie powiem -
1. Mamy konsolidacje czyli moment gdzie jest realizacja zysków i wchodzą nowe zlecenia.
2.M+W Down trend
3. D = consolidation
4. Wskazówki mówią DWN, ale jak zwykle trzeba poczekać D na wybicie z CONS.
------------------------------------------------------------------------