Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Coś tam jednk sie traci jeśli jest sygnal SELL i go nie otwiera, bo jest BUY otwarte. Widocznie niezależne dziaśłanie BUY i SELL coś wiecej daje.
Co do testu na dłuższej historii to EA nie ma żadnych ograniczeń. Widocznie jest jakiś błąd Twoich danych.
Solą życia jest kasa.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

personov pisze:Co do testu na dłuższej historii to EA nie ma żadnych ograniczeń. Widocznie jest jakiś błąd Twoich danych.
Testowałem na M1 ,więc może jednak to błąd danych.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

personov pisze:Coś tam jednk sie traci jeśli jest sygnal SELL i go nie otwiera, bo jest BUY otwarte. Widocznie niezależne dziaśłanie BUY i SELL coś wiecej daje.
Co do testu na dłuższej historii to EA nie ma żadnych ograniczeń. Widocznie jest jakiś błąd Twoich danych.
A pokusił byś sie o zmianę warunków BUY/SELL na takie wg tego:

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=19484

:?:
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

mike_05 nie zaprogramuję tego. Ni dlatego, że mi sie nie chce lub nie umiem tylko dlatego, że nie warto.
Po pierwsze wskaźnik strasznie repaintuje.
Po drugie wykres wskaźnika odświeża się co tick i tak zamula robota, że test z jednego dnia trwa u mnie ok. 2 godzin !!
Kiedyś miałem tak samo ze wskaźnikiem "TMA" - identycznie repaintuje i odświeża sie co tick.
Po trzecie zasady, któe są opisane w linku, który podałeś są sprzeczne z tymi które są w "szkielecie martygnałowym", który przedstawiłem.
No chyba, żeby wziąść pod uwagę tylko przecięcie -55 od dołu = BUY, przecięcie 55 od góry = SELL.
Aby brać pod uwagę ponowne przecięcie i otwieranie kolejnej pozycji to już całkiem inny robot.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Czy praktykował ktoś z was łączenie różnych EA w jednym kodzie ? Np. mamy 2 lub 3 fajne pomysły i upychamy to w jednym kodzie nadajac im rózne numery magic, aby warunki nie kolidowały. Dzięki temu można wykonywać BackTesty na wszystkich 3 pomysłach. A może tak być, że jeden pomysł lepiej pracuje w innych warunkach rynkowych niż pozostale, dzięki temu się uzupełniają.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Myslałem nad takim rozwiązaniem. Trzeba by chyba okreslić elementy wspólne kodu, jakiś podział kasy na poszczególne EA i potem jakiś przełacznik, który by badał warunki wszystkich EA i uruchamiał ten fragment któregoś EA, który jest "w stanie akcji" buy/sell. Case?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Przełącznik testowalem. Mi chodzi o to aby chodziły równolegle. W jednym czasie.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

No to trzeba by przejrzeć bebechy multiwalutowych EA, tam są chyba rozwiązania coś w podobie tego.

ps.
sprawdz emalie.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

personov pisze:Czy praktykował ktoś z was łączenie różnych EA w jednym kodzie ? Np. mamy 2 lub 3 fajne pomysły i upychamy to w jednym kodzie nadajac im rózne numery magic, aby warunki nie kolidowały. Dzięki temu można wykonywać BackTesty na wszystkich 3 pomysłach. A może tak być, że jeden pomysł lepiej pracuje w innych warunkach rynkowych niż pozostale, dzięki temu się uzupełniają.
Da się ale niestety jest to trudne.
Choćby z braku obiektów w MT4. Gdyby można było z każdego EA zrobić osobną klasę, a potem obiekt i wywoływać po kolei EA(x).Trade… w pętelce.
A co to znaczy każda klasa ma metodę Trade i to specyficzną dla każdego EA.
Klasa definiuje pewien standard i daje wstępny kod do dziedziczenia, ale potem każdy obiekt ma swoje wyjątki
W języku proceduralnym jest to bardzo na około z rozmaitych względów.
Już sama inwentaryzacja otwartych zleceń stanowi niezłe wyzwanie.
A co dopiero kontynuacja? W sensie że jak coś jest już zamknięte to otwiera drogę do czegoś innego i to nie generalnie ale w ramach jednej z metod?
Jak to rozróżnić jak jest w jednym worze?
Na dodatek brak wielowątkowości - jest jedna kolejka zleceń. Wystarczy że jedno nadzieje się na 2-u minutowe odczekiwanie na "off quotes" żeby reszcie coś uciekło :-L
Na to akurat jest rozwiązanie - kilka terminali handlujących to samo konto :-)
Ale oznacza to też, że każde EA samo sobie rzepkę skrobie… coś za coś :)

Klasa definiuje pewien standard i daje kod wstępny kod do dziedziczenia, ale potem każdy obiekt ma swoje własne procedury kryjące się pod tymi standardami.
Coś jak żółta ciężarówka i czerwona wyścigówka startują ze świateł na normalnej ulicy… jedno samochód i drugie też, a świtała są wspólne dla wszystkich;

for (int i=0;i<objectCount;i++) objectArray.Car..Accelerate()...

Tak czy inaczej, nie masz klas/obiektów w MT4. Są w MT5. Ale MT5 jest jakby to określić bez używania naprawdę mocnych słów?
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

personov pisze:Przełącznik testowalem. Mi chodzi o to aby chodziły równolegle. W jednym czasie.
Od biedy można to rozwiązać konsolidując raporty. Na jednym z zamkniętych forów widziałem takie narzędzie. Testuje się kolejne EA i zapisuje wyniki (raporty) do pliku (można to zautomatyzować). Narządko łyka te raporty i tworzy wspólną linię equity.
Od bidy można tak "obskoczyć" wielowalutowość i "wielorobotowość".

Jak ktoś chce coś więcej wiedzieć to niech pisze.
259 pisze:Ale MT5 jest jakby to określić bez używania naprawdę mocnych słów?
Słabe, marne, do bani, "g*" warte ? :)
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ