Chodzi tylko i wyłącznie o presje czasu i liczbe decyzji którą podejmujesz.pozytyw pisze: Tak się zastanawiam - dlaczego większość doświadczonych doradza zabawę najlepiej od H4. Ja właśnie tam mam problem z utrzymywaniem pozycji, zwłaszcza tych zyskownych.
Na H4 nie musisz być precyzyjny. Możesz zastanowić się nad pozycją. Każdy SL również możesz przemyśleć. Popełniając błąd masz czas go naprawić. Nie musisz reagować aż tak dynamicznie na to co się dzieje na rynku. Trading na tym TFie wymaga przemyślanych decyzji. Na tym Tfie nie ma co chwila ruchów które powodują zajęcie pozycji.
Skalp czyli M1 jest tak dynamiczny że czasami podając warunki do zajęcia pozycji w dzienniku 5 minut później gram odwrotnie bo warunki na rynku już się zmieniły. Dlatego rysunki wrzucam po rozegraniu całej pozycji a nie przed.
I tutaj bardzo łatwo o emocje, gdy musisz w przeciągu paru minut zmienić całkowicie perspektywę z S na L. ( oczywiście zaraz ktoś powie że nie powinno się mieć żadnej perspektywy w tradingu a grać to co się widzi, ale łatwiej jest powiedzieć a ciężej wykonać, w szczególności gdy miało się parę sygnałów pod rząd na L stratnych i nagle pojawia się sygnał do S po tej samej cenie ) Początkujący zakotwiczy się w swoim pierwotnym przekonaniu i może to doprowadzić do serii stratnych pozycji. Chodzi o emocje i presje czasu i nic więcej.
Osobiście nie doradzam H4 jako TFu na sam początek. Jest zdecydowanie zbyt wolny do nauki i jakiekolwiek wnioski wysuwa się za wolno. W psychologii tradingu istnieje taka teza że proces nauki przede wszystkim powinien być intensywny. Żeby dojść do wprawy w tradingu wpierw trzeba podjąć xxx decyzji żeby zobaczyć kim właściwie się jest ( poznanie własnego ja może zaskoczyć i pokazać emocję których się wcześniej nie znało ). Poznanie własnej osoby i reakcji jest kluczowe. A jak początkujący ma poznać własną osobę podejmując jedną decyzję tygodniowo ?
Skalping jest zbyt intensywny dla początkującego. Dlatego warto znaleźć coś pomiędzy. Nie wiem kto Ci doradzał H4 jako najlepszy TF na początek ale dla mnie to bzdura.