High Probabilty Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: High Probabilty Trading

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

pmleczko pisze:
Wirus pisze:
Akhh pisze:DTOSC indykator (może być również stochastyk) Kiedy dostaję sygnał na wyższym TF na szybszym DT (1h dla fx) przenoszę się na mniejszy (15min 5min) i czekam na sygnał w tę samą stronę na wolniejszym DT.
Mam pytanie początkującego ;-) co to jest za wskaźnik DTOSC?
Piszesz, że może być też stoch lub MACD. Moje doświadczenie jest takie, że pierwszy z nich jest zbyt nerwowy, drugi zbyt leniwy. Tzn. wskazania stocha często są przedwczesne i mało wiarygodne, zaś MACD, zanim się namyśli i coś pokaże, to przeważnie jest już po ptokach.
Jakie jest Twoje zdanie w tej sprawie? Chciałbym dobrać właśnie jakiś wskaźnik sugerujący moment wejścia czy wyjścia.

Przeczytaj "High Probability Trading Strategies" Minera, tam masz wszystko wytłumaczone :)
Wyszła również po polsku i jest dostępna w maklerskiej.

Generalnie wskaźnik ma być tylko obiektywnym potwierdzeniem subiektywnych poziomów i setupów.
U Minera poziomów określonych dokładnie nie ma. Tak samo jak nie ma tego co ja stosuję czyli - szybszy dla wyższego TF i wolniejszy dla niższego TF.
Różnic jest oczywiście dużo więcej (np różny stosunek niższego TF do wyższego TF) , ale tak jak wspominałem jego podejście otworzyło mi oczy na kilka spraw.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Witaj Piotrze, fajnie że jesteś ;-)
Szczerze mówiąc nie chciałbym już za dużo czytać. bo zupełnie mi się we łbie poprzewraca; co książka, to kilkaset stron :-> Miło by było dostać konkretną odpowiedź, bez wertowania opasłych tomów.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

kojot pisze:widze ze masz na wykresach (troche male te zrzuty, jakbys mogl wieksze) dwa wskazniki DTOSC , moglbys troche opisac jak je stosujesz, Miner tak to zachwala , ale wydaje mi sie ze ciezko obiektywnie wybrac odpowiednie parametry (jak jedne nie pasuja drugi jest ok, ale ktory bedzie dobry ... ? )

a ze odpowiada mi podejscie Minera, zycze powodzenia
Wszystko lepiej pokazane jest na blogu.

Jeszcze raz jeśli chodzi o dobór wskaźników to np stochastic można stosować 13,3,3 i 8,3,3. Chodzi tylko o to - dla mnie - żeby nie był oni taki sam, bo wtedy jak dostaniemy sygnał na H1 to sygnał na 5m czy 15m już w większości przypadków był.

Co do startu - podkreślam, że ja raczej mam skuteczność bliższą 50% niż 100% także proszę się spodziewać strat również.

kojot
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kojot »

faktycznie na blogu sa wieksze obrazki ;)

a odnosnie dtosc "dopasowujesz" parametry do wykresu , czy raczej ustawiasz ze np na D1 dtosc masz 8.. a nizej 13 i tego sie trzymasz

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

kojot pisze:faktycznie na blogu sa wieksze obrazki ;)

a odnosnie dtosc "dopasowujesz" parametry do wykresu , czy raczej ustawiasz ze np na D1 dtosc masz 8.. a nizej 13 i tego sie trzymasz
Trzymam się ustawień 8 dla wyższego TF i 13 dla niższego. Niezależnie jaki byłby to TF. Czy 1h i 15m/5m czy np D1 i 1h

Oscylaotr i jego rodzaj nie są tutaj tak na prawdę żadnym złotym rozwiązaniem.

Dzisiejsza transakcja na GBP/USD była poprzedzona wieloma analizami i była kontynuacją poprzedniej. Czyli praca, praca, praca - niestety. I równie dobrze mógł być SL, później drugi na odnowieniu pozycji i wyglądałoby to inaczej.

Tak też będzie kiedyś.

WoŁodia

Nieprzeczytany post autor: WoŁodia »

Przyłączam się do prośby kolegi Wirusa, co tam w tej książce Miner napisał. Panowie tak z grubsza nakreślcie o co biega. Tyle tych książek wyszło trudno w tym się wszystkim zorientować.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

WoŁodia pisze:Przyłączam się do prośby kolegi Wirusa, co tam w tej książce Miner napisał. Panowie tak z grubsza nakreślcie o co biega. Tyle tych książek wyszło trudno w tym się wszystkim zorientować.
Właściwie to opisałem pokrótce o co chodzi.

Najważniejsze to, że gość nie pokazuje cały czas mega zyskownych setupów z przeszłości.

Główne jego założenia to:

Proste fale Eliota 1-5 i korekty ABC
Zgrupowania Fibo
Projekcje czasu (nie używam - on ma automatyczny wskaźnik, który obserwując wiele jego filmików do końca nie działa - wolę prosty rzut oka - wzrost 6barów to i następny ma większe prawdopodobieństwo przy tym 6 się skończyć niż przy 8 np)
DTOSC jako sygnał na 2 TF (z tym, że u niego nie ma różnych ustawień - ale już na niektórych filmach można to dostrzec - ja ustawiam tak jak widać)

I to właściwie tyle ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Akhh pisze:Proste fale Eliota 1-5 i korekty ABC
Nosz kurde, wiedziałem! Nie jestem w stanie tego się nauczyć :( Jeden z bywających tu kolegów poświęcił mi sporo czasu i energii (dziękuję!)... niestety, fale nie wchodzą do mojego pustego łba :? Fibo, LT, S/R - bez problemu; fal nie widzę.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Wirus pisze:
Akhh pisze:Proste fale Eliota 1-5 i korekty ABC
Nosz kurde, wiedziałem! Nie jestem w stanie tego się nauczyć :( Jeden z bywających tu kolegów poświęcił mi sporo czasu i energii (dziękuję!)... niestety, fale nie wchodzą do mojego pustego łba :? Fibo, LT, S/R - bez problemu; fal nie widzę.
Szukaj prostych - tylko 1-5 i ABC a zobaczysz. Spokojnie. Zobaczysz, że zobaczysz ;)

Na chłopski rozum. Weź jakiś dołek na wykresie - taki wyraźniejszy - po którym jest dłuższy ruch. I teraz od dołka do kolejnego szczytu, po którym mamy korektę to 1 fala. 2 fala to korekta, ale jeśli będziemy mieć np po 1 fali spadek, później mały wzrost i spadek przebijający poprzednie minimum to za dół 2 uznajemy właśnie ten ostatni.
Powoli, powoli wszystko się zobaczy.
Ja np nawet nie mam najmniejszego zamiaru zagłębiać się w bardziej skomplikowane struktury. Co za dużo to niezdrowo.

Obrazek

Zwróć uwagę na falę 2 - gdzie mamy takie podwójne dno - dość mylące. Może specjalista uznałby to za 4 falę i struktura zrobiłaby się skomplikowana, ale ja rozrysowałem to na 5 i według mnie może być ;)
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Swoją drogą
Możliwy setup na EUR/USD

Obrazek
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ