ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

raptorcom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: raptorcom »

Chrisdot pisze:Samo szyfrowanie, to nie wszystko. Dzięki temu jesteś bezpieczny jak Ci policja wpadnie do domu, a Ty wyłączysz kompa. Jak komp jest uruchomiony i śmiga na nim jakiś trojan, to nie masz żadnego zysku z szyfrowania.

Do lepszego bezpieczeństwa lepiej mieć porządnego firewalla i domyślnie filtrować wszystko, po czym wybranym aplikacjom przydzielić prawo komunikacji z netem.

Najlepiej w ogóle mieć Linuxa/Maca. Smile
Teraz dystrybucje (Mac OS X też) są tak przyjazne ludziom, że naprawdę nie trzeba wiele, aby z niego korzystać. Jak ktoś nie ma ciśnienia żeby używać aplikacji napisanych tylko pod Windowsy, to warto się zastanowić.

No i jeszcze bezpieczeństwo w necie - czyli TOR.

Po zaaplikowaniu tych wszystkich środków jest nieźle, jednak szybkość działania takiego stanowiska jest zauważalnie gorsza

szyfrowanie kluczem 128 bitowym wystarczy dla przeciętnego zjadacza chleba a jak ktoś ma coś do ukrycia to sobie poradzi na inne sposoby np takie jak przytoczyłeś, nie ważne chodzi o to że można się zabezpieczyć tak czy inaczej tak że masz absolutną rację

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

raptorcom pisze:szyfrowanie kluczem 128 bitowym wystarczy (...)
Tak, wystarczy, ale do czego? Jak masz uruchomiony system to masz dostęp do plików, tak czy nie? Jak na tym systemie jest sprytny trojan, to w tym samym momencie on też ma dostęp do Twoich plików, tak, czy nie?
Jak wyłączysz kompa / wyjmiesz dysk, to wtedy masz korzyść z szyfrowania. Tak długo jak komp jest uruchomiony, to szyfrowanie dysku niewiele Ci daje.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

http://www.tvn24.pl/12690,1732498,0,1,p ... omosc.html

No i stało się. Machina ruszyła.
Teraz możecie zacząć patrzyć politykom na ręce. Bo umowa handlowa nic nie zmienia w waszym życiu.
Ale uchwały które teraz będą powstawały żeby "dopasować" się będą miały kluczowe znaczenie i to one mogą nam uprzykrzyć życie.
Przegraliście bitwę ale nie przewalcie wojny.

Pozdrawiam
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

raptorcom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: raptorcom »

Chrisdot pisze:Tak, wystarczy, ale do czego? Jak masz uruchomiony system to masz dostęp do plików, tak czy nie? Jak na tym systemie jest sprytny trojan, to w tym samym momencie on też ma dostęp do Twoich plików, tak, czy nie?
Jak wyłączysz kompa / wyjmiesz dysk, to wtedy masz korzyść z szyfrowania. Tak długo jak komp jest uruchomiony, to szyfrowanie dysku niewiele Ci daje.

oczywiście że daje bo nie sądzę abyś przy włączeniu kompa odszyfrował wszystkie pliki na raz chyba że nie potrafisz to nie udzielaj się każdy plik, folder katalog jest zaszyfrowany chcesz oglądnąć film musisz podać hasło do tego jednego pliku i tak ze wszystkim ehhhhh nie gadaj jak nie wiesz, poza tym nawet jak włączysz ten jeden film to kompa bierzesz na off-line i nic się nie stanie nawet jakbyś miał 100 trojanów... myślenie nie boli poza tym konstruktorzy pecetów wybiegali w przyszłość i wiedzieli że przycisk reset będzie miał więcej zastosowań

:D

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

daromanchester pisze: ....
ale jak nie podpiszemy tego to albo idziemy w kierunku Chin (tania siła robocza i podróbki) albo Białorusi (izolacja)
Oczywistym jest żeby wytargować od rządzących ile się da dla społeczeństwa ale to musimy podpisać bo będą nas izolować.
....
No i stało się. Machina ruszyła.
Teraz możecie zacząć patrzyć politykom na ręce. Bo umowa handlowa nic nie zmienia w waszym życiu.
Ale uchwały które teraz będą powstawały żeby "dopasować" się będą miały kluczowe znaczenie i to one mogą nam uprzykrzyć życie.
Przegraliście bitwę ale nie przewalcie wojny.

Pozdrawiam
Pozostawię to bez komentarza. No może napiszę tylko, że to miłe widzieć jak bardzo troszczysz się o Polskę.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

dargoth wierz mi że się troszczę.
Pomimo iż byłem latami okradany przez rodaków i to nie na małe pieniądze.
Który uważali że kopiowanie to nie kradzież.

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

http://www.rmf24.pl/raport-koniec-wolne ... nId,431086

ups..., a to ludzie źli, tak na KPRM pisać, oj nie ładnie

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

daromanchester pisze:dargoth wierz mi że się troszczę.
Pomimo iż byłem latami okradany przez rodaków i to nie na małe pieniądze.
Który uważali że kopiowanie to nie kradzież.

Bo kopiowanie to nie kradzież, a to co tworzyłeś, jak zwykle brak zainteresowania twórczością lepiej zgonić na klientów i złych piratów, niż przyznać że nie było po prostu warte swojej ceny i/lub brak talentu.
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

ODPOWIEDZ