Andrew's Pitchfork.
Kolejne wejście. Tym razem oczekujące.
Wejście tylko Sell stop, gdy cena zejdzie w obaszar ostatniego price fail i minie linię hagopiana małego pitchforka.
Poza tym już było odbicie od górnej bandy i wychodzi na to, że cena nie ma siły tam powrócić.
Ta spadająca gwiazda jest zbyt silna.
Wejście tylko Sell stop, gdy cena zejdzie w obaszar ostatniego price fail i minie linię hagopiana małego pitchforka.
Poza tym już było odbicie od górnej bandy i wychodzi na to, że cena nie ma siły tam powrócić.
Ta spadająca gwiazda jest zbyt silna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Moje spojrzenie na edka
Mpapiez pisze:Jaromir pisze:Cześć,
U ciebie na wykresie tygodniowym to wygląda tak, jak by był po prostu dopasowany do oporów które ostatnio się pojawiły, chyba ze ty tego pitchforka narysowalem z pol roku temu.
Witam ponownie,
Chodzi o to, że jeżeli cena zatrzyma się i cofnie w jakiejś odległości od median line, to prawdopodobne jest, że zrobi to ponownie na linii rónoległej poprowadzonej przez ten szczyt/dołek. (Miejsca zaznaczone strzałkami).
Tak samo, gdy wyjdzie "na zewnątrz" pitchforka i zawróci to możemy wyznaczyć linię równoległą, króra może (nie musi) być respektowana w przyszłości.
Dla przykładu jeszcze jeden obrazek - przepraszam, że taki duży, ale GBPUSD ostatnio chodzi jak po sznurku.
Jaromir
dodano po chwili:
Może rzeczywiście jest to moja nadinterpretacja, że linia na wykresie W1 była najpierw dotykana z góry a póżniej z dołu, ale wydaje mi się, że to jest OK.
@Jaromir
Kabla masz bardzo dobrze zrobionego. Przejscie powyzej tego slidinga może oznaczać że cena dojdzie do górnej bandy.
Nowe wejście. Ustawiłem na zlecenie oczekujące. Wcześniejszy trade zakończył się S/L ze stratą - 15 pipsów.
Nie prowadziłem pozycji, zostawiłem PC i poszedłem - cena zawróciła.
Szkoda, bo 30-40 pipsów do zgarnięcia miałem.
Nowy rysunek.
Narysowany widelec spadkowy z parallelem. Powyżej mały opór.
Wejście na Sell oczeukjący @ 1.3150
S/L 1.3170
Kabla masz bardzo dobrze zrobionego. Przejscie powyzej tego slidinga może oznaczać że cena dojdzie do górnej bandy.
Nowe wejście. Ustawiłem na zlecenie oczekujące. Wcześniejszy trade zakończył się S/L ze stratą - 15 pipsów.
Nie prowadziłem pozycji, zostawiłem PC i poszedłem - cena zawróciła.
Szkoda, bo 30-40 pipsów do zgarnięcia miałem.
Nowy rysunek.
Narysowany widelec spadkowy z parallelem. Powyżej mały opór.
Wejście na Sell oczeukjący @ 1.3150

Znów niestety nie udane wejście było. Cena uszanowała pierwotnego pitchforka i po konsolidacji w około mediany, wróciła do górnej bandy.
Wejście zakończony S/L - 20 pipsów. Mogłem na tym zarobić
Wniosek ? W trade wchodzić przy bardziej wyraźnej dywergencji, chociaż ten skok mógł być wywołany przez wypowiedź jakiegoś urzędasa.
Teraz 2 obrazki, spojrzenie na wykres wg. mojej strategi. Strzałki określają wejście. Pomarańczowy krzyżyk sygnał do przestawienia S/L ciaśniej i szykowanie się na ewentulane wyjście z pozycji.
Pomarańczową linią są zaznaczone dywergencje miśka, zieloną dywergencje niedźwiedzia.
Na obrazku to fajnie wygląda
.
Generalnie jeszcze "czegoś" mi brakuje, ale myślę przez najbliższe 3 tygodnie do tego dojdę.
Wejście zakończony S/L - 20 pipsów. Mogłem na tym zarobić
Wniosek ? W trade wchodzić przy bardziej wyraźnej dywergencji, chociaż ten skok mógł być wywołany przez wypowiedź jakiegoś urzędasa.
Teraz 2 obrazki, spojrzenie na wykres wg. mojej strategi. Strzałki określają wejście. Pomarańczowy krzyżyk sygnał do przestawienia S/L ciaśniej i szykowanie się na ewentulane wyjście z pozycji.
Pomarańczową linią są zaznaczone dywergencje miśka, zieloną dywergencje niedźwiedzia.
Na obrazku to fajnie wygląda

Generalnie jeszcze "czegoś" mi brakuje, ale myślę przez najbliższe 3 tygodnie do tego dojdę.
Ad1) Rysujesz coś w stylu "mini lini trendu" nad wykresem, gdy widzisz że RSI zbliża się do poziomów krytycznych (80,70 - 20,30).Cadermo pisze:Wytłumacz mi jak Ty rysujesz te Linie na RSI ? Bo nie bardzo wiem jak to można robić odnosząc się z jednego punktu (nie masz 3 punktu ja LT ,tylko 2 ) . Wygląda tam jakbyś to rysował na historii . I czemu widelec nie obejmuje całego zakresu ceny ,tylko dolna banda jest wyżej?
Potem dokładnie w tym samym miejscu rysujesz mini linię trendu nad wykresem RSI. W przypadku dywergencji niedźwiedzia od góry - w przypadku dywergencji byka od spodu.
Punkt początkowy i końcowy na wykresie, jest dokładnie taki sam jak na RSI.
Ad2) Widelec zaczepiasz o charakterystyczne pivoty - czyli tam gdzie cena wyraźniej zmieniła kierunek (również najlepiej je wyznaczać mini liniami trendu) .
Niewielkie przebicie widelca, nie oznacza że jest on nieważny. Cena z reguły po przebiciu zawraca. Wtedy rysujesz "ślizagającą linię równoległą" - Dopiero ponowne (drugie) potwierdzone mocne przebicie tego sliding parallel sygnalizuje zmianę trendu.
Ze wcześniejszych postów możesz zobaczyć moje wejście przy pierwszej pomarańczowej strzałce. Przez moment jednym Tradem i małym piramidowaniu miałem prawie 200 pipsów. Problem był taki, że tak się podjarałem (praktycznie +60/70% na 1 handlu) , że zapomniałem popatrzeć na RSI. i nie wyszedłem w porę, a RSI wyraźnie mi sygnalizowało dobicie do "20". Końcowo odbiło do tyłu , złapało S/L i wywaliło mnie z 100 pipsami. Piramida pociągła ciutkę w złą stronę.
Co do drugiej strzałki tej zielonej. Cena przebiła mi troszkę sliding parallela. Wtedy olałem dywergencję i na tym trade popłynałem. Wtedy sobie uświadomiłem że brak mi jeszcze cierpliwości i muszę nad tym popracować.
Także, tyle wynika z moich obserwacji. Gdy masz dywergencję z pułapu 20->30 lub z 90->80 to jest niemal pewne że cena zawróci.
Pozdrawiam i wierz mi, że nie skrobie sobie tego co mi się "podoba" , tylko staram się handlować i rysować wg strategii faceta o którym pisałem na samym początku journala. Rysowanie mi idzie, gorzej z handlowaniem