Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Konieczne ,musisz odprowadzić podatek od zysków z forexu ,zawsze ! Chyba ,że masz firmę z offshore ,ale już Polski rząd się za to bierze.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

Cadermo pisze:Konieczne ,musisz odprowadzić podatek od zysków z forexu ,zawsze ! Chyba ,że masz firmę z offshore ,ale już Polski rząd się za to bierze.
no tak tylko ze w 2011 mialem strate a nie zysk. wiem wiem, strate tez musze "rozliczyć" pytanie tylko czy napewno pit/zg do konca kwietnia? i czy jest obowiazkowy czy sam pit 38 wystarczy?

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

mysje_hood pisze: pytanie tylko czy napewno pit/zg do konca kwietnia? i czy jest obowiazkowy czy sam pit 38 wystarczy?
Miałeś zysk/stratę u brokera zagranicznego co jest jednoznaczne z zyskiem/startą za granicą więc wypełniasz pit/zg. W tym momencie pit/zg staje się załącznikiem pit 38 i jest jego integralną częścią - składa się razem do końca kwietnia.

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

a w latach wczesniejszych czyli mam na mysli 2008, 2009 i 2010 rok byla jakas kwota wolna od podatku jesli chodzi o zyski z rynkow kapitalowych? tez trzeba bylo rozliczac strate jak teraz? tak troche czytam w necie na ten temat i mnie to zastanawia od kiedy sa takie przepisy
Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Nie było żadnej kwoty wolnej. I tak, trzeba było rozliczać stratę.

aftek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: aftek »

Ale jak w poprzednim rozliczeniu miałeś stratę, a teraz zysk, to 50% straty można odliczyć. Można odliczać starty sprzed 3 lat. Chyba, że teraz się coś zmieniło.
Nie mam pojęcia o technice, wykresach i innych takich... Nie traktować mnie poważnie :D

yoshhi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yoshhi »

Mam pytanie, a żeby dobrze zobrazować problem posłużę się pewnym przykładem Pana Kowalskiego.

Od razu zaznaczam wszelkie dane podane w przykładzie są danymi fikcyjnymi stworzonymi dla potrzeb przedstawienia realnego problemu (zagadki) Pana Kowalskiego:)

Załóżmy, że Pan Kowalski miał udany rok 2011 i zarobił trochę na Forexie. Jest „bogobojnym” ;) obywatelem i zamierza odprowadzić podatek od przychodu z transakcji.

Z uwagi na fakt, iż korzystał z usług zagranicznego brokera wszystko wylicza sam, a zatem wszystkie transakcje z roku (zyskowne i stratne) przelicza po średnim kursie NBP z dnia poprzedzającego zamknięcie każdej transakcji.
Wyszło mu zatem:
  • Zyskowne w sumie: 71 100zł
  • Stratne w sumie: 31 800zł.
  • Różnica: 39 300zł
Wynikało by, że powinien odprowadzić podatek od kwoty 39 300zł, czyli:
  • 39 300 * 0,19 = 7 467zł do zapłaty US
ale...

w ciągu roku Pan Kowalski przezornie wypłacał sukcesywnie zyski, które zamieniał na złotówki po bieżącym kursie w jego banku. Rocznie, realnie wyszło mu 49 600zł
  • 49 600zł – 39 300zł = 10 300zł (?)
Pytania:
  • 1. Skąd różnica ok. 10tyś?
    2. Czy wynika to z różnic kursowych?
Pytania najważniejsze:
  • 3. Czy Pan Kowalski powinien uwzględniać wypłaty w rozliczeniu?
    4. Jeśli tak to jak powinien to zrobić?
    5. Czy uwzględnienie wypłat nie jest dublowaniem naliczenia podatkowego?
Uprzejmie proszę o pomoc Panu Kowalskiemu:)
Człowiek mądry uczy się na swoich błędach, człowiek sprytny uczy się na cudzych błędach, człowiek głupi nigdy się nie uczy!

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

No więc teoretycznie powinien opodatkować również te 10300, tak samo jak opodatkowane są np lokaty... Niby nic nie robisz ale jednak zarobiłeś.

Awatar użytkownika
Vilde
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Vilde »

Ciekaw jestem czy ewentualne zyski na przewalutowaniach pomiędzy kilkoma moimi kontami w banku jest traktowane według naszego prawa jako zyski kapitałowe i podlegają opodatkowaniu?

aftek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: aftek »

Nie wiem jak jest przy osobach prywatnych. W działalnosci gospodarczej miałem jeden przelew z konta EUR na PLN. Na przewalutowani zarobilem 4 PLN i nie umiescilem w rozliczeniu. Pani ze skarbowki byla bardzo szczesliwa jak podczas kontroli udalo sie jej to znalesc :) Kary nie dali, ale podatek musialem zaplacic ')
Nie mam pojęcia o technice, wykresach i innych takich... Nie traktować mnie poważnie :D

ODPOWIEDZ