Andrew's Pitchfork.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Kolejne wejście. Tym razem oczekujące.

Wejście tylko Sell stop, gdy cena zejdzie w obaszar ostatniego price fail i minie linię hagopiana małego pitchforka.

Poza tym już było odbicie od górnej bandy i wychodzi na to, że cena nie ma siły tam powrócić.

Ta spadająca gwiazda jest zbyt silna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Jaromir
Bywalec
Bywalec

Re: Moje spojrzenie na edka

Nieprzeczytany post autor: Jaromir »

Mpapiez pisze:
Jaromir pisze:Cześć,

U ciebie na wykresie tygodniowym to wygląda tak, jak by był po prostu dopasowany do oporów które ostatnio się pojawiły, chyba ze ty tego pitchforka narysowalem z pol roku temu :)).

Witam ponownie,

Chodzi o to, że jeżeli cena zatrzyma się i cofnie w jakiejś odległości od median line, to prawdopodobne jest, że zrobi to ponownie na linii rónoległej poprowadzonej przez ten szczyt/dołek. (Miejsca zaznaczone strzałkami).

Tak samo, gdy wyjdzie "na zewnątrz" pitchforka i zawróci to możemy wyznaczyć linię równoległą, króra może (nie musi) być respektowana w przyszłości.

Dla przykładu jeszcze jeden obrazek - przepraszam, że taki duży, ale GBPUSD ostatnio chodzi jak po sznurku.

Jaromir

dodano po chwili:

Może rzeczywiście jest to moja nadinterpretacja, że linia na wykresie W1 była najpierw dotykana z góry a póżniej z dołu, ale wydaje mi się, że to jest OK.

Mpapiez

@Jaromir

Kabla masz bardzo dobrze zrobionego. Przejscie powyzej tego slidinga może oznaczać że cena dojdzie do górnej bandy.

Nowe wejście. Ustawiłem na zlecenie oczekujące. Wcześniejszy trade zakończył się S/L ze stratą - 15 pipsów.

Nie prowadziłem pozycji, zostawiłem PC i poszedłem - cena zawróciła.
Szkoda, bo 30-40 pipsów do zgarnięcia miałem.

Nowy rysunek.
Narysowany widelec spadkowy z parallelem. Powyżej mały opór.
Wejście na Sell oczeukjący @ 1.3150 -> S/L 1.3170

Mpapiez

Znów niestety nie udane wejście było. Cena uszanowała pierwotnego pitchforka i po konsolidacji w około mediany, wróciła do górnej bandy.

Wejście zakończony S/L - 20 pipsów. Mogłem na tym zarobić

Wniosek ? W trade wchodzić przy bardziej wyraźnej dywergencji, chociaż ten skok mógł być wywołany przez wypowiedź jakiegoś urzędasa.

Teraz 2 obrazki, spojrzenie na wykres wg. mojej strategi. Strzałki określają wejście. Pomarańczowy krzyżyk sygnał do przestawienia S/L ciaśniej i szykowanie się na ewentulane wyjście z pozycji.

Pomarańczową linią są zaznaczone dywergencje miśka, zieloną dywergencje niedźwiedzia.

Na obrazku to fajnie wygląda :).

Generalnie jeszcze "czegoś" mi brakuje, ale myślę przez najbliższe 3 tygodnie do tego dojdę.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Wytłumacz mi jak Ty rysujesz te Linie na RSI ? Bo nie bardzo wiem jak to można robić odnosząc się z jednego punktu (nie masz 3 punktu ja LT ,tylko 2 ) . Wygląda tam jakbyś to rysował na historii . I czemu widelec nie obejmuje całego zakresu ceny ,tylko dolna banda jest wyżej?

Mpapiez

Cadermo pisze:Wytłumacz mi jak Ty rysujesz te Linie na RSI ? Bo nie bardzo wiem jak to można robić odnosząc się z jednego punktu (nie masz 3 punktu ja LT ,tylko 2 ) . Wygląda tam jakbyś to rysował na historii . I czemu widelec nie obejmuje całego zakresu ceny ,tylko dolna banda jest wyżej?
Ad1) Rysujesz coś w stylu "mini lini trendu" nad wykresem, gdy widzisz że RSI zbliża się do poziomów krytycznych (80,70 - 20,30).

Potem dokładnie w tym samym miejscu rysujesz mini linię trendu nad wykresem RSI. W przypadku dywergencji niedźwiedzia od góry - w przypadku dywergencji byka od spodu.

Punkt początkowy i końcowy na wykresie, jest dokładnie taki sam jak na RSI.

Ad2) Widelec zaczepiasz o charakterystyczne pivoty - czyli tam gdzie cena wyraźniej zmieniła kierunek (również najlepiej je wyznaczać mini liniami trendu) .
Niewielkie przebicie widelca, nie oznacza że jest on nieważny. Cena z reguły po przebiciu zawraca. Wtedy rysujesz "ślizagającą linię równoległą" - Dopiero ponowne (drugie) potwierdzone mocne przebicie tego sliding parallel sygnalizuje zmianę trendu.

Ze wcześniejszych postów możesz zobaczyć moje wejście przy pierwszej pomarańczowej strzałce. Przez moment jednym Tradem i małym piramidowaniu miałem prawie 200 pipsów. Problem był taki, że tak się podjarałem (praktycznie +60/70% na 1 handlu) , że zapomniałem popatrzeć na RSI. i nie wyszedłem w porę, a RSI wyraźnie mi sygnalizowało dobicie do "20". Końcowo odbiło do tyłu , złapało S/L i wywaliło mnie z 100 pipsami. Piramida pociągła ciutkę w złą stronę.

Co do drugiej strzałki tej zielonej. Cena przebiła mi troszkę sliding parallela. Wtedy olałem dywergencję i na tym trade popłynałem. Wtedy sobie uświadomiłem że brak mi jeszcze cierpliwości i muszę nad tym popracować.

Także, tyle wynika z moich obserwacji. Gdy masz dywergencję z pułapu 20->30 lub z 90->80 to jest niemal pewne że cena zawróci.

Pozdrawiam i wierz mi, że nie skrobie sobie tego co mi się "podoba" , tylko staram się handlować i rysować wg strategii faceta o którym pisałem na samym początku journala. Rysowanie mi idzie, gorzej z handlowaniem :).

Mpapiez

Trade zakończony +14 pips.
Cena została wybita przez S/L założony po ostrzeżeniu na RSI. Później poszedłem spać, więc nie doczekałem się tej wyraźniejszej dywergencji :).

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Kolejny sygnał na DAXie w oparciu o istniejący od 4 dni widelec :)
Just do it !

Mpapiez

trader pisze:Kolejny sygnał na DAXie w oparciu o istniejący od 4 dni widelec :)
Bardzo dobre wejście :), chociaż mam nadzieje że ustawiłeś S/L (czego na wykresie nie widać), bo zawsze może wylecieć cena teraz poza widelec.

Mpapiez

Nowe wejście typu SELL limit.

Warunki wejścia -> walnięcie o górną bandę
-> Bardzo widoczna dywergencja miśka na M1

S/L 20 pipsów

T/P -> na razie nie określony. Optymalnie mały niebieski opór, docelowo środkowa mediana.

ODPOWIEDZ