Trend Line
sp2ews, możesz powiedzieć dlaczego 1 zagranie było na przebicie ?
Tz. może inaczej, jak już przebiło to rzeczywiście setup na L, chociaż wchodziłbym nieco później po tych dwóch pinach korekcyjnych. Jednak bardziej mnie zastanawia dlaczego wcześniej nie wszedłeś w S, kiedy przy 3 dojściu ceny do LT pojawił się dość ładny pin.
Tz. może inaczej, jak już przebiło to rzeczywiście setup na L, chociaż wchodziłbym nieco później po tych dwóch pinach korekcyjnych. Jednak bardziej mnie zastanawia dlaczego wcześniej nie wszedłeś w S, kiedy przy 3 dojściu ceny do LT pojawił się dość ładny pin.
Panowie, mysleliscie kiedys o tym zeby delikatnie zwiekszyc ryzyko kosztem wiekszych w miare bezpiecznych zyskow?
Plan zakladalby otwieranie 2 pozycji zamiast jednej (ryzyko niestety rosnie x 2) ale pierwsza pozycje zamykamy zawsze na np. +8 pipsow (kiedy odbicie od LT jest zmylka) a druga w tym momecie przestawiamy na BE.
Druga pozycja bedzie polowala na poprawne odbicie czyli dluzsze trady (30+ pipsow)
Pierwsza pozycja natomaist daje minimalny zysk jesli drugi trade zaliczy BE.
plusy:
zaliczamy 1 maly TP i 1 BE jestesmy +8
2 male TP i 2 BE jestesmy + 16
3 male TP i 2 BE jestesmy + 24
Jesli teraz zaliczymy SL (-12 pipsow na pozycje x 2 pozycje) obydwoma pozycjami to w tym momecie wyjdziemy na 0
Minusy:
2 x wieksze ryzyko i troche przestawiania podczas tradu.
Co myslicie o takim pomysle?
Plan zakladalby otwieranie 2 pozycji zamiast jednej (ryzyko niestety rosnie x 2) ale pierwsza pozycje zamykamy zawsze na np. +8 pipsow (kiedy odbicie od LT jest zmylka) a druga w tym momecie przestawiamy na BE.
Druga pozycja bedzie polowala na poprawne odbicie czyli dluzsze trady (30+ pipsow)
Pierwsza pozycja natomaist daje minimalny zysk jesli drugi trade zaliczy BE.
plusy:
zaliczamy 1 maly TP i 1 BE jestesmy +8
2 male TP i 2 BE jestesmy + 16
3 male TP i 2 BE jestesmy + 24
Jesli teraz zaliczymy SL (-12 pipsow na pozycje x 2 pozycje) obydwoma pozycjami to w tym momecie wyjdziemy na 0
Minusy:
2 x wieksze ryzyko i troche przestawiania podczas tradu.
Co myslicie o takim pomysle?
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Myślę że równie dobrze co otwierać dwie pozycje na raz można dzielić trade w taki sposób w jaki to opisałeś. Wtedy znikają nam wypisane przez Ciebie "minusy" ponieważ ryzyko pozostaje to samo i jedyne dodatkowe "przestawiania" podczas trade'u to zamykanie jednej pozycji dwukrotnie. Pomysł dobry - w takim rozumieniu w jakim ja to przedstawiłem, aczkolwiek nie tak innowacyjny jak mogłoby się wydawać 

Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
mah1y Nie wiem tylko czy jest sens utrudniać sobie zabawę
Ja tam wolę proste trejdy ,nie za dużo ,nie za mało . Widzisz wczoraj nic nie zarobiłem ,ale nie szukam kolejne strategii ,nie denerwuje się tym i co najważniejsze nie mam kilku dni stratnych pod rząd . W tym tygodniu tylko +80 ,ale za to pewne pipsy i tyle na miesiąc mi starcza
Może lepiej pozostać przy normalnych pozycjach ? Oczywiście zrobisz jak chcesz ,ale jeśli chodzi o moje zdanie ,to myślę ,że jest to utrudnianie na siłę . Lepiej brać raz 30 lub 40 niż 8 pips
Poza tym za dużo trade'ów męczy.
Podsumowując :
-Lepsze niskie ryzyko niż więcej pips
-Lepsze dłuższe trejdy niż po 6-10 pipsów . Najlepiej tak po 30-50 maks.
-Im mniej trade'ów tym lepiej
Pozdrawiam

Podsumowując :
-Lepsze niskie ryzyko niż więcej pips
-Lepsze dłuższe trejdy niż po 6-10 pipsów . Najlepiej tak po 30-50 maks.
-Im mniej trade'ów tym lepiej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 12:49 przez Cadermo, łącznie zmieniany 2 razy.
Zgadza się , lepiej zagrać większym lotem i dzielić pozycję (czasami tak robię) niż chrzanić się z kilkoma pozycjami na raz. Napewno Znajdą się zwolennicy nazwijmy to małej piramidki jak i przeciwnicy...Good Will Hunting pisze:Myślę że równie dobrze co otwierać dwie pozycje na raz można dzielić trade w taki sposób w jaki to opisałeś. Wtedy znikają nam wypisane przez Ciebie "minusy" ponieważ ryzyko pozostaje to samo i jedyne dodatkowe "przestawiania" podczas trade'u to zamykanie jednej pozycji dwukrotnie. Pomysł dobry - w takim rozumieniu w jakim ja to przedstawiłem, aczkolwiek nie tak innowacyjny jak mogłoby się wydawać
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Tłumaczę.malsehen pisze:sp2ews, możesz powiedzieć dlaczego 1 zagranie było na przebicie ?
Trzeba pamiętać, że w momencie gdy wchodziłem widziałem wykres tylko do tej czerwonej pionowej kreski. Na historii lepiej się analizuje niż na żywo. Skąd mogłem wiedzieć, że skorektuje drugi raz, głębiej czy zrobi pin bar? Cena wybiła ponad LT, zrobiła bardzo ładną jak dla mnie korektę dotykając LT od góry (zielona strzałka) po czym zawróciła (trzy białe świeczki po czarnej). To był dla mie sygnał. Cena w tym wypadku zjechała drugi raz, ale nie mogłem wiedzieć, że to zrobi

Jak pisał Cadermo - nie wchodzić za szybko ani za późno

Co do pytania drugiego
Z dwóch powodów. O ile chodzi Ci o sytuację zaznaczoną czerwoną strzałką, otóż po pierwsze nie ma tam żadnego pinbaradlaczego wcześniej nie wszedłeś w S, kiedy przy 3 dojściu ceny do LT pojawił się dość ładny pin

Wielokrotnie nawet po pinach cena szła dalej i łapałem stopa.
Musi być korekta i odbicie. inaczej nie wchodzę.
Pozdro!

ps. Na wykresie nie widać dokładnie wejść, bo brok ustawia zlecenie buy nie w miejscu złożenia a wyżej o spread.
*************************************************************************************
Poniżej przykład drugi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 13:00 przez sp2ews, łącznie zmieniany 1 raz.