Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Jeśli się nic nie ze..a w europie to też na to liczę...
p.s mocno spóźnione wejście na ejku ale już na BE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...
Ładnie przetrzymałeś. Ja właśnie chciałem poczekać aż wrócą trochę i wyznaczą Low dla mojego Stopa ( ustawie pod ) ale trochę pośpieszyłem. Zamiast +20/30pkt złapałem 10. W tej chwili nie dotykam się już do 14.mandrejk pisze:Jeśli się nic nie ze..a w europie to też na to liczę...
Odkąd dzielę pozycję na pół w ogóle nie czuje stresu związanego z pozycją. Setki razy chyba już miałem w przeszłości +10pkt które wracało na SL ( 5pkt , 10 pkt ) i postanowiłem te +10pkt ( czasem +7 nawet ale ważny profit ) zawsze próbować łapać. W tej chwili mogę cały dzień mieć słaby ale z tych +10pkt i BE zbiera się grosz do grosza.
Zauważyłem w przeszłości z kolei że jak trzymałem ciasnego Stopa 5pkt bez BE to mimo dwóch, trzech udanych zagrań dziennie ( >30pkt )to te małe SL wykańczały mój depozyt. Więc pomyślałem jesli tak łatwo jest łapać te 5/10pkt jako SL dlaczego by ich nie łapać jako TP ? Psychika odciążona a drugą częścią pozycji jak się uda to łapie więcej i nic mnie nie goni z realizacją zysku. Z kolei jak widzę że danego dnia konto jest na plus to od razu z większą swobodą mi się operuję.
Może wreszcie znalazłem sposób na okiełznanie własnego ja

fx-forum
Luźne myśli CD.
Głupotą było w moim przypadku liczenie na to że rynek zawsze obdaruje mnie dużym profitem. W 90% przypadków rynek prędzej czy później wróci po tak ciasnego Stopa -(5/10pkt ) a świeczka H1 / M15 / M30 Statystycznie nie zawsze będzie miała 50-70pkt. Człowiek jak raz zobaczy taką świeczkę i będzie ją widział i starał się ugrać taką samą zakotwiczy się w swoich nierealnych oczekiwaniach. Warto to sobie uzmysłowić jak najszybciej i nie czekać na wielkie profity.
Poniżej wrzucam statystykę a nie nierealne oczekiwania:
Świeczka M30 a więc 30 minutowy okres:
-mediana dla świec z knotami - 17pkt
-mediana dla świec bez knotów - 5pkt ( a więc sam korpus świecy )
H1 ( 21,7pkt ; 7,3 pkt )
H4 ( 46,8 pkt ; 16,9 pkt )
Jak sami widzicie oczekiwanie na szybkie 50pkt jest nierealne i w większości przypadków potrzeba 4 godzin na taki zasięg ruchu. A co z tzw. ryzykiem zmienności ? Im dłużej chcemy czekać na zrealizowanie profitu na tym większe ryzyko się nastawiamy. Jesli czekamy 4 godziny mamy przeciwko sobie zmiennosc z H1, M30 , M15 itd która w każdej chwili może nas wyrzucić z pozycji. Owszem 50pkt w jednych ruchu zdarza się ale w ekstremalnych przypadkach.
Teraz przechodzimy do bardzo istotnego elementu.
Co jeśli gramy po zamknięciu się świeczki 30minutowej wzrostowej długą pozycję ? Skazujemy się na porażkę z tak ciasnym Stopem. Co jeśli H1 jest już wzrostowa a my gramy na niej wzrosty ? Skazujemy sie na porażkę. Co jeśli gramy długą/krótką pozycję na otwarciu H4 , H1 - skazujemy się na porażkę. Przemyśl to jeśli to czytasz. ( Porażkę a mianowicie na statystyczny ruch przeciwko nam )
Otwórz pozycje i pozwól zyskom rosnąć to MIT w przypadku grania ciasnymi stopami. Owszem otwórz pozycję w kierunku trendu ( o ile coś takiego istnieje ) ustaw Stopa poza zasięgiem zmienności z D1 i pozwól zyskom rosnąć jest prawdą. Tylko teraz nasuwa się pytanie. Kiedy te zyski mają rosnąć, w jakim czasie i czy w ogóle taki zysk będzie opłacalny ? Żeby Stop był bezpieczy to musi mieć co najmniej 50pkt, gdzie 100pkt jest dopiero czymś sensownym. Testowałem wiele strategii automatycznych i dopiero SL powyżej tych wartości dawał pozytywne rezultaty. Ba taki SL był tylko i wyłącznie awaryjny - chodzi o to że nie przeszkadzał strategii a wyjście ze strategii powinno polegać na czymś całkowicie innym.
Podsumowując:
Duże r/r w skalpingi są nieralne.
Dużo lepsze jest małe r/r.
Granie wzrostów kiedy rynek rośnie jest nieopłacalne.
Granie wzrostów kiedy rynek spada jest opłacalne ( nie mam na myśli próby zatrzymania wodospadu a przemyślaną grę po spadkach ).
Pozwól zyskom rosnąć w skalpingu to mit.
Pojawi się zaraz głos że wystarczy poczekać na odpowiedni sygnał który da duże r/r. Żeby trafić na taki sygnał trzeba przede wszystkim grać / skalpować walczyć z rynkiem a więc ponosić ryzyko a więc łapać dużo SL i oczekiwać nierealnego a więc 5% zdarzeń z populacji zdarzeń. Nie da się przewidzieć nagłego skoku zmienności pozwalającego zrobić duże r/r przy SL 5/10pkt.
Ktoś ma inne zdanie ?
Głupotą było w moim przypadku liczenie na to że rynek zawsze obdaruje mnie dużym profitem. W 90% przypadków rynek prędzej czy później wróci po tak ciasnego Stopa -(5/10pkt ) a świeczka H1 / M15 / M30 Statystycznie nie zawsze będzie miała 50-70pkt. Człowiek jak raz zobaczy taką świeczkę i będzie ją widział i starał się ugrać taką samą zakotwiczy się w swoich nierealnych oczekiwaniach. Warto to sobie uzmysłowić jak najszybciej i nie czekać na wielkie profity.
Poniżej wrzucam statystykę a nie nierealne oczekiwania:
Świeczka M30 a więc 30 minutowy okres:
-mediana dla świec z knotami - 17pkt
-mediana dla świec bez knotów - 5pkt ( a więc sam korpus świecy )
H1 ( 21,7pkt ; 7,3 pkt )
H4 ( 46,8 pkt ; 16,9 pkt )
Jak sami widzicie oczekiwanie na szybkie 50pkt jest nierealne i w większości przypadków potrzeba 4 godzin na taki zasięg ruchu. A co z tzw. ryzykiem zmienności ? Im dłużej chcemy czekać na zrealizowanie profitu na tym większe ryzyko się nastawiamy. Jesli czekamy 4 godziny mamy przeciwko sobie zmiennosc z H1, M30 , M15 itd która w każdej chwili może nas wyrzucić z pozycji. Owszem 50pkt w jednych ruchu zdarza się ale w ekstremalnych przypadkach.
Teraz przechodzimy do bardzo istotnego elementu.
Co jeśli gramy po zamknięciu się świeczki 30minutowej wzrostowej długą pozycję ? Skazujemy się na porażkę z tak ciasnym Stopem. Co jeśli H1 jest już wzrostowa a my gramy na niej wzrosty ? Skazujemy sie na porażkę. Co jeśli gramy długą/krótką pozycję na otwarciu H4 , H1 - skazujemy się na porażkę. Przemyśl to jeśli to czytasz. ( Porażkę a mianowicie na statystyczny ruch przeciwko nam )
Otwórz pozycje i pozwól zyskom rosnąć to MIT w przypadku grania ciasnymi stopami. Owszem otwórz pozycję w kierunku trendu ( o ile coś takiego istnieje ) ustaw Stopa poza zasięgiem zmienności z D1 i pozwól zyskom rosnąć jest prawdą. Tylko teraz nasuwa się pytanie. Kiedy te zyski mają rosnąć, w jakim czasie i czy w ogóle taki zysk będzie opłacalny ? Żeby Stop był bezpieczy to musi mieć co najmniej 50pkt, gdzie 100pkt jest dopiero czymś sensownym. Testowałem wiele strategii automatycznych i dopiero SL powyżej tych wartości dawał pozytywne rezultaty. Ba taki SL był tylko i wyłącznie awaryjny - chodzi o to że nie przeszkadzał strategii a wyjście ze strategii powinno polegać na czymś całkowicie innym.
Podsumowując:
Duże r/r w skalpingi są nieralne.
Dużo lepsze jest małe r/r.
Granie wzrostów kiedy rynek rośnie jest nieopłacalne.
Granie wzrostów kiedy rynek spada jest opłacalne ( nie mam na myśli próby zatrzymania wodospadu a przemyślaną grę po spadkach ).
Pozwól zyskom rosnąć w skalpingu to mit.
Pojawi się zaraz głos że wystarczy poczekać na odpowiedni sygnał który da duże r/r. Żeby trafić na taki sygnał trzeba przede wszystkim grać / skalpować walczyć z rynkiem a więc ponosić ryzyko a więc łapać dużo SL i oczekiwać nierealnego a więc 5% zdarzeń z populacji zdarzeń. Nie da się przewidzieć nagłego skoku zmienności pozwalającego zrobić duże r/r przy SL 5/10pkt.
Ktoś ma inne zdanie ?
fx-forum
Kiedy grałem skalpem łapałem po 10-30 punktów potrafiłem zrobić nawet do 100p dziennie ale to były b.dobre dni, od kąt zacząłem koncentrować się na próbach łapania większych ruchów to zaczynam tracić, najlepszy przykład z dnia dzisiejszego (ejek) miałem już 20p na plus a jest BE 
Tak więc dla mnie wnioski same się nasuwają na myśl

Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...
Czemu już tak nie grasz jeśli było lepiej ? Czemu zmieniłeś sposób gry ?mandrejk pisze:Kiedy grałem skalpem łapałem po 10-30 punktów potrafiłem zrobić nawet do 100p dziennie ale to były b.dobre dni, od kąt zacząłem koncentrować się na próbach łapania większych ruchów to zaczynam tracić, najlepszy przykład z dnia dzisiejszego (ejek) miałem już 20p na plus a jest BE
PS: ja dzisiaj tak długo przymierzałem się do S podczas spadków że złapałem w końcu sam dołek. -20pkt. Widziałem że świeczka z H1 jest wyciągnięta na 230%. Bałem się że rynek mi ucieknie a to błąd. Przyszła korekta złapała mój SL i resztki zdrowego rozsądku kazały odnowić jeszcze raz. Złapałem ( edit )30pkt i dzisiejszy dzień suma sumarum na minimalnym plusie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
- klonmarcin
- Maniak
Ja miałem już +40p a ostatecznie skończyło się na +11p - także chyba i ja skupię się na mniejszych targetach.mandrejk pisze:miałem już 20p na plus a jest BE
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Ciekawe jakie byłby wyniki jeżeli odfiltrowalibyśmy świeczki od 22.00 do 8.00 gdzie zwykle charakteryzują się one krótkimi korpusami, nawet jeżeli występują w wyraźnych trendach.
Założenie takie wydaje się mieć sens, gdyż zdecydowana większość traderów w Europie działa co do zasady od 8 do 22.
No i pytanie czy takie odfiltrowane wyniki znacząco różniłyby się od tych dobowych. Mam nadzieję, że nie będzie problemem zmienić trochę kod by to sprawdzić
Z góry dzięki
Założenie takie wydaje się mieć sens, gdyż zdecydowana większość traderów w Europie działa co do zasady od 8 do 22.
No i pytanie czy takie odfiltrowane wyniki znacząco różniłyby się od tych dobowych. Mam nadzieję, że nie będzie problemem zmienić trochę kod by to sprawdzić

Z góry dzięki

Just do it !
Dobre pytanie ,właśnie powoli wracam do podstaw, człowiek już jest tak skonstruowany, że jeśli jest dobrze to szuka się jeszcze lepiej, od i cała filozofiaMkubuxK pisze:Czemu już tak nie grasz jeśli było lepiej ? Czemu zmieniłeś sposób gry ?

Mnie również lepiej idzie (nie mylić z "dobrze") na małych ruchach ale nie wyobrażam sobie na dłuższą metę tak zarabiać dlatego na demo skupiam się na wyższych interwałach. Potem zamierzam wskoczyć z drugim real na mikroloty i tam doszlifować większe trejdy.
Tak się zastanawiam - dlaczego większość doświadczonych doradza zabawę najlepiej od H4. Ja właśnie tam mam problem z utrzymywaniem pozycji, zwłaszcza tych zyskownych.
Tak się zastanawiam - dlaczego większość doświadczonych doradza zabawę najlepiej od H4. Ja właśnie tam mam problem z utrzymywaniem pozycji, zwłaszcza tych zyskownych.
Spiesz się powoli.