Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

pozytyw pisze: Tak się zastanawiam - dlaczego większość doświadczonych doradza zabawę najlepiej od H4. Ja właśnie tam mam problem z utrzymywaniem pozycji, zwłaszcza tych zyskownych.
Chodzi tylko i wyłącznie o presje czasu i liczbe decyzji którą podejmujesz.

Na H4 nie musisz być precyzyjny. Możesz zastanowić się nad pozycją. Każdy SL również możesz przemyśleć. Popełniając błąd masz czas go naprawić. Nie musisz reagować aż tak dynamicznie na to co się dzieje na rynku. Trading na tym TFie wymaga przemyślanych decyzji. Na tym Tfie nie ma co chwila ruchów które powodują zajęcie pozycji.

Skalp czyli M1 jest tak dynamiczny że czasami podając warunki do zajęcia pozycji w dzienniku 5 minut później gram odwrotnie bo warunki na rynku już się zmieniły. Dlatego rysunki wrzucam po rozegraniu całej pozycji a nie przed.

I tutaj bardzo łatwo o emocje, gdy musisz w przeciągu paru minut zmienić całkowicie perspektywę z S na L. ( oczywiście zaraz ktoś powie że nie powinno się mieć żadnej perspektywy w tradingu a grać to co się widzi, ale łatwiej jest powiedzieć a ciężej wykonać, w szczególności gdy miało się parę sygnałów pod rząd na L stratnych i nagle pojawia się sygnał do S po tej samej cenie ) Początkujący zakotwiczy się w swoim pierwotnym przekonaniu i może to doprowadzić do serii stratnych pozycji. Chodzi o emocje i presje czasu i nic więcej.

Osobiście nie doradzam H4 jako TFu na sam początek. Jest zdecydowanie zbyt wolny do nauki i jakiekolwiek wnioski wysuwa się za wolno. W psychologii tradingu istnieje taka teza że proces nauki przede wszystkim powinien być intensywny. Żeby dojść do wprawy w tradingu wpierw trzeba podjąć xxx decyzji żeby zobaczyć kim właściwie się jest ( poznanie własnego ja może zaskoczyć i pokazać emocję których się wcześniej nie znało ). Poznanie własnej osoby i reakcji jest kluczowe. A jak początkujący ma poznać własną osobę podejmując jedną decyzję tygodniowo ?

Skalping jest zbyt intensywny dla początkującego. Dlatego warto znaleźć coś pomiędzy. Nie wiem kto Ci doradzał H4 jako najlepszy TF na początek ale dla mnie to bzdura.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

trader pisze:Ciekawe jakie byłby wyniki jeżeli odfiltrowalibyśmy świeczki od 22.00 do 8.00 gdzie zwykle charakteryzują się one krótkimi korpusami, nawet jeżeli występują w wyraźnych trendach.
Założenie takie wydaje się mieć sens, gdyż zdecydowana większość traderów w Europie działa co do zasady od 8 do 22.
No i pytanie czy takie odfiltrowane wyniki znacząco różniłyby się od tych dobowych. Mam nadzieję, że nie będzie problemem zmienić trochę kod by to sprawdzić :)

Z góry dzięki :)
W wolnym czasie spróbuję zmienić trochę kod i wrzucę wyniki.

Takie coś znalazłem w internecie. Średnie wartości High-Low dla H1 wychodzą w granicach 30-35pkt w okresie zwiększonej zmienności.

21pkt a 35pkt to już jest znaczna różnica. Ale nigdy nie złapiesz rynku co do pkt czyli całej zmienności danej świeczki.

Tak więc wydaje mi się że 20-25pkt jest realne. Ale nie więcej.

Nadal nie daje to 50pkt więc oczekiwanie w skalpie takiej wartości ( krótkie transakcje ) jest nierealne ( mało prawdopodobne ).

Dość popularne motto na zagranicznych forach: Hit and Run wydaje się rozsądnym rozwiązaniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Witam.
Postanowiłem że nie będę zabierał głosu na forum ALE...
Wiele nowych osób czytających tą stronę może nie zdaje sobie sprawy że jest wiele innych systemów, wskaźników. Przy odpowiedniej konfiguracji zestrojeniu między sobą możemy sobie zrobić niezłą maszynkę. Inwestorzy wymyślają różne gadżety które mają ułatwić podejmowanie decyzji. Może warto się zastanowić nad tym co napisałem. Faktycznie skalping jest dla osób o bardzo dużych umiejętnościach.
Ja skalpuje na M1 i wiem że jest to bardo trudno osiągnąć jakieś wielkie profity bez zastosowania wskaźników. Może zacząć od M15

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

krystian74 pisze:Witam.
Wiele nowych osób czytających tą stronę może nie zdaje sobie sprawy że jest wiele innych systemów, wskaźników. Przy odpowiedniej konfiguracji zestrojeniu między sobą możemy sobie zrobić niezłą maszynkę. Inwestorzy wymyślają różne gadżety które mają ułatwić podejmowanie decyzji. Może warto się zastanowić nad tym co napisałem. Faktycznie skalping jest dla osób o bardzo dużych umiejętnościach.
Ja skalpuje na M1 i wiem że jest to bardo trudno osiągnąć jakieś wielkie profity bez zastosowania wskaźników. Może zacząć od M15
Zabieraj głos, śmiało. Tylko nie zrozumiałem do czego się dokładnie odniosłeś tym postem. Co do M15 to zgadzam się.

Dlaczego wskaźniki miałyby pomagać na M1 a nie przeszkadzać ? O jakim systemie mówimy ?O jakich wskaźnikach i jakim zgraniu ich ( czasowo, sekwencja ? ) ? Rzuciłeś hasło pod którym może kryć się bardzo wiele. Rozwiń myśl jak możesz i pomóż innym dopiero czytającym te stronę pierwszy raz.
fx-forum

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

krystian74 pisze:wiem że jest to bardo trudno osiągnąć jakieś wielkie profity bez zastosowania wskaźników.
ale to jest tylko twój pkt.widzenia

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Jestem stałym czytelnikiem strony forexfactory jest tam przedstawiony system oparty na M15 cały czas jest on rozwijany i dokładane jakieś udziwnienia które oczywiście pomagają w podejmowaniu decyzji. Co do M1 i to wykorzystuję dywerygencję np: CCI. Moją luźną myślą nie chcę narzucać czytelnikom konkretnych przykładów czy systemów bo wiem że każdy powinien wybrać to co mu odpowiada i w czym się będzie czół dobrze. Proszę jedynie o zaniechanie myśli o M1 jest to strefa czasowa dla bardzo, bardzo doświadczonych. Z drugiej strony proszę o zapoznanie się z systemami z tej strony jest na czym oko zawiesić :D

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

MkubuxK pisze:Poznanie własnej osoby i reakcji jest kluczowe. A jak początkujący ma poznać własną osobę podejmując jedną decyzję tygodniowo ?

Skalping jest zbyt intensywny dla początkującego. Dlatego warto znaleźć coś pomiędzy. Nie wiem kto Ci doradzał H4 jako najlepszy TF na początek ale dla mnie to bzdura.
Pozwolę sobie wrzucić swoje trzy grosze w Twoim dzienniku.
Moim zdaniem sukces na fx jest sprawą indywidualną. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka. Co do wyższych TF w przypadku początkujących, na pewno jest to jakiś pomysł i niekoniecznie wyższe TF generują jeden sygnał tygodniowo bo mamy szeroką gamę instrumentów na platformach. Czas na podjęcie decyzji jest proporcjonalny do TF by wybrać te najbardziej prawdopodobne scenariusze.

W przypadku skalpingu, czy ilość pipsów ma aż tak wielkie znaczenie ? W ostateczności za dobra konsumpcyjne czy inwestycyjne i tak płacimy gotówką a nie pipsami. :)

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Mr.T pisze:
krystian74 pisze:wiem że jest to bardo trudno osiągnąć jakieś wielkie profity bez zastosowania wskaźników.
ale to jest tylko twój pkt.widzenia

Ja inwestuję tylko na M1 i nie będę się wypowiadał o H1-H4 ponieważ te interwały mnie nie interesują.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Darkst pisze:
MkubuxK pisze:Poznanie własnej osoby i reakcji jest kluczowe. A jak początkujący ma poznać własną osobę podejmując jedną decyzję tygodniowo ?

Pozwolę sobie wrzucić swoje trzy grosze w Twoim dzienniku.
Moim zdaniem sukces na fx jest sprawą indywidualną. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka. Co do wyższych TF w przypadku początkujących, na pewno jest to jakiś pomysł i niekoniecznie wyższe TF generują jeden sygnał tygodniowo bo mamy szeroką gamę instrumentów na platformach. Czas na podjęcie decyzji jest proporcjonalny do TF by wybrać te najbardziej prawdopodobne scenariusze.

W przypadku skalpingu, czy ilość pipsów ma aż tak wielkie znaczenie ? W ostateczności za dobra konsumpcyjne czy inwestycyjne i tak płacimy gotówką a nie pipsami. :)

A co ma znaczenie ? Ilość pkt na plus - spread - commision. Gotówka dla każdego jest sprawą indywidualną. Chodzi o dobry system i w przypadku skalpingu czyli ryzyku 5/10pkt ilość pkt na plus ma znaczenie ( każdy na własną rękę dobierze czy te 5pkt ma mieć wartość 10zł czy tysiąca ). Bo jest jedną z miar określania zyskowności naszego systemu. W skalpie ciężko jest określić potencjalny zasięg ruchu i często popełnianym błędem właśnie jest zbyt długie przetrzymywanie pozycji w oczekiwaniu na duże zyski.

Sukces na Fx jest sprawą indywidualną tak jak sukces w każdej innej dyscyplinie. Można mieć system i inwestować zgodnie z H4 jednakże żeby przyśpieszyć proces nauki trzeba nauczyć się podejmować decyzję i zobaczyć swoje słabe strony jak najszybciej. Nie chciałbyś przecież zainwestować dużych pieniędzy na rynek mając opracowany zyskowny system tylko po to by przekonać się po czasie że masz za słabą psychikę by inwestować na własną rękę ? Po to są właśnie niższe interwały są by zmusić się do dużej liczby decyzji.

Co do wielu par na których można szukać sygnałów z H4. Nie do końca. Wiele instrumentów jest na tyle skorelowanych ze sobą że instrumentów gdzie korelacja jest równa 0 a więc nie ponosimy takiego samego ryzyka jakbyśmy grali na jednym instrumencie jest niewiele.

Dziękuję za wszelkie wypowiedzi w temacie i konstruktywną krytykę.
fx-forum

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

krystian74 pisze:Witam.
Musisz spróbować kilku systemów np. PA skalping, SD i wybrać sobie jakiś , który będzie CI pasował, skalping ma swoje wady jak i zalety, zresztą jak każdy system, ale najważniejsze jest dobranie odpowiedniego systemu do siebie.
Kiedyś grałem długo terminowo ale to nie dla mnie, trzymanie pozycji nawet po 30-40 dni za duży stres, nawet potrafiłem w nocy biegać do kompa i patrzeć na rynek co się dzieje. Skalp ma ten plus ,że wchodzę w pozycję czasami kilka minut lub kilkadziesiąt i po robocie , tak naprawdę nie obchodzi mnie zbytnio tręd ,zgarniam co swoje i koniec. Tak jak wspominałem system ma być dobrany do mnie to z czym się najlepiej czuję.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

ODPOWIEDZ