Andrew's Pitchfork.
Przynudzasz z tym Daxem
. mam takie nieśmiałe pytanie a'propos Hmm... "sprawdzalności wstecznej" ?chodzi mi o to, że wszystkie widły rysujesz jakby na gorąco w punkcie zerowym wykresu. potem trzeba czekać na potwierdzenie. ja niechcący wpadłem na coś takiego jak na obrazku. Wiem, nie wygląda to profesjonalnie ale o co mi chodzi: w tą niedzielę chciałem poćwiczyć rysowanie wideł, ale zamiast użyć odcinków użyłem linii prostych. okazało się, że wyrysowałem kanał w którym cena porusza się od kilku miesięcy i dalej go respektuje. Oczywiście jego szerokość jest sporawa- ponad 800 pipsów, ale okazał się kluczowy w dociekaniach co się może zdarzyć z Edkiem w najbliższych dniach. cena odbijała się od niego z milion razy, a po przebiciu wracała grzecznie do środka. W skali daytradingu te linie są starsze niż węgiel ale cały czas działają Czy szukasz potwierdzeń swoich kanałów w historii? Jeśli cena przemieszcza się pomiędzy widelcami jak ustalasz do którego wróci, czy to bardziej zagadnienia z np: PA?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję
Skoro niektórych nie interesują możliwości zastosowania Pitchforka na innych instrumentach niż waluty to nie będę wrzucał wykresów dla DAXa 
Chociaż wydaje mi się, że jest na tym forum grupa ok 20os, która przeglądała załączniki regularnie.
Z racji tego, że u brokera u którego gram najczęściej jest wysoki spread na EURUSD to odpuściłem sobie tą parę. Ale w ramach odprężenia od handlu może będę wrzucał co jakiś czas widelec nakreślony na edku
Akurat ten wykres jest trochę zawalony innymi rzeczami ale mam nadzieję, że to nie problem
Co do do zagrań to jak już gram to tylko na linii odbicia - nie zakładam, że cena będzie podążać w konkretnym kierunku (np. od dolnej do środkowej median line - niby sprawdza się to w 80% przypadków) i wchodzę w transakcję w jakimś miejscu pomiędzy widelcami
i niczym się nie wspieram przy tym 
A co do przypadku, który opisujesz to ja bym stwierdził, że jest to kanał i tyle
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 5m_195.gif
edit: do zorientowanych - jak wstawić obrazek do wpisu, żeby nie trzeba było otwierać załącznika?

Chociaż wydaje mi się, że jest na tym forum grupa ok 20os, która przeglądała załączniki regularnie.
Z racji tego, że u brokera u którego gram najczęściej jest wysoki spread na EURUSD to odpuściłem sobie tą parę. Ale w ramach odprężenia od handlu może będę wrzucał co jakiś czas widelec nakreślony na edku

Akurat ten wykres jest trochę zawalony innymi rzeczami ale mam nadzieję, że to nie problem

Co do do zagrań to jak już gram to tylko na linii odbicia - nie zakładam, że cena będzie podążać w konkretnym kierunku (np. od dolnej do środkowej median line - niby sprawdza się to w 80% przypadków) i wchodzę w transakcję w jakimś miejscu pomiędzy widelcami

A co do przypadku, który opisujesz to ja bym stwierdził, że jest to kanał i tyle

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 5m_195.gif
edit: do zorientowanych - jak wstawić obrazek do wpisu, żeby nie trzeba było otwierać załącznika?
Just do it !
Krótki komentarz o widelcu na EURUSD 
Po ładnym odbiciu od środkowej median line (w chwili publikacji poprzedniego wykresu) mieliśmy ruch w dół na 60pipsów. Niestety wybicie i utworzenie nowego widelca nastąpiło w czasie mojej podróży więc pozostaje czekać teraz na kolejne odbicie
Jak widzę takie odbicia to aż uśmiech pojawia się na twarzy

Po ładnym odbiciu od środkowej median line (w chwili publikacji poprzedniego wykresu) mieliśmy ruch w dół na 60pipsów. Niestety wybicie i utworzenie nowego widelca nastąpiło w czasie mojej podróży więc pozostaje czekać teraz na kolejne odbicie

Jak widzę takie odbicia to aż uśmiech pojawia się na twarzy

Just do it !
Short na miedzi
Cześć,
Moje wejście na miedzi - rachunek DEMO.
Warunki wejścia:
1. Reakcja na Median Line - jak na razie wszystkie świeczki na H4 zamykały się poniżej ML. Tak uczy Timothy Morge - nazywa to SEPARACJĄ.
2. Dodatkowo reakcja na poziom 61,8%
Poziomy S/R wyznaczone na interwale dziennym.
To chyba tyle - uczę się dalej...
Jaromir
Moje wejście na miedzi - rachunek DEMO.
Warunki wejścia:
1. Reakcja na Median Line - jak na razie wszystkie świeczki na H4 zamykały się poniżej ML. Tak uczy Timothy Morge - nazywa to SEPARACJĄ.
2. Dodatkowo reakcja na poziom 61,8%
Poziomy S/R wyznaczone na interwale dziennym.
To chyba tyle - uczę się dalej...
Jaromir
Short na miedzi c.d.
Zakończony SL na +37 punktów.
Jaromir
Jaromir
-
- Pasjonat
krystian74 pisze:T-REX z Pitchforkiem możesz cuda robić zależy od stopnia bałaganu jaki chcesz mieć na wykresie tu masz trzy pitchforki połączone w sensowną całość. edek M5
T-REX pisze:Tak to jest, u jednych działa a u drugich nie... Wink
Ja osobiście jestem zwolennikiem rysowania jednego aktualnie obowiązującego pitchforka (zwykle robiłem to na M15 ale na pewno odpada M1

Uważam, że nie ma co szukać na siłę punktów zaczepienia - jeśli chodzi o ten przypadek uważam, że widelec narysowany przez T-REXa w zupełności wystarczy (teoretycznie najlepszy setup z punku widzenia teorii).
Just do it !