pmleczko pisze:Wirus pisze:Mam pytanie początkującego ;-) co to jest za wskaźnik DTOSC?Akhh pisze:DTOSC indykator (może być również stochastyk) Kiedy dostaję sygnał na wyższym TF na szybszym DT (1h dla fx) przenoszę się na mniejszy (15min 5min) i czekam na sygnał w tę samą stronę na wolniejszym DT.
Piszesz, że może być też stoch lub MACD. Moje doświadczenie jest takie, że pierwszy z nich jest zbyt nerwowy, drugi zbyt leniwy. Tzn. wskazania stocha często są przedwczesne i mało wiarygodne, zaś MACD, zanim się namyśli i coś pokaże, to przeważnie jest już po ptokach.
Jakie jest Twoje zdanie w tej sprawie? Chciałbym dobrać właśnie jakiś wskaźnik sugerujący moment wejścia czy wyjścia.
Przeczytaj "High Probability Trading Strategies" Minera, tam masz wszystko wytłumaczone
Wyszła również po polsku i jest dostępna w maklerskiej.
Generalnie wskaźnik ma być tylko obiektywnym potwierdzeniem subiektywnych poziomów i setupów.
U Minera poziomów określonych dokładnie nie ma. Tak samo jak nie ma tego co ja stosuję czyli - szybszy dla wyższego TF i wolniejszy dla niższego TF.
Różnic jest oczywiście dużo więcej (np różny stosunek niższego TF do wyższego TF) , ale tak jak wspominałem jego podejście otworzyło mi oczy na kilka spraw.